voertuig-chroom-motor-accu

De nadelen van een e-bike

Een e-bike is voor veel mensen een uitkomst. Je kunt er veel sneller mee, waardoor je eerder op je plek van bestemming bent, je komt niet zo bezweet aan en je kunt gerust een route met bruggen en heuvels pakken, want de e-bike helpt je wel. Ook is het voor een TechGirl natuurlijk extra leuk dat het een fiets is met technologie erin. Veel voordelen, maar het is niet altijd feest met zo’n apparaat.

Automobilisten begrijpen je niet

Eén van de moeilijkste dingen aan een e-bike rijden, dat is dat automobilisten zich tien jaar sinds de introductie van de e-bike nog steeds niet realiseren hoe snel die dingen gaan. Ook als je niet op een opgevoerd exemplaar zit, dan moet je alsnog extra bedacht zijn op het feit dat automobilisten vaak geen idee hebben hoe hard je gaat. Let dus goed op bij uitparkerende auto’s, maar ook op plekken waar je met de auto 30 mag: iedereen die rustiger rijdt, beseft namelijk niet dat jij met je e-bike bijna tegen de auto aanzit of er zelfs naast rijdt (dit laatste is dan ook af te raden).

Diefstal ligt constant op de loer

Het grootste nadeel aan een e-bike, dat is dat je altijd bedacht moet zijn op dieven. Met je stalen ros die je ooit voor 100 euro kocht op Marktplaats heb je vaak weinig te vrezen, maar e-bikes zijn enorm populair onder dieven. Logisch, want het zijn dure dingen. Je moet dus altijd zorgen dat je je fiets twee- of driedubbel op slot zet. Hem in een bewaakte fietsenstalling zetten, dat heeft weinig zin, want met de beelden wordt niets gedaan, dus zorg dat je hem op een plek zet naast een terras, waar veel mensen er naar kunnen kijken. Zet hem ook ergens aan vast, zodat hij niet met slot en al in een busje kan worden gegooid.

Als hij leeg is, moet je hard trappen

Wil je lekker op de fiets naar dat festival dat een uur ver weg is? Prima idee, maar als je je fiets niet goed hebt opgeladen, dan wordt het een barre tocht naar huis. Het voordeel van een gewone fiets is dat die vrij licht zijn en je dus vrij makkelijk vooruit komt. Een e-bike heeft een zware motor en accu. Die zorgen er voor dat je zonder stroom veel harder moet trappen om vooruit te komen. Zeker als je veel bruggen en heuvels voor je kiezen krijgt, dan is dat echt niet grappig. Je moet dus altijd zorgen dat hij voldoende juice heeft, anders krijgen je benen het zwaar te verduren.

Je komt niet makkelijk aan een oplader

Als je lekker een weekend weggaat met je e-bike, vergeet dan niet je oplader. Zeker als je een wat oudere e-bike hebt, dan is de kans groot dat je nergens een oplader kunt vinden. Waar je met een smartphone met USB-C of lightning goed zit, zitten er bij e-bikes veel meer verschillen in opladers. Hoe fijn het ook zou zijn als de overheid zou zorgen dat ook daar een meer universele oplossing voor komt, is dat nu nog niet het geval. Hierdoor kom je toch vaak zonder stroom te zitten als je lekker een weekend weggaat en je stekker thuis vergeet. 

MobileMobile

Natuurlijk staan voor veel mensen deze zaken in schril contrast tot de voordelen die zo’n supersnelle elektrische ros te bieden heeft. Plus: bij veel van de bovenstaande facetten heb je zelf ook wat in de melk te brokkelen. Als je je er in ieder geval maar bewust van bent. Veel fietsplezier!

Benieuwd naar onze ervaringen met e-bikes? Deze fietsen hebben we voor je getest:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.