VR-Innovations

Zwolse studenten op weg om grootste VR specialist van Nederland te worden

Nog niet zo lang geleden begonnen als studentenproject, maar inmiddels al serieus op weg om de grootste VR specialist van Nederland te worden. Ik heb het hier over VR-Innovations: een team dat bestaat uit 4 Windesheim studenten en een CIBAP stagiair. In gesprek met de initiatiefnemers Sander, Tobias, Robbin en Kubilay…

“Eigenlijk is het allemaal met een ICT-project begonnen”, zo vertelt Tobias over de start bij Windesheim. “We wilden iets met Virtual Reality (VR) doen. We hebben toen contact gehad met een aantal Bouwkunde docenten op Windesheim. Die wilden eigenlijk een nieuwe manier om hun 3D-modellen te presenteren, die ze binnen de bouw konden gebruiken.”

“Wij hebben voorgesteld die 3D-modellen om te zetten naar Virtual Reality, zodat je het allemaal nog beter kunt zien en er virtueel doorheen kunt lopen. We hebben toen heel veel gesproken met andere bedrijven docenten, studenten en die waren allemaal heel enthousiast over het idee. En dat waren we zelf ook eigenlijk. Toen hebben we besloten om verder te gaan om VR-software te ontwikkelen”, zo zeggen de mannen.

“Als architect is het heel lastig ideeën uit je hoofd over te brengen naar de klant. Je kunt dat heel goed doen met VR, maar normaal kost het twee weken om zo’n 3D-model naar VR om te zetten. Ons is het gelukt om deze conversie terug te brengen naar 5 seconden tot maximaal 5 minuten. Hierin zijn we uniek ten opzichte van de concurrentie. En mocht de architect een wijziging bedenken met zijn klant, dan kunnen ze het ontwerp ter plekke opnieuw presenteren.”

De software van VR-Innovations gaat inmiddels verder dan ‘alleen voor de bouw’. Zo ontwikkelden Sander, Tobias, Robbin en Kubilay een manier om potentiële leraren alvast te laten ervaren hoe het is om voor de klas te staan. “We simuleren dan eigenlijk dat je voor een groep leerlingen staat en dat je hen bij de les moet houden. Maar dat kan nog best een uitdaging zijn als er rumoer ontstaat in de klas. Je kunt dan oefenen hoe dat niet zal verspreiden bijvoorbeeld.”

Om de markt te veroveren, probeert VR-Innovations samenwerking met andere partijen aan te gaan. “We zijn aangesloten bij stichting Pioneering die bouwbedrijven bij elkaar brengt op het gebied van bouw en innovatie. We gaan naar netwerkborrels in Zwolle en Twente. Leuke samenwerkingen aan te gaan en grote projecten te doen. Zo word je onthouden. En door het bouwen van ingewikkelde applicaties die nog niemand heeft gemaakt. Mensen uit het buitenland moeten vragen om ons.”

“We willen in eerste instantie in Zwolle blijven, maar het is even aankijken hoe het de komende tijd gaat lopen. Stel dat we alleen mensen kunnen vinden in Amsterdam, misschien is het dan wel een logischere keuze om ook die kant op te gaan. Zwolle is zelf gelukkig steeds meer bezig om dit soort bedrijven hier te houden. In Amsterdam krijg je veel meer subsidie als start-up. Elke ICT HBO student die iets leuks heeft bedacht op Windesheim wordt naar de Randstad getrokken. In het westen zit het meeste geld. Meer dan een dorpje in het oosten van Nederland.”

Gelukkig hebben de mannen een eigen bedrijf en hebben ze daardoor meer keuzevrijheid. Het ondernemerschap bevalt ze goed: “Het is leuk om iets voor jezelf te doen en met vrienden, dan voor een baas te werken. Het is een soort familie. We hebben wel een soort van besloten dat we samen getrouwd zijn. Je gaat zoveel met elkaar om. Het gaat onderling heel goed. We maken iets waar we trots op zijn en waar onze naam op staat. Dat is waar we het voor doen!”

In 2017 is TechGirl.nl ambassadeur voor Overijssel. Laat je verrassen door onze tech-avonturen in de regio!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.