geld verdienen

5 manieren om geld te verdienen met je app

Het barst van de apps en veel daarvan zijn gratis. Maar een app ontwikkelen kost geld, en ook aan het onderhoud en plaatsen in de App Store zijn kosten verbonden. Toch kun je, ook met een gratis app, geld verdienen. In deze blog lees je meer over de verdienmodellen achter apps. Handig als je er zelf over nadenkt om een app te maken, maar ook leuk om te weten als gebruiker.

Manier 1: Een betaalde app

De meest voor de hand liggende manier geld te verdienen met een app, is om gebruikers voor de download te laten betalen. Elke verkoop levert je dan een vast bedrag op. Je moet er wel rekening mee houden dat de App Store ook geld wil verdienen en je daarom een percentage van je verkoop laat betalen. Bij Apple kan dat (momenteel) oplopen tot wel 30% van jouw winst!

Het nadeel van een betaalde app is dat je toekomstige gebruikers gelijk betalen, nog voor ze deze hebben geprobeerd. Soms hebben apps daarom een gratis versie, een soort demo. Gebruikers kunnen zo kennis maken met de app, bijvoorbeeld door een paar levels van een spel te proberen of zeer beperkte functies ervan te gebruiken. Raken ze enthousiast, dan kunnen ze de betaalde versie kopen.

Manier 2: Een abonnement

Tegenwoordig kun je op allerlei (streaming)diensten een abonnement nemen. Veel van deze diensten hebben ook een bijbehorende gratis app. Hierdoor is het laagdrempelig voor mensen om de app te downloaden. Vaak is er een extra mogelijkheid om de dienst gratis of goedkoop te proberen met een ‘trial period’ van een aantal dagen of weken. Zo maak je gebruikers eerst enthousiast voor je service, waarna ze hopelijk bereid zijn om voor je service te gaan betalen.

Abonnementen spelen erop in dat de kosten per keer relatief laag zijn. Er wordt meestal geadverteerd met het maandtarief van slecht een paar euro, en hoe langer je aan het abonnement vast zit, hoe lager de kosten per maand. Soms krijg je ook korting voor het eenmalig betalen voor een langere periode.

Als ontwikkelaar heb je als voordeel dat je over een langere periode geld verdient aan je gebruikers, in plaatst van een eenmalige aankoop. Ook daalt na één jaar het percentage dat je moet betalen aan de App Store, dus als maker probeer je gebruikers zo lang mogelijk vast te houden.

Manier 3: Freemium

Een variant waarin zowel het abonnementsmodel als het hebben van een ‘demo’ gecombineerd wordt is het freemium model. Hierbij is de app in principe gratis, maar betaal je voor extra’s die je gebruikservaring verbeteren. Een voorbeeld hiervan is Dropbox: je kunt een gratis account aanmaken, maar wil je meer opslagruimte, dan betaal je. Dit kan eenmalig of met een abonnement zijn.

Het verschil tussen een gratis trial en freemium is dat de freemium altijd gratis beschikbaar blijft, terwijl een trial periode tijdelijk is en je daarna moet gaan betalen. Verder is het vaak vergelijkbaar met een abonnement. Om van de extra’s gebruik te blijven maken, moet je vaak blijven betalen. Een voordeel is echter wel dat wanneer je stopt met betalen, je nog wel de service kunt blijven gebruiken, alleen dan zonder de extra’s.

Manier 4: In-app aankopen

Een vergelijkbare manier van geld verdienen zijn in-app aankopen. In tegenstelling tot een abonnement of freemium upgrade is een in-app aankoop altijd een eenmalige uitgave. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van extra levens of een booster in een spel zoals Candy Crush. Soms is het ook mogelijk om met een in-app aankoop een premium (betere/uitgebreidere) versie van een app te kopen.

In-app aankopen spelen vaak in op impulsaankopen. Wanneer een speler meerdere keren een level niet haalt, is de kans groot dat deze speler gefrustreerd is en dus meer geneigd is om extra levens of een booster te kopen. Maar het is ook een klantvriendelijker alternatief voor freemium. Omdat je maar eenmalig een betaling van een gebruiker vraagt, is dit voor de gebruiker wellicht een minder grote stap en daarom aantrekkelijker om te doen.

Manier 5: Laat de app zijn geld verdienen

Je kunt er ook voor zorgen dat de app zelf zijn geld verdient. Bijvoorbeeld door er advertenties in te plaatsen of door gebruikersdata door te verkopen. Vaak bieden apps waar advertenties in zitten upgrades in de vorm van in-app aankopen om de advertenties weg te halen. Het voordeel voor de maker is dat je hoe dan ook geld verdient, zonder dat dit de gebruiker altijd wat kost.

Het kan ook zijn dat het doel van de app is om ergens geld mee te verdienen, bijvoorbeeld omdat het een winkel is of er een ‘real world’ service wordt verkocht. In dat soort gevallen is de app geen product dat zelf geld moet opleveren, maar meer een kostenpost zoals ook de huur van je fysieke winkel zou zijn. Maar zelfs dan kun je met advertenties, abonnementen of sponsors werken voor extra inkomsten.

Heb je na het lezen van deze blog zin om je eigen app te bouwen? Lees meer over hoe je een app kunt laten ontwikkelen in deze blog!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.