TechGirl test: GoPro HERO8 Black camera

Joe! Daar zijn we weer met een review. Ditmaal van de GoPro HERO8 Black camera: de nieuwste telg uit de GoPro serie. We kunnen je alvast twee dingen verklappen: 1) je hebt geen case meer nodig om je GoPro te bevestigen en 2) deze camera wil je onder de kerstboom vinden, hoor. TechGirl Nadi deed de test.

Nieuwe features van de GoPro HERO8 Black

Nieuw in de GoPro HERO8 Black is de HyperSmooth 2.0-videostabilisatie. Daar was ik ook vooral benieuwd naar: werkt dat echt zoals ’t zou moeten? Het antwoord is absoluut ja! De stabilisatie is – en ik vergelijk even met de 7 – een stuk beter. Het werkt in alle resoluties en bij alle framerates. En wil je ‘m nog wat stabieler, dan gebruik je de boost-modus. Hiermee cropt-ie wat van je beeld, maar stabiliseert ‘ie nog flink na.

Daarnaast is de HERO8 Black voorzien van horizontaalstelling (via de app) en heeft ’t TimeWarp 2.0: automatische aanpassing van de snelheid van je beelden. In de camera zitten vier digitale lenzen (Smal, Lineair, Groothoek en SuperView) waarmee je eenvoudig een beeld kunt selecteren, verbeterde audio met windruisonderdrukking en aanpasbare voorinstellingen. En de hardware? De GoPro is lichter en frameloos. Onderin de GoPro zitten nu inklapbare bevestigingsplaatjes, zodat je ‘m wel overal kunt monteren, maar geen frame meer nodig hebt.

Hoe werkt-ie?

Ja, hartstikke lekker natuurlijk. Ik kan ‘m vergelijken met de GoPro HERO7 Black en dat verschil is wel merkbaar. Met name op snelheid, spraakaansturing en beeldkwaliteit. Oja, en ’t puntje dat je geen frame meer nodig hebt om ‘m te monteren is ook wel lekker. Ik heb ingesteld dat de content automatisch wordt ingeladen in m’n GoPro-app. Dat werkt via de ingebouwde WiFi-verbinding en de koppeling met mijn telefoon. En extra leuk: de app maakt weer een video van je highlights. Die kun je ook nog naar wens aanpassen. Handig in gebruik, ook als je geen edit-skills hebt!

Een puntje van aandacht – en dat vind ik voor alle GoPro camera’s die ik heb kunnen proberen – is dat de batterij relatief snel leeg raakt. Je kunt natuurlijk wel extra accu’s aanschaffen (en bij grote producties en vakanties zou ik dat zeker aanraden), maar ergens verwacht ik toch meer van de originele batterij die er bij zit.

Vloggen met je GoPro

Waar GoPro in mijn ogen eerst bekend stond als merk voor sportievelingen (want: action cam), is dat best wel wat veranderd de afgelopen periode. Inmiddels is het een camera voor iedereen, mede vanwege het gebruiksgemak. GoPro richt zich met deze nieuwe camera’s meer op vloggers. En dat is begrijpelijk, want die doelgroep is enorm toegenomen en de camera is klein genoeg (en kwalitatief goed!) om altijd mee te dragen. Met de nieuwe GoPro HERO8 Black kun je nu modulair een vlogcamera opbouwen. 🎥

Naast de camera zelf kun je namelijk ook een Media Mod, een Display Mod en een Light Mod kopen. De Media Mod is een extra case met ingebouwde microfoon. Verder zit er een aansluiting op om een display op te monteren en vind je een audiojack (bijvoorbeeld voor je oordopjes of voor een microfoon). De Display Mod is een schermpje, waarbij je jezelf ziet als je vlogt. Dat mis ik nu nog weleens op de GoPro: dat je jezelf terug kunt zien. Fijne mogelijke toevoeging, dus! De Light Mod is, zoals de naam al doet vermoeden, voor licht. De Mods zijn helaas nog niet te koop … Wij hebben ze dus ook nog niet in handen gehad. Can’t wait to try!

Nog even wat GoPro HERO8 specs op een rij:

  • Je fotografeert met 12MP
  • De camera is waterproof tot 10 meter
  • Je gebruikt ‘m via de app, het touchscreen of de spraakaansturing
  • Ingebouwde inklapbare bevestigingsplaatjes
  • Je filmt in 4K op 60 frames, en in 1080p op 240 frames
  • Tot 8x slowmotion
  • Liveburst (legt ook de momenten 1,5 seconde vóór en na de opname vast)
  • RAW foto ondersteuning
  • Livestreaming is mogelijk op 1080p
  • Ingebouwde GPS

De GoPro HERO8 Black kopen

De verkoopprijs staat op 429 euro, maar je schaft de GoPro HERO8 Black al aan voor 399 euro. Next level kerstcadeautje voor alle liefhebbers van camera’s en tech! Je hebt trouwens ook nog de GoPro MAX. Een ietwat groter (en duurder) exemplaar met front display en meerdere lenzen, zodat je ook 360° kunt filmen. Deze hebben we niet kunnen testen.

GoPro Hero 8
GoPro HERO8 Black
Fijne, kleine camera voor alle omstandigheden
Pluspunten
Opladen via USB-C
Filmen in 4K
Met je stem te activeren/aan te sturen
Maakt automatisch highlight video's van je beelden
Verbeterde stabilisator
Minder positief
Prijzig
Batterij relatief snel leeg
8.5
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.