#DrTechGirl: Hoe doe ik langer met de batterij van mijn e-reader?

De e-reader is op veel vlakken een miljoen keer beter dan de paperback. There, we said it. En wel om deze redenen: die dikke boeken van 700 bladzijdes neem je gewoon met je mee in een klein, compact apparaat. Twee weken op vakantie als veellezer? Geen probleem: op je e-reader neem je tien, twintig, als je wilt zelfs honderden boeken mee en je hebt nog steeds alleen dat ene apparaat nodig. Lezen in het donker? Sure, geen lamp nodig! Het enige minpunt? Een e-reader gaat leeg, een boek niet. Daarom beantwoordt Dr. TechGirl vandaag de vraag: hoe doe je langer met de batterij van je e-reader?

Tip 1: Zet de wifi uit

Je e-reader synchroniseert. Soms met een kabel, soms via wifi. Handig, want zo koop je bijvoorbeeld als Kobo-gebruiker op je telefoon een boek, om die vervolgens binnen enkele seconden op je e-reader te openen. Het is bijna magie… Maar zoals Repelsteeltje in Once Upon A Time vaak genoeg herhaalt: all magic comes with a price, dearie. In het geval van je e-reader is die prijs dat je batterij sneller leeg loopt. De oplossing: zet alleen de wifi aan als je een nieuw boek hebt aangeschaft of even wilt checken op updates. Scheelt weer!

Tip 2: Verlaag de schermhelderheid

Nog zo’n héérlijk pluspunt van je e-reader: je kunt er (als je e-reader het heeft, in elk geval) mee lezen in het donker dankzij backlightverlichting. Maar dat is precies de functie: lezen in het donker of op momenten waarop het licht niet goed genoeg is om de letters van je boek te kunnen zien. Zit je lekker buiten in het zonnetje of de schaduw, dan hoeft die schermverlichting helemaal niet aan! Zet ‘m lekker uit, daar bespaar je meteen batterij mee.

Tip 3: Zet je e-reader niet áltijd uit

En over dingen die je uitzet gesproken: om de batterij van je e-reader nog langer mee te laten gaan, is het slim om ‘m niet altijd uit te zetten. Huh, echt? Jazeker! Bekijk het zo: als jij midden in de nacht vanuit je rem-slaap moet wakker worden, kost het ook ontzettend veel moeite om tot leven te komen. Maar als je gewoon een dutje op de bank doet, ben je veel eerder weer up and running. Zoiets is het ook met je e-reader: vanaf 0 opstarten kost meer moeite dan vanuit slaapstand. Is je boek dus zo spannend dat je nu al weet dat je er morgen weer mee verder gaat? Zet je e-reader dan gewoon in spaarstand. Weet je nu al dat je de komende dagen of zelfs weken niet aan lezen toe komt? Zet ‘m dan gerust uit.

MobileMobile

O ja, en de allerbelangrijkste tip: koop je boeken gewoon online bij bijvoorbeeld Kobo, Bruna of BookSpot en download ze niet illegaal. Dat heeft in principe niets met je e-readerbatterij te maken, maar wel met je karmapunten. 😉

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.