Nezaket Mun

Salesforce consultant Nezaket Mun: “We wachten te vaak eerst op permissie”

Omscholen is een heel goede manier om de IT in te stappen. Dat zien en horen we steeds vaker. Nezaket Mun weet daar alles van. Deze Salesforce consultant is de TechGirl van de Week Ze zat echter niet in de marketing, zoals velen, maar in de horeca! Nu richt ze businessprocessen in bij bedrijven die Salesforce gebruiken en wat ze ook nog rolmodel voor de Equals-campagne, gesponsord door Gemeente Utrecht. Dit is haar verhaal.

Nezaket is Salesforce consultant bij 2ManyDigits, maar dat had ze 10 jaar geleden niet kunnen voorspellen. “Ik kom uit Groningen, maar daar wilde ik per sé niet studeren. In plaats daarvan ging ik voor Marketing en Communicatie in Rotterdam. Ik maakte de studie niet af, omdat ik moest beginnen met werken. Ik werkte in de horeca. Dat heb ik 15 jaar gedaan.”

TechGrounds

Ze liet zich twee jaar geleden omscholen via Techgrounds. Het was een van de beste beslissingen die ze op dat moment kon maken. “Het was coronatijd en bij de laatste lockdown besloot ik me om te scholen. Het eerste wat dichtging was steeds de horeca, maar ik was al een tijdje zoekende. Mijn zus zit in de marketing bij een techbedrijf en mijn broer zit in de cybersecurity. Beide raadden me aan in de IT te werken, want er werden mensen gezocht en het werk is leuk. Juist door die lockdown had ik de tijd dus ik kwam bij Techgrounds terecht. Binnen 5 maanden heb je al je basiscertificaten voor Salesforce. Met die basis kun je gaan werken. Maar het gaat natuurlijk ook om ervaring.” 

Nezaket Mun

Nezaket had ook gekeken naar traineeships, maar die vragen een HBO-diploma en laten je twee jaar studeren, twee jaar gedetacheerd zitten en dan ben je zo vier jaar verder, zegt Nezaket. “Ik heb vaak gesolliciteerd maar werd 0 keer uitgenodigd. Toen kwam ik Techgrounds tegen: het is voor vrouwen, het is gratis en vijf maanden, super. Voordat de opleiding begon werd je al gematcht met een werkgever en daar zit ik nu nog steeds. Ik ben er heel blij mee en had dit veel eerder moeten doen.” Nezaket Mun is zelfs Techgrounds Ambassador om andere mensen te inspireren het ook te doen. 

Salesforce consultant

Nu is ze Salesforce consultant en dat past haar goed. Eigenlijk een logische keuze: ze houdt van gamen en zette ooit zelf een computer in elkaar. “Ik dacht eerst dat ik het niet zou kunnen, de IT in. Ik dacht gelijk aan coderen en alle technische zaken die erbij komen kijken, maar je hoeft geen techneut te zijn. Nu richt ik businessprocessen in van bedrijven voor hun Salesforce software, zonder coderen! Dat kan namelijk helemaal worden ingericht zoals mensen willen. Daarnaast zijn er genoeg seniors om mij de fijne kneepjes te leren van het vak.” 

Toch is er nog een flinke weg te gaan als het gaat om vrouwen in de IT. “Het is superbelangrijk dat we ons afvragen: hoe zorgen we ervoor dat onze sector divers blijft? Ik heb zelf wel eens meegemaakt dat ik niet helemaal voor vol werd aangezien vergeleken met een mannelijke collega. Misschien omdat ik een vrouw ben of omdat ik minder ervaring had. Terwijl wij wel allebei hetzelfde zeiden. Dit soort dingen zie je vaker terug in de zakelijke wereld dan bijvoorbeeld in de horeca. Maar we kunnen dit veranderen, als we allemaal, inclusief de mannen om ons heen, onze stem laten horen wanneer zoiets gebeurt. Door samen te werken aan dit doel, kunnen we de IT-wereld alleen maar beter en vernieuwender maken.”

Geen permissie

Extra reden voor haar om in haar ambassadeurschap voor Techgrounds vrouwen op de kaart te zetten. “Ik geef Q&A’s voor Pathways Oriëntatiedagen en omscholers die nog twijfelen. Ik had laatst een workshop over scrum gegeven aan nieuwe studenten en we doen hackathons.” Wat merkt deze Salesforce consultant vooral als ze met vrouwen in gesprek gaat? “Vrouwen zijn veel perfectionistischer: Ik kan het niet. Ik ben niet slim genoeg. Ik ben er niet klaar voor. Dat herken ik, maar besef goed dat als er tien jaar ervaring wordt gevraagd, een vrouw met 9 jaar ervaring afhaakt, terwijl een man met 5 jaar ervaring dus wel reageert. We vragen te vaak om permissie in plaats van gewoon te doen. Daarnaast vergelijken wij onszelf te veel met anderen. Ik ben 33 jaar en ik heb geen man of kind. In de IT merk je dat ook, Oh iemand heeft meer certificaten, maar doe het gewoon op je eigen tempo. Als je het uiteindelijk maar wel begrijpt. Maak je eigen tijdlijn.”

Tot slot adviseert ze vrouwen specifiek voor de rol van consultant om goed vragen te stellen en ook te blijven stellen. “We zijn geneigd om dingen snel in te vullen en dat is in dit werk gevaarlijk, ook al doen we dat uit goede wil.”

Boeken en personen die Nezaket aanraadt te volgen/lezen:

Abdelhamid Idrissi

Jonas Gundersen

-Boek: Socrates op Sneakers van Elke Wiss

Photographer: Megan Jane Simons ©

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.