insulinepomp

Vroege diabetes detectie mogelijk dankzij Universiteit Twente

Wereldwijd lijden er 180 miljoen mensen aan diabetes zonder dat ze het weten. Ongelooflijk veel! Vervelend voor de personen in kwestie, maar het is daarnaast ook lastig om de ziekte vast te stellen. Universiteit Twente wil daarom een goedkoop en draagbaar apparaat ontwikkelen om een vroege diabetes detectie mogelijk te maken. Zo kan de ziekte in een vroeg stadium ontdekt worden door de huisarts.

In het apparaat zit een chip die biomarkers in het bloed kan detecteren. Die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een bepaalde ziekte. De chip wordt uitgerust met een geïntegreerde optische sensor die (in eerste instantie) het bloed op drie verschillende biomarkers voor diabetes zal testen. Een hele uitdaging om minuscule sensoren te ontwikkelen die gevoelig genoeg zijn om dit te detecteren. De tweede uitdaging is dat het apparaat goed draagbaar moet zijn en eenvoudig in het gebruik.

Voor de Universiteit Twente is het belangrijk dat de maatschappij kan profiteren van deze kennis en de technologie. Dr. Kasia Zalewska van het Nederlandse Instituut voor Kennis-intensief Ondernemerschap is daarom bij het project betrokken. Ze voert onder meer marktonderzoek uit en zorgt dat de ontwikkelde kennis op de juiste manier wordt overgedragen aan de betrokken bedrijven.

MobileMobile

(Bron: Universiteit Twente)

Techgirl.nl is trots tech-ambassadeur van de Provincie Overijssel. Elke donderdag een nieuw verhaal in deze reeks! Volgende week lees je meer over het Smart City Girls project.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten