Telefoon hacken via Bluetooth, kan dat?

Technologie heeft ons leven absoluut makkelijker gemaakt. Even gauw een berichtje sturen, een foto delen op Facebook of een belletje plegen. Weinigen onder ons zouden nog zonder technologie kunnen. Maar zien we de risico’s van diezelfde makkelijke technologische snufjes nog wel door dat intensieve gebruik? Vandaag in ons Bluetooth dossier: telefoons hacken via Bluetooth, kan dat?

BlueBorne

In september 2017 was het uitgebreid in het nieuws: BlueBorne. He, wat? Nee, dit is geen jongensversie van Baby Born, maar een lek in Bluetooth dat hacks mogelijk maakte. Door een zwakte in de beveiliging van Android, iOS en Windows apparaten konden hackers met alle gemak toeslaan.

Hoe dat in zijn werk ging? Hackers konden zich voordoen als Bluetooth-apparaat en konden door het lek zomaar koppelen met een apparaat dat Bluetooth aan had staan, zonder dat de gebruiker dit zelf ook maar door had. De hacker kon het apparaat na het koppelen overnemen om vervolgens schadelijke software te installeren.

Hoewel het bovenstaande vast heftig klinkt, hoef je je toch niet al te veel zorgen te maken. Een hacker kon pas toeslaan wanneer deze zich binnen de straal van je Bluetooth bevond, dus zo’n 15 meter. Daarnaast was voor elk type toestel en besturingssysteem een andere methode nodig om binnen te kunnen dringen, waardoor er niet één type virus te gebruiken was. En tot slot: inmiddels hebben alle besturingssystemen wijzigingen aangebracht om het lek te dichten. Bluetooth zou inmiddels weer redelijk veilig te gebruiken moeten zijn.

Schadelijk?

De vraag is natuurlijk wat er allemaal kan gebeuren door zo’n hack. Zoals gebeurde bij BlueBorne, werd er schadelijke software geïnstalleerd. Een virus kan zich op die manier heel snel verspreiden! Een andere mogelijkheid is dat zodra er verbinding is, persoonlijke informatie wordt gezocht en wordt gekopieerd. Optie drie? De hacker kan jouw apparaat deels overnemen en kan alles inzien wat jij doet en bijvoorbeeld dingen wijzigen.

Wat kan je doen?

Is Bluetooth nu veilig? In principe, ja, door de updates zou Bluetooth een stuk veiliger moeten zijn. Toch blijft er altijd een risico aan zitten. Je maakt je apparaat immers op die wijze beschikbaar voor een grote groep mensen, waaronder ook mensen kunnen zijn die kwaad in het verschiet hebben. Er zijn echter manieren om het risico te verkleinen.

MobileMobile

De eerste ligt natuurlijk voor de hand: zet je Bluetooth zo min mogelijk aan. Niet alleen veiliger, maar ook beter voor je batterij! Zet je je Bluetooth wel aan, zorg dan bij voorkeur dat dit gebeurt in een veilige omgeving, zoals bij je thuis in plaats van op dat drukbezochte terras waar iemand de koppelingscode zou kunnen horen.

Zorg er daarnaast voor dat je in je instellingen ervoor kiest om je apparaat niet detecteerbaar te maken wanneer je Bluetooth aan hebt staan. Misschien even wijzigen wanneer je een nieuw apparaat probeert te koppelen, maar je maakt het hackers al een stuk lastiger wanneer je onzichtbaar door het leven gaat.

Ben jij al eens via Bluetooth gehackt?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.