bluetooth straling speaker

Is Bluetooth straling schadelijk?

Als je ‘Bluetooth’ intypt via de zoekfunctie van onze website, dan zal deze zoekopdracht aardig wat artikelen opleveren. Waarom? Bluetooth apparaten zijn populair. Met name Bluetooth speakers zijn in opmars. Ontzettend handig die Bluetooth functies. Al die draadloze communicatie tussen je home-tech is echt een uitkomst als je niet overal kabeltjes wilt hebben liggen. Maar kleven er ook nadelen aan het gebruik van Bluetooth? Wat voor invloed heeft Bluetooth straling bijvoorbeeld op de gezondheid van de mens? Gezien de opkomst van al die Bluetooth apparaten helemaal geen gekke vraag om te onderzoeken. Toch?!

Wetenschappelijk onderzoek naar Bluetooth straling

Wonderbaarlijk genoeg is er zo op het eerste gezicht geen wetenschappelijk onderzoek te vinden dat puur gaat over de effecten van Bluetooth straling op onze gezondheid. Een korte zoektocht op een aantal belangrijke Nederlandse overheidssites (zoals die van het Ministerie van Volksgezondheid) geeft geen hits.

De zoekopdracht ‘Bluetooth’ in combinatie met ‘health’ op Google Scholar levert vrijwel alleen maar artikelen op over hoe het gebruik van Bluetooth apparaten de zorgsector juist kan helpen. Een zoekopdracht op de website van de World Health Organization (WHO) eindigt in soortgelijke zoekresultaten.

Op basis hiervan zou je de conclusie kunnen trekken dat het gebruik van Bluetooth absoluut niet schadelijk is. Waarom zou men het gebruik ervan anders aanraden in de zorg?

bluetooth dossier Volgende week lees je meer over het ontstaan van Bluetooth en of je het kunt hacken bijvoorbeeld.

Ons Bluetooth dossier wordt gevuld met allerlei weetjes over de draadloze technologie!

Een zoekopdracht op Google.com geeft echter een heel ander beeld. Tientallen artikelen over de gevaren van Bluetooth straling komen je tegemoet. De boodschap van deze artikelen is over het algemeen hetzelfde. Kijk uit met Bluetooth straling! Blootstelling aan een grote hoeveelheid Bluetooth straling kan je lichaamscellen aantasten. Hoe deze straling onze cellen precies aantast, daarover zijn de meningen verdeeld.

Seniel membraan?

Over een aantal mogelijke negatieve gevolgen van overmatig Bluetooth gebruik lijkt men het echter wel eens te zijn. Zo zou het membraan dat je hersenen beschermt tegen gevaarlijke stoffen, door blootstelling aan Bluetooth straling sneller ‘seniel’ worden. Giftige stoffen krijgen op deze manier de mogelijkheid om je hersenen binnen te dringen. Door het veelvuldig gebruik van een Bluetooth headset wordt straling door het hoofd geabsorbeerd met hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en moeite met focussen als mogelijk gevolg. En in het ergste geval kan overmatige blootstelling aan Bluetooth straling resulteren in onvruchtbaarheid en kanker. Kortom, de genoemde mogelijke gevolgen zijn niet mis!

Maar voordat iedereen abrupt stopt met het gebruik van Bluetooth apparaten, wil ik echter wel de nadruk leggen op het volgende. Eén ding hebben de zojuist genoemde artikelen en negatieve gevolgen gemeen. Namelijk dat een goede wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. De enige echte conclusie die wij kunnen trekken is het volgende: Meer onderzoek naar de effecten van straling ontstaan door het gebruik van Bluetooth is nodig. Helaas kost onderzoek tijd, veel tijd. Dus totdat die wetenschappelijk onderbouwde argumentatie over de effecten van Bluetooth straling er is, zet ik met behulp van de Bluetooth functie van mijn radio nog even een paar muziekjes op.

Ben jij wel bekend met baanbrekend onderzoek naar de (negatieve) effecten van Bluetooth straling? Laat het ons weten door te reageren op dit artikel!

Meer weten:

Is je Bluetooth stuk en wil je ’t fixen?

  1. Hoi,

    Wetenschappelijke onderbouwing voor de ernstige gezondheidsschade die radiofrequente straling waaronder bluetooth valt is helaas overvloedig aanwezig. Het is een grote misvatting dat hierover geen duidelijkheid bestaat in wetenschappelijke kring. Dat is het beeld dat de industrie graag laat voortbestaan. Ik heb als onderzoeksjournalist ruim anderhalf jaar onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van RF straling. Kijk maar eens op mijn fb pagina en blog. Daarin maak ik duidelijk hoe de overheid faalt in het beschermen van burgers tegen deze aantoonbaar schadelijke techniek. 70% van al het onafhankelijk gefinancierde onderzoek laat zien dat RF straling schade veroorzaakt tegenover 30% van het door de industrie gefinancierde onderzoek. In beide gevallen biedt dat geen enkele garantie voor een veilig gebruik van draadloze techniek. Een mening die de meeste wetenschappers met mij zullen delen, behalve die wetenschappers die door de industrie betaald worden. De techniek zou niet gebruikt mogen worden totdat onomstotelijk bewezen is dat zij veilig is. Nu straalt bluetooth dag en nacht op kinderkamers, ook als de apparatuur uit staat en alleen de stekker in het stopcontact zit. Pas op met deze gevaarlijke techniek en lees het verslag van mijn onderzoek dat ik in Zweden deed. Daaruit komt een ongemakkelijke waarheid naar voren die het verhaal van de bankencrisis evenaart, maar nu met onze gezondheid als inzet.

  2. Dank voor deze verhelderende uitleg, wat enorm zorgwekkend! Des te meer een reden om deze techniek niet zo maar in te zetten, zeker daar waar het niet noodzakelijk is. Ik stond net op het punt een bluetooth koptelefoon aan te schaffen en ineens bekroop mij het gevoel, is dit wel verantwoord? Nee dus, dat wordt mij nu wel duidelijk. Het is hetzelfde als het aspartaam gedoe, onderzoek heeft aan het begin al uitgewezen dat het kankerverwekkend is maar via slinkse wijze heeft de WHO(die het gebruik in eerste instantie verbood)toch via een omweg groen licht gegeven, een regelrechte schande. Nu dit weer, het zou toch niet moeten kunnen, techniek, geld, allemaal ten koste van gezondheid! Heeft u ook een link naar uw onderzoek? Heeft Zweden iets gedaan met de resultaten?

  3. Dankjewel, ik zal op je FB pagina gaan kijken. Ik ben zowel benieuwd als bezorgd. Hartelijke groet, Joshua

  4. Ik loop al een tijdje rond met bluetooth oortjes maar nu begin ik wel te twijfelen of ik ze blijf gebruiken.

  5. Hallo,
    ik heb geen FB, maar ik ben wel sterk geïnteresseerd in jouw onderzoek naar gezondheidsschade bij overmatige RFstraling. Belangrijkste reden hiervoor is dat ik, als diabeet type 1, het aanbod kreeg om een continue glucosemeter te plaatsen. Deze zendt continu, dag en nacht, info door naar een I-phone via bluetooth. Voordeel is dat je zo ’s nachts (en overdag) een alarm krijgt bij te lage glycemie en dat is zeer handig. Ik heb geen idee welke gevolgen deze straling heeft.
    Kan ik jouw onderzoek terugvinden via een andere weg dan FB?
    Alvast bedankt

  6. Hoe zit het met een hartslag polsbandje die wordt geconnecteerd met bluetooth via je mobiel? Is het veilig om die constant te dragen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.