Tilly Lockey

Is Tilly Lockey de toekomstige moeder van een bionische generatie?

Mensen kampen regelmatig met imperfecties. De één heeft een bril nodig, de ander ontbreekt het aan conditie. En miste je niet zo lang geleden een arm of een been, dan had je nog een extra achterstand. Maar dat beeld is razendsnel aan het verschuiven, dankzij jonge vrouwelijke rolmodellen als Tilly Lockey en Viktoria  Modesta. Door deze succesvolle voorbeelden rijst ook de vraag of we in de toekomst niet allemaal een beetje augmented willen zijn en welke consequenties daarmee gepaard gaan. Dat de mens van de toekomst een bionische versie van de hedendaagse variant zal zijn, lijkt zeker. Maar wat is de route naar de bionische realiteit?

Tilly Lockey

Mocht je Tilly Lockey nog niet kennen: Tilly is een model met bionische armen. Ze is 15 jaar oud en dat is op zich al een wonder. Toen ze 15 maanden oud was, kwam ze in het ziekenhuis met een meningokokken-infectie. Haar ouders kregen toen te horen dat ze het waarschijnlijk niet ging overleven. Dat deed ze wel, maar ze verloor haar tenen en beide onderarmen. Tegenwoordig kent menigeen haar dankzij haar bionische armen gemaakt door het Britse Open Bionics.

Afgelopen woensdag vertelde Tilly op het Kaspersky’s Human Augmentation Debate dat ze in het begin protheses had die leken op ‘echte’ onderarmen – compleet met nagels die ze kon lakken. Dat leidde vaak tot ongemakkelijke situaties waarbij mensen niet goed leken te weten hoe ze op haar ‘beperking’ moesten reageren. Sinds ze bionische armen heeft, is dat totaal veranderd, vertelde ze. Nu zijn ze onder de indruk van haar ‘coole gadgets’ en willen ze weten wat ze er allemaal mee kan.

Tilly’s verhaal lijkt op dat van Viktoria Modesta. Zij onderging (door nalatigheid van een arts in haar jeugd) een beenamputatie op 19-jarige leeftijd. De singer-songwriter gebruikt haar bionische prothese als een kenmerk van kracht. Het is in haar ogen geen handicap maar een feature die haar juist een voorsprong geeft.

Bionisch is beter

Uit de verhalen van Tilly, Viktoria en de andere sprekers tijdens het debat blijkt dat we inmiddels voorbij het punt zijn dat een handicap betekent dat je een achterstand hebt. Dankzij technologie! Met die technologie kun je mensen ‘uitbreiden’ tot het punt dat deze uitbreiding in de praktijk juist een voorsprong oplevert. Denk daarbij aan het exoskelet waarmee iemand met een (gedeeltelijke) verlamming weer kan lopen, maar waarmee deze tegelijk in staat is om meer gewicht te verplaatsen dan mensen zonder exoskelet.

De technologie is inmiddels op een dusdanig niveau dat er steeds meer mensen aan het biohacken slaan. Biohacken houdt in dat je aan een gezond lichaam techniek toevoegt, met als doel hier in het dagelijks leven voordeel uit te halen. Zo schoof ook Hannes Sjöblad aan bij het debat. Hij heeft een NFC-chip in zijn hand laten plaatsen. De reden: om eenvoudig de deur van het slot te kunnen halen en te kunnen betalen in het openbaar vervoer.

Maatschappelijke discussie

De sprekers tijdens het debat waren er stellig van overtuigd dat het een kwestie van tijd is dat we allemaal aan de slag gaan met het optimaliseren van ons lichaam met behulp van technologie. Om een beeld te krijgen wat de Europese burger daar van vindt, deed Kaspersky een onderzoek onder 6.500 respondenten in 7 Europese landen.

Bijna de helft (46,5%) van de Europese volwassen vindt vandaag de dag al dat mensen de vrijheid moeten hebben om hun lichaam te verbeteren met behulp van human augmentation technology. Slechts 12% van de ondervraagden vindt het oneerlijk als ze moeten werken met iemand met een bionische toevoeging. Tegelijk maakt 39% zich wel zorgen dat human augmentation leidt tot sociale ongelijkheid en conflicten in de toekomst.

Human augmentation als het nieuwe IoT

Naast de maatschappelijke discussie, speelt er ook nog een hele andere discussie in de achtergrond mee. Als we technologie toevoegen aan ons lichaam en die technologie kan worden gehackt, dan kunnen we als mens feitelijk ook worden gehackt. Bij een bionische arm is dat nog geen reden om alarmbellen af te laten gaan, maar bij een ingebouwde insulinepomp met een netwerkverbinding ligt dat al heel anders. Laat staan als we op een gegeven moment technologie toevoegen die een rechtstreekse verbinding maakt met onze hersenen.

De veiligheid was onder meer de reden voor Kaspersky om het debat te organiseren. Hun argumentatie? Human augmentation is nu ongeveer op het punt waar het Internet of Things (IoT) 10 jaar geleden stond. Toendertijd zijn er volgens Kasperksy veel fouten bij gemaakt, bijvoorbeeld door de veiligheid niet by design goed in te richten, waardoor menig koelkast, babyfoon en koffiezetapparaat kinderlijk eenvoudig gehackt kon en kan worden.

Dat willen we met z’n allen niet met de toevoegingen aan ons lichaam. Tijd om daarover alvast de discussie te starten, ook al zijn we nog ver van het punt dat human augmentation gemeengoed is. Maar zeg eens eerlijk: welke verbetering van jouw lichaam zou jij willen realiseren met behulp van de toekomstige technologie?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.