Zo kijk je YouTube-video’s in de helft van de tijd, zonder dat je iets mist

Ik vergeet het nooit meer: m’n moeder was vroeger een hardwerkende vrouw die veel overwerkte. Gelukkig hadden we één gedeelde hobby: YouTube-kookvideo’s kijken. We zaten dan ook geregeld samen aan de keukentafel te lachen om Herman den Blijker, te watertanden bij Jamie Oliver, of we lieten ons verrassen door onbekende koks met hun originele recepten. En soms probeerden we daarna, uiteraard met zo’n YouTube-video ernaast, wat recepten samen uit.

Maar toen mijn moeder het steeds drukker kreeg met haar IT-bedrijf, bleef daar nog maar weinig tijd voor over. Tóch merkte ik dat ze altijd op de hoogte bleef van de laatste YouTube-video’s van de beroemde chef-koks. En ook raadde ze me regelmatig YouTube kookvideo’s aan die ik “écht moest zien”. Ik snapte er niks van: ze werkte 70+ uur per week, ging op tijd naar bed, stond supervroeg op… wanneer keek ze dan in vredesnaam al die YouTube video’s? 

En op een dag ontdekte ik haar geheim… YouTube bevat blijkbaar een heleboel onbekende, handige hacks. Maar dit zijn wel absoluut hacks waarmee je jezelf onwijs veel tijd bespaart. Daarom deel ik ze bij deze graag met je (met dank aan mijn moeder)!

Dus: kende jij deze YouTube-functies al?

1. Afspeelsnelheid van je YouTube-video aanpassen 

Dit is ook meteen het grootste geheim van mijn moeder. Ik ontdekte dat ze kookprogramma’s van een uur in zo’n 20 minuten keek. En dat zonder iets te missen. Hoe ze dat deed? Door de afspeelsnelheid te verhogen. Dit kun je aanpassen onder de instellingen van de YouTube-video. Versnellen kan van 0.25 tot 2x zo snel. Andersom kan uiteraard ook: gaat de informatie je iets te snel? Vertraag de afspeelsnelheid! 

2. Ondertiteling aanzetten

Als je de afspeelsnelheid versnelt of vertraagt, dan vervormt de audio natuurlijk ook. Instructies opvolgen wordt dan wat lastig. Om die reden kun je dan bijvoorbeeld de ondertiteling aanzetten. Sommige videomakers hebben deze zelf toegevoegd. Zo niet, dan is er meestal een automatisch gegenereerde ondertiteling beschikbaar. Sowieso is deze functie ook handig als je niemand wilt storen met het geluid en je hebt geen oordopjes bij je.

3. Oordopjes in doen tegen alle afleiding

Heb je je oordopjes wél mee? Dan is het raadzaam ze te gebruiken als je je optimale concentratie wilt behouden. Oké oké, dit is dan geen YouTube-functie, maar wel een tip die ik je graag tussendoor mee wil geven. Waarom? Omdat je brein maar één ding tegelijk kan doen. Dus als je een moeilijke instructie probeert te volgen, terwijl je in een drukke trein of luidruchtig lunchcafé zit, dan krijg je waarschijnlijk niet alles goed mee. En duurt het kijken alleen maar langer, omdat je steeds terug moet spoelen. Mensen staan daar vaak niet zo bij stil (merk ik vooral bij mijn eigen collega’s), maar geloof me: met oordopjes in YouTube-video’s afspelen, gaat een stuk efficiënter!

4. Speciale YouTube-sneltoetsen gebruiken 

Zit je in die trein of je favoriete lunchcafé met een dikbelegd broodje in je handen? En heb je daardoor maar één (schone) vinger vrij? Gebruik dan gewoon de handige YouTube sneltoetsen! Bijvoorbeeld:

  • J: 10 seconden terugspoelen
  • I: 10 seconden vooruit spoelen
  • F: Volledige schermweergave in- of uitschakelen
  • K: Pauzeren 
  • C: Ondertiteling aan- of uitzetten
  • >: Afspeelsnelheid versnellen
  • <: Afspeelsnelheid vertragen
  • M: Geluid dempen of het dempen opheffen

Wil je ze allemaal weten? Check dan Google’s complete overzicht met sneltoetsen voor YouTube.

5. Spraakopdrachten inzetten

Of misschien zitten je beide handen inmiddels helemaal onder de ketchup of piccalilly-saus. Ja, dan raak je je computer of telefoon liever niet aan natuurlijk. Maar dat hoeft ook niet! Bedien je YouTube-video dan gewoon met je stem. Dan kun je de video makkelijk even pauzeren. Of terugspoelen als het pauzeren fout ging, omdat je het commando ‘pause’ eruit pruttelde met een mond vol sla en olijven. Daarnaast biedt YouTube ook nog andere spraakgestuurde commando’s, zoals: “Zet ondertiteling in het Nederlands aan” of “Speel video’s van Jamie Oliver af”. 

Je doet dit door op het microfoonicoontje te klikken als je met je cursor in de zoekbalk staat. Lukt dit niet of is het bij jou nog niet beschikbaar? Dan is Dragon spraakherkenningssoftware een supergoed alternatief (deze gebruik ik zelf al jaren, trouwens)! 

6. Slimme URL-trucjes 

Wist je dat je allerlei codes kunt toevoegen aan de URL, zodat je het afspelen van de YouTube-video kunt beïnvloeden naar wens? Hieronder geef ik je twee voorbeelden:

1. Bepaalde delen van de video overslaan

Sommige YouTube-video’s wil je vaker bekijken. En dan gaat het misschien maar om een specifiek stukje uit de video. Het is niet nodig om elke keer te spoelen naar dat ene stukje. Plak gewoon de code ‘#t=xxmyys’ achter de URL. Op de xx vul je het aantal minuten in, en op yy het aantal seconden. Deze link kun je dan bewaren.

Dit kan trouwens ook met de code ‘&start=xx’. Met xx als het aantal minuten dat ie moet overslaan vanaf het begin.

2.  Gerelateerde video’s verbergen

Voeg de code ‘&rel=0’ toe aan de URL et voilà, weg zijn de gerelateerde video’s! 

Heb jij zelf nog superhandige YouTube hacks die je nu absoluut miste? Deel ze dan in de reacties hieronder!

Deze blogpost werd geschreven door onze nieuwe redactrice Jessica Henneman.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.