De één koopt een nieuwe smartphone als het abonnement afloopt, de ander moet er misschien wat eerder aan geloven omdat het scherm aan diggelen is gevallen. Wat er ook gebeurt, hoeveel telefoons je ook hebt versleten: kiezen welke telefoon er bij je past blijft een flink karwei. Met deze tips helpen we je op weg naar de telefoon voor jou.
Hoeveel heb je ervoor over?
Je kunt voor een paar honderd euro al een telefoon kopen die alles waarvoor mensen tegenwoordig smartphones gebruiken kunnen doen, maar wil je bijvoorbeeld net een iets soeper aanvoelende surfervaring, vind je het belangrijk om goede foto’s te kunnen maken of doe je vaak tien dingen tegelijk op je telefoon, dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een luxer exemplaar. In dat laatste geval moet je goed opletten dat het toestel veel RAM heeft, dat is namelijk het werkgeheugen dat de telefoon in staat stelt om veel processen tegelijk te laten draaien.
Bedenk je van tevoren goed hoeveel je wil uitgeven aan je nieuwe smartphone, want dit kan snel in de papieren lopen. Een vouwtelefoon is al gauw 1.500 euro en ook een iPhone zal je niet vinden voor een paar honderd euro. Bedenk je goed van te voren wat je wil uitgeven en of je daar bijvoorbeeld nog accessoires bij nodig hebt. Een goed telefoonhoesje is al gauw weer een paar tientjes en die heb je vaak nodig als je niet wil dat je telefoon bij de eerste val aan gruzelementen is.
Android versus iOS
De grootste tweedeling in de smartphonewereld is die tussen het besturingssysteem Android van Google en iOS van Apple. Geef iemand die altijd een iPhone gebruikt een Samsung-telefoon en die persoon zal niet goed weten hoe de besturing werkt en vice versa.
Hoewel je er altijd voor kunt kiezen de overstap te maken van het ene naar het andere besturingssysteem, is de kans groter dat je blijft bij het besturingssysteem dat je kent. Dat komt omdat je die op je duimpje kent, maar ook omdat je daardoor makkelijker gegevens, contacten en berichten kunt overzetten naar je nieuwe telefoon.
Bedenk hoeveel ruimte je nodig hebt
Als je iemand bent die foto’s net zo lief opslaat in Google Photos of de iCloud van Apple, als op de telefoon, dan heb je in principe geen smartphone nodig met een heleboel GB aan opslagruimte. Je kunt je gegevens kwijt in de cloud en via je internetverbinding krijg je hiertoe toegang. Heb je het liever allebei, dus foto’s lokaal opgeslagen én in de cloud, dan zal je op zoek moeten gaan naar een smartphone met ofwel veel opslagruimte, ofwel uitbreidbare opslagruimte.
Denk daarbij aan de mogelijkheid om een SD-kaartje in de telefoon te stoppen waarop je dan ook foto’s en documenten kwijt kunt. Vergeet niet dat bijvoorbeeld ook het downloaden van muziek of films en series opslagruimte kost (zelfs aanzienlijk meer dan foto’s), dus als je ook dat niet in de cloud kwijt wilt maar lokaal, dan heb je een telefoon nodig die goed beslagen ten ijs komt op het gebied van opslagruimte.
Social media-gebruiker? Check de camera’s
Als er iets is waarvoor smartphones volop worden gebruikt, dan is dat wel social media. Zeker een platform als Instagram heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen zich een fotograaf voelen. Smartphones hebben er zelfs voor gezorgd dat eigenlijk niemand nog een simpele fotocamera thuis heeft.
Houd je er ook van mooie foto’s te maken en te delen op social media, dan kun je het beste kiezen voor een smartphone met goede cameraspecificaties. Het gaat daarbij niet altijd om de hoeveelheid camera’s, maar wel het aantal megapixels en hoe de software in de telefoon hiermee omgaat. Kijk ook naar opties zoals een groothoeklens, zoomfuncties en de videomogelijkheden.
Welke oordopjes of hoofdtelefoon je gebruikt
Als eerste punt gaven we al aan dat het budget een belangrijke afweging is bij het kopen van een smartphone. Je moet rekening houden met accessoires, zoals een hoesje. Echter is er nog een belangrijk item, zeker nu we veelvuldig op allerlei plekken in videogesprekken zitten: oordopjes.
Als je vorige telefoon een 3,5mm-audioport heeft, dan heb je waarschijnlijk geen Bluetooth-oordopjes, terwijl je die wel nodig hebt bij de meeste telefoons van nu. Die komen namelijk vaak niet meer met dat handige 3,5mm-portje. In tegenstelling tot een hoesje zijn die oordopjes wel iets duurder, waardoor dit zeker een item is om in het achterhoofd te houden als je je nieuwe telefoon uitzoekt.
De batterijduur
Tot slot is een belangrijk aspect in het uitzoeken van een telefoon hoe lang de batterij meegaat. Het is erg handig als een batterij groot is, want dat betekent vaak een langere batterijduur. Dat hangt wel samen met hoe je je smartphone gebruikt. Ben je bijvoorbeeld iemand die vaak lange tijd weg is van zijn telefoon, dan zal de batterij veel langer meegaan dan iemand die hem constant gebruikt om mails te checken en te beantwoorden.
De batterijduur is dus niet op een zichzelf staand iets, maar heeft alles te maken met hoe jij de smartphone gebruikt. Ga je graag naar meerdaagse festivals met kampeerplek, dan wil je waarschijnlijk een batterij die wel lang meegaat. Heb je echter altijd een powerbank in je tas of een stopcontact in de buurt, dan zal die behoefte een stuk lager liggen. Bedenk hoe je leeft en zoek op basis van jouw levenswijze en wensen een telefoon. Ook al zijn ze universeel gesproken in de meeste gevallen een goede keuze, het is echt niet zo dat de best geteste telefoon altijd de beste keuze is.
Juist een apparaat waarop zoveel persoonlijke informatie staat en waarmee je inmiddels zoveel persoonlijke zaken kunt regelen, verdient extra aandacht bij de aankoop.