DrTechGirl: wat is ransomware en hoe bewapen ik mezelf ertegen?

Het is de tijd van goede voornemens en die kans gebruikt DrTechGirl graag om wat tips te geven. Het is je vast opgevallen in het nieuws dat de universiteit van Maastricht losgeld betaalde aan criminelen die hun digitale wereld hadden ‘gekidnapt’. Het wordt ransomware genoemd maar wat het precies is en hoe je ertegen kunt bewapenen, dat legt DrTechGirl graag aan je uit. Zie het als een van je goede voornemens om je eigen cyberveiligheid op orde te maken.

Je hebt vast wel eens een film gezien waarin iemand werd gekidnapt. Dan wordt er vaak om een tegenprestatie gevraagd van de naasten van die persoon in ruil voor de vrijheid van de gekidnapte. Vaak is dat losgeld. Dat gebeurt dan soms heel knullig met briefjes met uit magazines geknipte letters, maar dat is Hollywood. In het echt gebeurt het sowieso nog maar weinig en gaat het vaak telefonisch. Waar het echter wel steeds vaker gebeurt, dat is op het internet. 

Wat is ransomware?

Hackers zorgen dat ze -bijvoorbeeld via phishing- controle krijgen over je bestanden, waarop ze deze op slot zetten. Je krijgt hier pas weer toegang toe op het moment dat je een som geld betaalt. Veel ook. Je kunt je voorstellen dat dat niet iets is om vrolijk van te worden. Waar ransomware eerder veel werd ingezet bij particulieren, verschuift het nu steeds meer naar instanties, zoals de politie of universiteiten. In het kader van ‘beter voorkomen dan genezen’ hebben we enkele tips voor je. Stel je immers voor dat je straks een slim deurslot hebt waarvoor je ransomware moet betalen om toegang te krijgen: daar moet je niet aan denken.

Gebruik een wachtwoordmanager 

De reden dat een wachtwoordmanager zo vaak wordt genoemd als manier om je spullen te beveiligen, dat is dat deze het mogelijk maakt om met een heel moeilijk wachtwoord op de proppen te komen. Het geeft je de optie om voor elke website die je gebruikt een ander wachtwoord in te stellen. Zo ligt hopelijk niet meteen je hele hebben en houden op straat als iemand toch een keer toegang krijgt tot de database van een website waar je lid van bent. 

Gebruik goede beveiligingssoftware

Beveiligingssoftware weet niet alles, maar wel veel. Het kan je helpen om een aanval te ontdekken en om deze tegen te gaan. Bovendien vertelt hij je precies waardoor je werd aangevallen, waardoor je beter bewust wordt van wat er allemaal aan aanvallen plaatsvindt. Dat zijn er dagelijks namelijk een heleboel, zeker als je bijvoorbeeld bij een groot bedrijf werkt. 

Maak een back-up

Het klinkt ouderwets, maar doe het toch maar: de écht essentiele bestanden kun je het beste – naast in de cloud – opslaan op een USB-stick. Je moet uiteraard wel goed opletten waar je die USB-stick dan weer bewaart, maar je hebt dan in ieder geval altijd de belangrijkste documenten tot je beschikking. Het idee dat je op twee verschillende manieren (en offline) toegang hebt tot je essentials, dat is al een hele geruststelling. Is een USB-stick te klein, dan kun je ook kiezen voor een portable hardeschijf, maar let wel: die zijn na een keer vallen vaak onbruikbaar (en je data dan ook).

Updates, updates, updates

Of het nou je slimme thermostaat is, je televisie of je smartphone: let altijd op dat alles wat je installeert of in je huis zet en slim is, constant op de meest recente softwareversie draait. Als er namelijk in een vorige versie een zwakte is ontdekt en je hebt die versie nog op je apparaat draaiende, dan ben je vatbaar voor onder andere aanvallen met ransomware.

Zet wachtwoorden op je data

Misschien denk je dat de mapjes op je computer wel veilig zijn omdat je immers altijd eerst op je besturingssysteem inlogt, maar zeker bij gevoelige informatie raad de doc je aan om er toch nog een extra wachtwoord op te zetten. Hetzelfde geldt voor die USB-stick die je als back-up gebruikt: hij zal maar in verkeerde handen komen. Het is net als met je huis anti-inbraak maken: hoe meer drempels er zijn, hoe eerder een kwaadwillende het bijltje erbij neergooit. 

Mocht het je toch overkomen dat iemand je data gegijzeld heeft via ransomware, doe dan altijd aangifte. Ook kun je proberen je apparaat terug te zetten naar fabrieksinstellingen, maar dan ben je al je documenten en foto’s die je erop had staan kwijt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.