Laney Cannon

Topvrouw in cybersecurity Laney Cannon: “Door vrouwelijke managers wist ik wat me te doen stond”

We hebben het in onze TechGirl van de Week-gesprekken vaak over hoe vrouwen baat kunnen hebben bij het hebben van een rolmodel. Soms lijkt dat misschien wat overbodig: je kunt toch gewoon je ding gaan doen? TechGirl van de Week Laney Cannon laat zien dat het zeker kan helpen. Ze is inmiddels doorgegroeid naar Head of Product Operations bij security awareness en human risk management-platform SoSafe.

SoSafe is een platform dat bestaat om mensen in een bedrijf op basis van gedragswetenschap kennis te laten maken met de regels rondom cybersecurity. De trainingen zijn niet van die saaie trainingen die je achteloos doorklikt zonder de informatie echt in je op te nemen, maar zijn juist gemaakt om je actief te laten meedoen en dus ook meedenken over jouw rol in de cyberveiligheid van het bedrijf. Laney Cannon is er Head of Product Operations en is daar goed op haar plek. Dat terwijl ze ooit antropologie studeerde.

Laney Cannon

“Ik studeerde ook Bedrijfskunde en nadat ik de universiteit afrondde kreeg ik mijn eerste baan meteen in de tech. We deden de communicatie voor een securitybedrijf en toen ben ik echt verliefd geworden op cybersecurity. Ik groeide onder andere door naar engineering en bouwde zo mijn technische skillset op. Dit alles speelde in de Verenigde Staten, waar ik ook vandaan kom. Daarna ben ik naar Portugal gegaan waar diverse hybride werkende bedrijven te vinden zijn.  SoSafe heeft daar sinds 2023 ook een technologiehub.”

SoSafe

Toen SoSafe in 2023 hun nieuwe Chief Product Officer Gonçalo Gaiolas van Outsystems aannam, besloten ze ook een technologiehub in Lissabon te openen. “Hij benaderde mij en stelde mij voor aan SoSafe. Ik solliciteerde onmiddellijk omdat hun missie om zich te concentreren op de menselijke kant van cybersecurity mij volledig aansprak. Een paar dagen later kwam ik met de SoSafe-oprichters om tafel en ik merkte dat het interessante mensen zijn die het cybersecuritylandschap hetzelfde zien als ik.” 

Gamification

“Een voorbeeld daarvan is dat ik, toen ik cybersecurity-programmamanger was, veel dingen zelf bouwde. Ik maakte hele spreadsheets en keek dan hoe ik mensen meer het verhaal kon intrekken. Via gamification kan dat: spelenderwijs iets leren is heel effectief. SoSafe doet dat ook: het zorgt dat mensen een op maat gemaakte, meeslepende ervaring hebben. Bovendien is het ook belangrijk werk dat SoSafe doet: we zien meer beveiligingsdreigingen, waarvan 90% gericht is op de menselijke factor. Steeds meer bedrijven willen hun personeel in staat stellen goed met deze digitale bedreigingen om te gaan en door middel van oefening de risico’s te beperken. Bovendien werkt dat niet alleen op werk, maar ook voor de tech die je privé gebruikt. Eén van de dingen die ik heel goed vind is dat je als HR-medewerker andere voorbeelden krijgt dan iemand van de eerstelijns helpdesk. Zo spreekt het meer aan en is het niet een ver-van-je-bed-show.”

Laney houdt zich graag bezig met de operatie binnen het bedrijf. “Mijn team houdt zich bezig met verschillende functies. Elke dag is anders. Soms werk je aan een groot technisch project, maar soms heb je juist veel kleinere taken. Het is bovendien ook leuk om mijn team te helpen om zowel creatiever als efficiënter te zijn. Ik heb het gevoel dat sinds ik bij SoSafe werkzaam ben, de wittebroodsweken nog steeds niet voorbij zijn. Ik ben in oktober 2023 gestart en ik ben nog steeds net zo enthousiast. Je hebt in veel bedrijven wel iets dat een beetje verscholen is in de sollicitatiefase, maar dan toch nog als een aap uit de mouw komt als je er even zit, maar dat heb ik bij SoSafe totaal niet. De ideeën rondom strategie zijn echt hetzelfde en iedereen is heel behulpzaam.”

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat echt alles leuk is. “Ik ben niet dol op financiën en daarin leer ik nog veel, maar ik zorg ook dat ik mensen om me heen heb die daar goed in zijn om me te helpen. Daarnaast is het interessant om te zien hoe het bedrijf van een startup naar een scaleup gaat. Hoe gaan teams samenwerken, wat betekent het voor mijn job bij product operations? Dit groeistadium is erg interessant.”

Vrouwencommunity-groep

Daarnaast is Laney echter ook met iets anders bezig, namelijk een groep voor vrouwen in tech. “We hebben verschillende communities bij SoSafe waarbij we vaak presentaties doen. Op een dag was ik spreker en kwamen er vrouwen naar me toe die zeiden dat ze het zo tof vonden dat een vrouw dit deed. ‘Waarom ben je helemaal niet nerveus?’ vroegen ze dan. Eigenlijk is daaruit onze vrouwen in tech-groep ontstaan: ik vond niet dat dit gesprekken waren om alleen even te voeren tijdens een borrel na een presentatie. We moeten vrouwen in techgroepen altijd ondersteunen.”

De vrouwen in de groep komen uit allerlei lagen van de organisatie en Laney Cannon is er heel blij mee. “Ik weet hoe belangrijk vrouwen om je heen kunnen zijn. Er zijn vrouwen die zeggen: Ik zou in mijn carrière niet zijn gegroeid zonder vrouwen. Voor de communitygroep doen we evenementen en sturen we communicatie uit. Ik zie het als een ondersteunend netwerk waar vrouwen ruimte hebben om met elkaar te spreken over vrouwenkwesties. We willen ook elke maand een workshop of presentatie doen rondom een onderwerp met betrekking tot de carrière, gezondheid, voeding, enzovoort. Zo kan iedereen uit de groep halen wat ze wil.”

Mentorschap

Laney heeft zelf het geluk gehad met vrouwen om haar heen te werken. “Zelfs toen ik nog studeerde en in marketing werkte waren mijn directeuren vrouwen. In mijn brein ging het bijna vanzelf dat ik dacht: dit is wat vrouwen doen. Ik probeer altijd een soort mentorschap op te zoeken en ik ben ook graag die mentor voor anderen. Ik zou zonder deze fundamentele vrouwen niet op dezelfde plek terecht zijn gekomen. Pas later besefte ik dat niet iedereen het geluk heeft omringd te zijn door vrouwelijke leiders die support bieden. En daarom wil ik helpen die steun ook zoveel mogelijk beschikbaar te maken voor andere vrouwen. En zeker omdat ik nu wat hogerop kom en daar helaas niet altijd veel vrouwen zijn, is bijvoorbeeld een mentorschapprogramma zo belangrijk, omdat je dan hulp krijgt ook als je geen vrouwelijke leiders om je heen hebt in je dagelijkse werk.”

Zeg minder sorry

Het beste advies dat Laney Cannon ooit kreeg als vrouw op de werkvloer, was dat ze niet zoveel sorry moet zeggen. “Ik had een keer een topmanager die een meeting in kwam lopen waarin 5 van de 6 mensen vrouw was, en het enige wat hij aan het einde van de meeting zei was: ‘Jullie doen zoveel goed werk, als je nou wat minder tijd besteedt aan sorry zeggen, dan heb je echt goud in handen.’ Nog steeds let ik erg op dat sorry zeggen, want als ik merk dat vrouwen dat doen, dan vraag ik ze ook waarvoor ze dan precies sorry zeggen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat onze communitygroep ook door een man wordt ondersteund, zeker een topman, omdat het niet alleen een vrouwenkwestie is, hoe vrouwen in de tech worden behandeld. Het is juist goed als iedereen betrokken wordt. Vrouwen kunnen heel veel, maar als deze systemen blijven bestaan, dan wordt het moeilijk.”

Boeken die Laney aanraadt:

The First 90 Days – Michael Watkins
The 4 agreements – Don Miguel Ruiz
An elegant Puzzle – Systems of Engineering Management – Will Larson

Podcast/Videos die Laney aanraadt:

The Ultimate guide to product operations

Leading with Lollipops – TEDxToronto – Drew Dudley “Leading with Lollipops”

De SoSafe podcast

Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.