smartphones in verschillende kleuren

#DrTechGirl: waar let je op als je een smartphone koopt?

We lijken over het algemeen steeds langer te doen met hun smartphone. Toch ben je waarschijnlijk nog wel elke drie jaar toe aan een nieuwe. Dat komt enerzijds omdat de telefoons op een gegeven moment langzamer worden (behalve de batterij, die gaat juist sneller leeg). Anderzijds worden telefoons vaak niet heel lang ondersteund met updates. Tijd voor een nieuwe smartphone! Dr. TechGirl geeft aan waar je op moet letten als je een smartphone koopt.

Vroeger werkte het allemaal anders: je was fan van een bepaald toestel en elk jaar dat er een nieuwe variant kwam, kocht je die. Heel simpel. Veel fabrikanten hopen dat het nog steeds zo werkt. Maar ja, toen verschenen er ook tussentoestellen en bleek er niet echt verrassende innovatie meer in te zitten. Nu is het 2022 en is de smartphonemarkt toch veel minder spannend dan vroeger. Is dat jammer? Ja. Is dat echter logisch? Ook. 

Smartphone kopen

Kijk maar eens waar je je smartphone voor gebruikt: streamingdiensten, social media, mailen, WhatsAppen… Het zijn allemaal dingen waarvoor je een groot scherm kunt gebruiken, maar waarbij je het apparaat nog wel in je zak wil kunnen doen. Oke, in de gemiddelde skinny jeans wordt dat eerder een achterzak, maar nog steeds moet een telefoon handzaam zijn. Wil je een nog groter scherm, dan kun je voor een tablet kiezen zoals de Nokia T21 of voor een vouwbaar toestel zoals de nieuwste Samsung Galaxy Z Flip 4.

Hoewel die laatste categorie juist nog wel spannend is binnen de smartphones, omdat daarin nog veel interessante designkeuzes worden gemaakt, zijn die telefoons aan de binnenkant vrijwel hetzelfde. En ja, dat is inmiddels toch een beetje saai. Wil je dus een nieuwe telefoon en echt een compleet nieuwe ervaring hebben, dan krijg je die waarschijnlijk als je van ecosysteem switcht. Dus als je van Android naar Apple overgaat, of andersom. Het spijt de dokter dit te moeten zeggen, maar als je gewoon een andere Android-telefoon koopt, dan is het verschil met je vorige Android-telefoon waarschijnlijk niet heel groot.

Camera en chip

Waar de verschillen nog wel inzitten, is bijvoorbeeld de camera en de chip. Als er een beetje een moderne Snapdragon inzit, dan zal je merken dat alles net even wat rapper gaat. Heb je ook nog een hoge verversingssnelheid qua scherm, dan voelt het ook allemaal veel soepeler en sneller. Qua camera’s wordt er ook nog steeds wel vernieuwd, al zijn de verschillen met twee jaar geleden vrij klein. Er komen weliswaar smartphones uit met 200 megapixel-camera’s, maar je kunt je daarbij afvragen hoe vaak jij de fotografie voor abri’s doet. Bovendien valt of staat goede smartphonefotografie met de software van de fabrikant. Die kan nog flink roet in het eten gooien.

MobileMobile

Als je een nieuwe smartphone koopt, komt het toch altijd neer op deze vraag: wat ga je ermee doen? De kans is groot dat je helemaal niet het duurste vlaggenschip in je winkelmandje hoeft te klikken. Als je gewoon wat social mediaplaatjes wil schieten dan hoef je echt niet de allernieuwste smartphone te hebben. Een goede midrange telefoon van rond de 400 tot 600 euro zal je net zo veel plezier opleveren. Je zou, als het je allemaal niet heel veel uitmaakt, zelfs kunnen kijken naar een goed refurbish-bedrijf. Hier worden oude telefoons flink opgelapt om ze nog een tweede leven te geven. Onze ervaring met Swappie lees je in dit artikel. Vind je duurzaamheid belangrijk dan is refurbished misschien wat voor jou. De meest duurzame optie is natuurlijk nog wat langer met je huidige telefoon doen.

Kijk vooral naar je wat je wil, wat je verwachtingen zijn en probeer bijvoorbeeld eens de telefoon van vrienden en collega’s. Misschien heeft die telefoon een grappige gimmick die je ook wil, of misschien besef je daardoor dat je huidige telefoon nog helemaal niet zo hard aan vervanging toe is. Koop in ieder geval niet blind het duurste toestel, want die is echt niet veel toekomstbestendiger dan de rest. Check vooral hoe lang de telefoon die je wil kopen nog op ondersteuning kan rekenen in de vorm van updates. Zo weet je pas echt goed hoe lang je nog met het toestel kunt doen, mits je er uiteraard wel een beetje voorzichtig mee omgaat. Happy shopping!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.