Als je ‘Bluetooth’ intypt via de zoekfunctie van onze website, dan zal deze zoekopdracht aardig wat artikelen opleveren. Waarom? Bluetooth apparaten zijn populair. Met name Bluetooth speakers zijn in opmars. Ontzettend handig die Bluetooth functies. Al die draadloze communicatie tussen je home-tech is echt een uitkomst als je niet overal kabeltjes wilt hebben liggen. Maar kleven er ook nadelen aan het gebruik van Bluetooth? Wat voor invloed heeft Bluetooth straling bijvoorbeeld op de gezondheid van de mens? Gezien de opkomst van al die Bluetooth apparaten helemaal geen gekke vraag om te onderzoeken. Toch?!
Wetenschappelijk onderzoek naar Bluetooth straling
Wonderbaarlijk genoeg is er zo op het eerste gezicht geen wetenschappelijk onderzoek te vinden dat puur gaat over de effecten van Bluetooth straling op onze gezondheid. Een korte zoektocht op een aantal belangrijke Nederlandse overheidssites (zoals die van het Ministerie van Volksgezondheid) geeft geen hits.
De zoekopdracht ‘Bluetooth’ in combinatie met ‘health’ op Google Scholar levert vrijwel alleen maar artikelen op over hoe het gebruik van Bluetooth apparaten de zorgsector juist kan helpen. Een zoekopdracht op de website van de World Health Organization (WHO) eindigt in soortgelijke zoekresultaten.
Op basis hiervan zou je de conclusie kunnen trekken dat het gebruik van Bluetooth absoluut niet schadelijk is. Waarom zou men het gebruik ervan anders aanraden in de zorg?
Volgende week lees je meer over het ontstaan van Bluetooth en of je het kunt hacken bijvoorbeeld.
Ons Bluetooth dossier wordt gevuld met allerlei weetjes over de draadloze technologie!
Een zoekopdracht op Google.com geeft echter een heel ander beeld. Tientallen artikelen over de gevaren van Bluetooth straling komen je tegemoet. De boodschap van deze artikelen is over het algemeen hetzelfde. Kijk uit met Bluetooth straling! Blootstelling aan een grote hoeveelheid Bluetooth straling kan je lichaamscellen aantasten. Hoe deze straling onze cellen precies aantast, daarover zijn de meningen verdeeld.
Seniel membraan?
Over een aantal mogelijke negatieve gevolgen van overmatig Bluetooth gebruik lijkt men het echter wel eens te zijn. Zo zou het membraan dat je hersenen beschermt tegen gevaarlijke stoffen, door blootstelling aan Bluetooth straling sneller ‘seniel’ worden. Giftige stoffen krijgen op deze manier de mogelijkheid om je hersenen binnen te dringen. Door het veelvuldig gebruik van een Bluetooth headset wordt straling door het hoofd geabsorbeerd met hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en moeite met focussen als mogelijk gevolg. En in het ergste geval kan overmatige blootstelling aan Bluetooth straling resulteren in onvruchtbaarheid en kanker. Kortom, de genoemde mogelijke gevolgen zijn niet mis!
Maar voordat iedereen abrupt stopt met het gebruik van Bluetooth apparaten, wil ik echter wel de nadruk leggen op het volgende. Eén ding hebben de zojuist genoemde artikelen en negatieve gevolgen gemeen. Namelijk dat een goede wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. De enige echte conclusie die wij kunnen trekken is het volgende: Meer onderzoek naar de effecten van straling ontstaan door het gebruik van Bluetooth is nodig. Helaas kost onderzoek tijd, veel tijd. Dus totdat die wetenschappelijk onderbouwde argumentatie over de effecten van Bluetooth straling er is, zet ik met behulp van de Bluetooth functie van mijn radio nog even een paar muziekjes op.
Ben jij wel bekend met baanbrekend onderzoek naar de (negatieve) effecten van Bluetooth straling? Laat het ons weten door te reageren op dit artikel!
Meer weten:
- Telefoon hacken via Bluetooth: kan dat?
- Wat is het bereik van Bluetooth?
- Het verschil tussen WiFi en Bluetooth.