Kaspersky ring

Eén ring om je biometrische gegevens te beschermen

Instagrammen, appen, Tikkies betalen, YouTube kijken, bellen… Hoe meer we onze smartphones gebruiken, hoe meer belangrijke informatie er op de apparaten komt te staan. Informatie die privé is en ook moet blijven. We kunnen onze telefoon ontgrendelen met onze gezichten of met onze vingerafdrukken, als we niet gewoon een patroon trekken of een cijfercode invoeren. Maar hoe zorgen we dat we onze vingerafdrukken en andere biometrische gegevens op een veilige manier gebruiken? Securitybedrijf Kaspersky houdt zich daarmee bezig en komt nu met een fascinerende gadget in samenwerking met een ontwerper uit Stockholm: de Kaspersky Ring.

Uit de samenwerking is een bijzonder sieraad gekomen waarin tech en kunst worden gecombineerd. Een sieraad waar wij als TechGirls wel oren naar hebben. Of vingers eigenlijk, want het gaat om een ring die als een uitbreiding geldt voor je digitale identiteit. Deze ring geldt als een vingerafdruk. Hierdoor kun je met de ring straks je huisdeur ontgrendelen, of je telefoon. Je lichaam is immers de sleutel die je digitale toegang verleend tot steeds meer dingen in je leven.

Biometrische gegevens

Je biometrische gegevens staan echter ook steeds vaker opgeslagen om te kunnen verifiëren dat het jouw iris of jouw vingerafdruk is. En wanneer deze gegevens worden gestolen, kun je deze niet opnieuw instellen: je kunt immers niet je vingerafdruk wijzigen zoals je dat wel doet met een wachtwoord. Ingewikkeld, want in principe geldt je biometrische data als de unieke persoonlijke identificatie. Hij kan eigenlijk niet verkeerd zijn, want jouw vingerafdruk is jouw vingerafdruk. Toch kan deze dus wel worden gestolen en nagemaakt. Zo is er bijvoorbeeld in de webbased biometrische versleutelhulp BioStar 2 een onveiligheid gevonden. Voor je het weet ligt je vingerafdruk op straat en is datgeen wat echt uniek is onbruikbaar.

We gaan er altijd vanuit dat die biometrische gegevens heel veilig staan opgeborgen, maar het feit hierboven en het feit dat de vingerafdrukkendatabase die de Britse politie gebruikt recentelijk op straat kwam te liggen, vertellen iets anders. Het zegt dat je daar echt niet zomaar vanuit mag gaan. Bovendien heb je vast weleens een spionagefilm gezien waarin iemand op basis van hoe iemand een glas vasthield een vingerafdruk zichtbaar kan maken en dus kan kopiëren.

Kaspersky

Karspersky is gespecialiseerd in cybersecurity en ziet dat er steeds vaker Trojaanse paarden, ransomware en andere kwaadaardige bedreigingen zijn aan het adres van IT-systemen die biometrische gegevens opslaan. 37 procent van deze systemen kreeg in het derde kwartaal te maken met zo’n aanval. Vaak wordt aangevallen via het internet, maar het kan ook via een extern apparaat dat is aangesloten op je computer of telefoon. Bij dat laatste worden vooral vaak wormen geplaatst. En dan is er natuurlijk phishing via e-mail of websites, ook daarmee wordt soms toegang verschaft tot zelfs de belangrijke databases. Het zijn uiteindelijk allemaal mensen die ermee werken en die maken nu eenmaal fouten.

Vertrouwelijke informatie stelen of zelfs je hele identiteit, dat klinkt heftig. Het is iets waar je niet elke keer bij stilstaat wanneer je je vinger op je telefoonscherm duwt om hem te ontgrendelen. Er is echter wel een potentiële oplossing. Kaspersky heeft samen met Archetype en sieradenontwerper Benjamin Waye een ring gemaakt die dankzij een geprint kunstmatige vingerafdrukpatroon kan worden gebruikt voor authenticatie. Je kunt er een iPhone mee unlocken, maar ook een Android-smartphone. Het is een vingerafdruk, dus die kan universeel worden gebruikt.

Kaspersky Ring

De ring is een oplossing om de biometrische gegevens te beschermen in een omgeving waar er geen 100% garantie is dat echte biometrische gegevens op verantwoorde wijze door derden worden opgeslagen. De kunstmatige vingerafdruk kan namelijk worden gewijzigd, net als een wachtwoord. Je kunt op de ring namelijk een nieuw kunstmatig patroon toevoegen en dat houdt jouw persoonlijke gegevens veilig. Dat is een best heel mooie manier om een ernstig probleem in ons moderne leven op te lossen. De ontwerper, Waye, zegt: “Het helpt ons uniek te houden in een wereld waar alles anders gekopieerd zou kunnen worden.”

Hoewel de ring slechts een van de mogelijke manieren is om de huidige cybersecurity-problemen met betrekking tot biometrie aan te pakken, is dit geen zilveren kogel. “Een echte oplossing zijn maatregelen en technologieën die de bescherming van de unieke identiteit van mensen garanderen. En die moet nog worden ontwikkeld”, aldus Karspersky. Tot die tijd kunnen we ons dus maar beter met Beyonce’s mantra doen: als je het leuk vind, schuif er dan een ring om. En een ring zoals die van Benjamin Waye is helemaal zo slecht nog niet.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.