3D printen op de basisschool (please, mag ik terug?)

Als tech-ambassadeur voor Provincie Overijssel kom ik op de allerleukste plekken. Zo nam ik al een kijkje achter de schermen bij de nieuwe bioscoop in Zwolle, zo stapte ik in de wereld van robot-lassen en zo zag ik hoe Windesheim studenten in het bedrijfsleven doken en daarbij nieuwe toepassingen en apps ontwikkelden. Dichter bij mijn roots kan het bijna niet… bijna… want dat kan het dus wel. Een paar weken geleden ging ik op onderzoek uit in het dorp waar ik ooit opgroeide. Wat mooi om te zien wat daar gebeurt!

Ik heb het hier specifiek over mijn recentelijke bezoek aan basisschool de Gouden Emmer in Heino. Mijn tante Lammie, die daar werkzaam is, vertelt me altijd heel enthousiast over de school waar zij werkt. “We hebben er 3D printers”, zo zegt ze, en: “De leerlingen werken met Chromebooks”. Dat triggert mij natuurlijk. Had ik dat vroeger maar! Voor een uurtje keerde ik terug ‘de schoolbanken in’ om te zien hoe deze basisschool ’tech’ stimuleert onder de leerlingen (een korte impressie zie je in bovenstaande video).

Digitaal werken

Vanaf groep vier leren kinderen van de Gouden Emmer om digitaal te werken. Iedere leerling heeft een eigen Chromebook waar hij of zij geconcentreerd mee aan de slag gaat. Op hun eigen tempo ronden ze opdrachten af en de lerares kan dan realtime zien hoe goed de score was. Direct ingrijpen is hierdoor een mogelijkheid geworden. Ze logt hiervoor gewoon in op hetzelfde online lesprogramma als waarin de kinderen werken. In een tabel ziet ze bij welke opdrachten veel fouten worden gemaakt en waar wat extra uitleg over nodig is. Of welk kind sterker is in rekenen en daarom extra taken kan gebruiken. Zo kan er les op maat worden gegeven op basis van de kunde van de leerling. “Ideaal om de zelfstandigheid van kinderen te vergroten en kinderen op hun eigen niveau te laten werken”, aldus een van de leraressen.

De keuze voor Chromebooks was trouwens nog niet zomaar gemaakt. “We hebben een jaar lang getest om te bepalen of we met een iPad of PC wilden werken”, aldus Johan Stuut, directeur van de Gouden Emmer. “Chrome op een laptop werkt net zo prettig als een iPad. We hebben ook naar het ergonomische aspect gekeken, bijvoorbeeld hoe het zou zijn om een iPad met een toetsenbord te nemen. Uiteindelijk kwamen we bij Chromebooks uit. QA-ICT in Nunspeet heeft ons geholpen om alles neer te zetten. We hebben echt gekeken naar welke partij het beste bij onze doelen past.”

3D printer(s)

Een kleine rondvraag leert dat de leerlingen blij zijn met hun Chromebooks. Lekker creatief hun eigen achtergrond samenstellen. Natuurlijk is dat snel aangeleerd. Maar het echte enthousiasme blijkt wanneer ik even kom kijken bij de 3D printers: de leerlingen raken niet uitgepraat. Wauw. Ik wil er stiekem ook wel even mee aan de slag, maar om eerlijk te zijn, weet ik niet hoe. Johan Stuut is hier duidelijk een grotere expert in dan ik. “Leren ontwerpen met handen en hoofd”, zo omschrijft hij het. Ik kijk mijn ogen uit.

“Vorig jaar hebben we er één neergezet, om te kijken of het wat zou zijn voor ons. We kregen er gelukkig subsidie voor om er één te plaatsen van 3D Kanjers. Die hebben we samen met de leerlingen toen opgebouwd.” Een hele klus, maar het werk werd beloond: de kinderen maken allemaal mooie ontwerpen binnen het 3D ontwerpprogramma. Het is nog een sociaal iets ook, want de leerlingen kunnen elkaar ‘likes’ en feedback geven op basis van de designs die ze schetsen. Pennenbakjes, een naamplaatje en een prachtige locomotief, de kinderen zijn ontzettend creatief. Gelukkig is er nu een tweede 3D printer naast gezet, want de leerlingen blijven maar met ideeën komen!

Toekomstmuziek

De leraren zijn het erover eens dat techniek een nog belangrijker aandeel moet krijgen in het onderwijs. Robotica zien ze bijvoorbeeld als één van de kansen voor hun school. Zo ver is het nog niet, maar de ambities van de Gouden Emmer zijn duidelijk. Ze werken hard aan de weg om hun leerlingen voor te bereiden op de snel veranderende toekomst. Wat mij betreft een voorbeeld voor andere scholen!

In 2017 is Techgirl.nl ambassadeur voor Overijssel. Laat je verrassen door onze tech-avonturen in de regio!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.