Cowboy C4 ST ebike

Cowboy C4 ST: heerlijke fiets voor ritjes in de stad

Vorig jaar reviewden we de Cowboy C3: een stoere fiets. Tester Laura Jenny was er, mede door de mountainbike-achtige fietshouding, niet volledig enthousiast over. Kan de Cowboy C4 ST het tij keren? Ze legt het uit in onderstaande review. 

Het grootste voordeel van de Cowboy C4 ST is dat het een fiets is waarbij je meer rechtop zit. Je zit alsnog iets meer naar voren dan op mijn opoefiets-style transporter, maar het scheelt veel dat je net even wat minder naar voren hangt. Dat was al een groot voordeel om te ervaren, maar er was ook iets wat ik in de C3 niet zo kon waarderen en in deze C4 ST wel.

Gezondere ebike

Dat zit hem vooral in het gezondheidsaspect van een ebike. Ik heb zelf nu bijna een jaar een ebike en ik merk aan mijn benen dat die toch lui worden ervan. Nu helpt het ook niet dat ik hem altijd in zijn maximale standje zet, maar ik merk dat fietsen totaal geen moeite meer kost, wat zichtbaar is aan hoe mijn benen eruit zien. Dat is niet positief. Ik heb dus zelf al een tijdje geleden besloten om mijn ebike op een minder hoge stand te zetten, maar je kent het: je gaat net iets te laat weg en in je haast schuif je toch weer naar de 9 in plaats van de 5 of 6.

Het is een voordeel en een nadeel aan de Cowboy: je kunt hem niet in een andere stand zetten. Het is aan of uit, waarbij de manier waarop je op de pedalen duwt je meer of minder helpt. Ik was daar bij de C3 niet heel erg van gecharmeerd, maar nu met de C4 ST al een stuk meer. Cowboy heeft het systeem verbeterd en ik genoot ervan om mezelf uit te dagen zo hard mogelijk te gaan op de fiets. Wat ook fantastisch is aan dit systeem, is hoe snel je kunt ‘optrekken’. Ik stond regelmatig bij een stoplicht naast een scooter, om te merken dat zodra dat groene licht kwam, ik als eerste wegcrosste. 

Cowboy C4 ST Voorkant

Cowboy C4 ST

Wel is Cowboy C4 ST een echte stadsfiets. Ik heb er wel een iets langere fietstocht op gemaakt van meer dan tien kilometer, het is toch meer een fiets waarmee je als makelaar in Amsterdam even snel van het ene naar het andere huis zoeft, dan dat je er bij wijze van spreken op fietstrektocht mee zou gaan door Duitsland. Ook is het niet de ideale fiets bij regen. Helaas was onze reviewperiode precies in de weken dat Eunice eraan kwam, waarbij we wekenlang geen zonnestraal zagen en alleen maar regen en herfstweer geserveerd kregen. Als je echter met regen fietst en je moet een bocht maken, dan spat al het water via de wielen zo tegen je broek of panty aan. Brrr.

Verder is het ergens jammer dat de fiets niet standaard met een… wel, standaard komt. Hoewel je hem vrij makkelijk ergens tegenaan zet, moet je dus wel altijd op zoek naar iets om hem tegenaan te zetten. Je kunt eventueel voor thuis wel een soort fietsenrekje kopen, maar onderweg heb je daar natuurlijk weinig aan. Ook blijft het wat onhandig dat je altijd een apart slot moet meenemen. 

Je kunt de fiets wel uitzetten met je smartphone (en je ziet ook in de app als de fiets beweegt), maar je hebt wel steeds een slot nodig om hem toch vast te zetten. Aangezien het een fiets is van 2,5 duizend euro, doe je dat niet met een goedkoop slotje, tenzij je hem nog enigszins in de gaten kunt houden. En ja, een zwaar slot meenemen op een fiets die juist fantastisch is in zijn lichtgewichtheid, dat is natuurlijk zonde.

Cowboy C4 ST Laura

Een prachtig apparaat

Wel is het echt een mooie fiets. De andere Cowboy-fietsen zijn allemaal mannenmodellen met stang, maar op dit exemplaar kun je ook gewoon een rok aan (maar geen zwierige alsjeblieft!) en lekker fietsen, makkelijker op- en afstappen: het is een prachtig apparaat. Ik kreeg er ook constant complimentjes over en iedereen wilde even een stukje proberen. Heel fijn. 

Je kunt onderweg ook handig navigeren, want je kunt er een telefoon in een quad-lockcase bij gebruiken. Die bevestig je met een handige draai op het midden van het stuur, waarbij je ofwel in de Cowboy-app zelf, ofwel via Google Maps naar een locatie kunt navigeren. Appjes lezen op de fiets raad ik niet aan: naast dat je telefoon toch wat verder weg van je hoofd is, is het sowieso niet heel slim om je ogen op iets anders te houden dan de weg. Het toffe is dat Cowboy een techsysteem heeft gebouwd waarbij je smartphone niet alleen kan worden bevestigd aan de fiets, maar hij ook nog draadloos kan opladen via Qi-technologie.

Cowboy C4 ST Smartphone

Conclusie

Wat mij betreft is de Cowboy C4 ST de fiets die Cowboy in eerste instantie had moeten maken. Hij fietst heerlijk, heeft kracht, is tegelijkertijd lekker licht en biedt een makkelijkere manier van op- en afstappen. Bovendien ziet hij er prachtig uit, kan hij je smartphone opladen en race je bij het stoplicht sneller weg dan de gemiddelde scooter. Helemaal perfect voor in de stad, al moet je wel van tevoren een strategie bedenken van hoe je zorgt dat hij niet wordt gestolen. Het is namelijk nogal een luxe uitziende eyecatcher, en terecht, want het is een heel goede ebike.

Cowboy C4 ST Fiets
Cowboy C4 ST ebike
Pluspunten
Mooi design
Lekker licht
Veel kracht
Laadt je telefoon op
Minder positief
Waar is de standaard?
Je moet er apart een slot bij aanschaffen
9

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.