kaspersky ring review

Kaspersky Ring Review – is dit sieraad ook écht functioneel?

GesponsordKaspersky

Twee weken geleden kreeg ik de Kaspersky Ring toegestuurd. Tijd om jou bewust te maken van je digitale veiligheid, maar ook om eens kritisch naar het product te kijken. Want is het wel functioneel, zo’n ring met vingerafdruk om je telefoon mee te unlocken? Ik nam de proef op de som in deze Kaspersky Ring Review!

Het design

Over smaak valt niet te twisten. Maar één ding is zeker: je houdt van dit design of je vindt het echt verschrikkelijk. Ik mag mezelf gelukkig tot de eerste groep rekenen en dat maakt het reviewen van dit product ook net wat leuker.

Het begint al bij het openmaken van de verpakking: de Kaspersky Ring zit in een prachtig doosje. Eentje waarbij ik direct moet denken aan ‘Say yes to the dress’. Na het doosje te hebben opgemaakt, blinkt het sieraad je tegemoet. De Ring heeft een bijzondere vormgeving dat direct in het oog springt. Het is groot en zilver en bovenop het sieraad is een zwarte, rubberen vingerafdruk bevestigd. Daarover zegt Kaspersky:

Dit unieke sieraad is gemaakt in samenwerking met de Zweedse 3D-accessoire-ontwerper Benjamin Waye uit Polarforged. Ons bedrijf heeft nog nooit zoiets gedaan, en voor zover wij weten, heeft niemand anders het geprobeerd.

De biometrische steen is uniek door een door software gegenereerde vingerafdruk te combineren met duizenden metaalvezels die willekeurig een patroon vormen. Deze informatie wordt nergens opgeslagen, zodat niemand er toegang toe heeft.

Heel gaaf wat mij betreft!

Draagcomfort

Fact: ik heb maar weinig ringen gedragen in mijn 31-jarige leventje. How come? Ik heb wat pafferige vingers. Een ring krijg ik daardoor wel over mijn vingers heen, maar afdoen… daarbij krijg ik instant een kleine paniekaanval, omdat de ring dan niet goed over mijn vlezige vingers heen schuift.

Goed nieuws voor mij – dat is bij de Kaspersky Ring niet het geval. Ik heb dan ook wel een groot exemplaar toegestuurd gekregen, moet ik bekennen. Maar misschien heeft het er ook mee te maken dat de Ring in een golvende beweging gevormd is. Dat zit toch net even anders dan conventionele ringen.

Persoonlijk draag ik de Kaspersky Ring het liefst om mijn middelvinger. Het sieraad is wat lang voor mijn ringvinger en raakt mijn knokkel dan iedere keer als ik aan het typen ben. Maar ik vind het eigenlijk wel prima zo. Om de middelvinger staat het eigenlijk wel stoer!

Het installeren

Over het installeren ben ik het minst enthousiast in deze Kaspersky Ring Review. Hoe je de Ring installeert? Het is op papier super easy. Gewoon net zoals je je eigen vingerafdruk vastlegt om je telefoon mee te unlocken. In plaats van je eigen vinger, leg je nu de Ring op de vingerafdrukscanner. Net zo lang ronddraaien met de afdruk, totdat de telefoon alle groeven heeft geregistreerd. Maar in de praktijk klinkt dat toch wat makkelijker, dan het echt is. Het duurt een eeuwigheid voor de telefoon alles heeft vastgelegd.

https://www.instagram.com/p/B6PtQ7Hg6n4/

In het gebruik

  1. Hij doet ’t. En goed ook.
  2. Het is wel een beetje omslachtig om je hand eerst om te moeten draaien, op de vingerafdrukscanner te leggen en dan pas te kunnen unlocken. Dan is het toch gebruiksvriendelijker om gewoon je duim er direct op te kunnen leggen. Maar goed, misschien is het een kwestie van gewenning?

Is het écht safe?

Tja, wat is écht safe? Als je Ring gestolen wordt, in combinatie met jouw telefoon, dan kan een dief je gadget ontgrendelen. Met je echte vingerafdruk gaat dat wat moeilijker – die vinger zit (als het goed is) nog steeds aan je hand. Aan de andere kant kun je een telefoon ook altijd weer met een pincode ontgrendelen, dus als ze daar een beetje pragmatisch mee omgaan, kunnen dieven nog steeds op die manier je telefoon ontgrendelen.

Waar het hier natuurlijk echt om gaat, is dat je je vingerafdruk, jouw biometrische gegeven, niet bij anderen bekend wordt. En dat is wat de Ring sowieso biedt. Een extra vingerafdruk die eigenlijk helemaal niet van jou is. Maar waar je wel van alles mee kunt.

Conclusie van deze Kaspersky Ring Review

Het is jammer, maar toch echt zo: op dit moment heeft Kaspersky geen plannen om de ring in productie te nemen om aan consumenten te verkopen. Het product is ontwikkeld om aandacht te vragen voor beveiligingsgerelateerde kwesties rond biometrie. Denk er maar eens over na: een slimme hacker kan jouw vingerafdruk stelen uit jouw telefoon. En dan? Waar krijgt zo’n hacker dan allemaal toegang tot? Je vingerafdruk kun je niet even wisselen, zoals je bij een pincode wel kunt doen. Of wisselen zoals een ring natuurlijk. Vanuit dat gedachtegoed is het fantastisch dat Kaspersky deze Ring ontwikkeld heeft. En ja, er valt her en der nog wel wat aan te verbeteren. Maar het is sowieso een item wat tot praten en bewustwording leidt.

kaspersky ring review
Pluspunten
Design
Concept & gedachtegoed
Minder positief
Installeren vingerafdrukscanner
8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.