De kans is groot dat je je nog nooit hebt afgevraagd waarom het ene apparaat nu via WiFi werkt en het andere apparaat via Bluetooth. Het werkt gewoon allemaal. Zo vroeg ik mij bij mijn Garmin niet af waarom die nu via Bluetooth moest synchroniseren. Het werkt zo makkelijk dat ik er eigenlijk niet bij stil sta dat er een verschil is… En toch is het handig te weten: wat is het verschil tussen Bluetooth en WiFi? Want het kan wel het verschil maken als je bijvoorbeeld een draadloze speaker aanschaft.
Verschil tussen Bluetooth en WiFi in functionaliteit
Met WiFi kan een apparaat, zoals je laptop, via een router een draadloze verbinding krijgen met internet. Met Bluetooth worden apparaten rechtstreeks aan elkaar gekoppeld in plaats van aan een netwerk. Zoals het koppelen van een oortje met je telefoon om handsfree te kunnen bellen. Of om adresgegevens van de ene telefoon te delen met een andere telefoon.
Ver en dichtbij
Het bereik van WiFi is veel groter, tot wel 300 meter. (Al zou je dat niet altijd zeggen als je boven op zolder een filmpje wil gaan kijken..). Bij Bluetooth houdt het bereik wel op na een meter of 30. Beide apparaten moeten dus altijd dicht bij elkaar zijn. Koop je bijvoorbeeld een draadloze speaker, dan is het wel handig om te bedenken waar je die wilt gebruiken. Heb je daar WiFi voor nodig? Of wil bij het zwembad gaan liggen met je speaker? Dan kies je voor een Bluetooth speaker.
Ingewikkeld
WiFi gebruiken is in verhouding veel ingewikkelder. Je hebt WiFi-kaarten, modems, routers en software nodig. Voor Bluetooth hoef je de apparaten alleen maar in te schakelen en aan elkaar te koppelen.
Energieverbruik
Zowel WiFi als Bluetooth zijn radioverbindingen. Maar WiFi heeft ongeveer 10 keer meer bandbreedte nodig en kost dus meer energie.
Veiligheid
Voor beide verbindingen geldt dat er gehackt kan worden, maar dat er ook alles aan gedaan wordt om de verbindingen zo veilig mogelijk te maken.
Kiezen tussen Bluetooth en WiFi
Meestal hoef je niet na te denken over het verschil tussen Bluetooth en WiFi. Je koopt een apparaat en dat werkt op Bluetooth of WiFi. Dus voor mijn Garmin is Bluetooth een logische verbinding. Maar moet je wel zelf een keuze maken, dan weet jij nu ook het verschil tussen Bluetooth en WiFi!
Trouwens… is je Bluetooth stuk?
Als blijkt dat de Bluetooth stuk is, kun je overwegen een Bluetooth adapter aan te schaffen. Die kun je in de USB-poort van je laptop steken bijvoorbeeld. Zo kun je gewoon weer connectie maken met je draadloze hoofdtelefoon. Kost nog geen tientje en is natuurlijk veel betaalbaarder dan de aanschaf van een nieuwe laptop 😉