2022 kaarsjes

Worden dit de tech trends van 2022?

2022 is begonnen: een mooi moment om vooruit te kijken. Wat gaat ons en de rest van de (tech)wereld dit jaar bezighouden? Wat worden de tech trends van 2022?

Digitale realiteit

VR, AR, allemaal niet nieuw. Toch staat het creëren van een digitale realiteit voor mij dit jaar bovenaan de lijst. Het creëren van een digitale wereld was tot nu toe vooral iets voor games (Roblox anyone?), entertainment en specifieke niches. Het komende jaar verwacht ik hier veel ontwikkelingen in. Nu al komen bedrijven met aankondigingen, toekomstvisies én zelfs al met concrete toepassingen.

Facebook kondigde in 2021 al de Metaverse aan. Hoewel het wisselend werd ontvangen – zo zou het een PR-tactiek zijn om de negatieve reputatie te doorbreken en werd het cynisch vergeleken met The Matrix – lijkt een digitale wereld, waarin mensen naar concerten gaan, meetings houden en elkaar op andere manieren ‘ontmoeten’, toch the next big thing voor het internet. Ook Microsoft werkt aan een Metaverse, net als vele andere, grote en kleine, techbedrijven.

De digitale realiteit waar nu aan gewerkt wordt, noemt men dus de ‘metaverse’: software en hardware waarmee gebruikers in virtuele 3D-ruimtes kunnen spelen of werken. De gebruikers kunnen in deze ruimtes ook informatie van het internet halen en deze in realtime met de echte wereld integreren.

Doorbraak VR-brillen?

Nu al kan de ‘metaverse’ worden bezocht via een smartphone of pc. Uiteindelijk kun je de ‘metaverse’ ook via virtual reality- of augmented reality hardware bezoeken. Deze hardware wordt nu vooral voor specifieke toepassingen gebruikt, maar wie weet wordt 2022 het jaar van de grote doorbraak.

De Oculus VR-app van Meta was tijdens de afgelopen kerstperiode, de meest gedownloade app in de Apple store. Meta geeft geen informatie over de verkoopcijfers van hun VR-brillen. Terwijl de brillen toch al een tijdje te koop zijn, zou het kunnen betekenen dat deze bril (die toch zo’n $350 kost) een veel gegeven kerstcadeau was. Toch is het niet heel gek, want er zijn steeds meer mogelijkheden met VR. Zoals we hierboven al schrijven, lijken er de komende jaren veel ontwikkelingen en toepassingen aan te komen.

Maar één VR-bril zorgt nog niet voor een evolutie! Er zijn ook andere partijen hard aan het werk. Vorige week kwam de geruchtenstroom op gang dat Apple ook werkt aan een eigen VR-bril voor augmented reality. Google zet ook in op AR: in 2020 werd het bedrijf North overgenomen om een opvolger van de Google Glass te maken. Op dit moment is Google flink aan het recruiten voor een team van ontwikkelaars. Microsoft werkt ook nog steeds aan Hololens.

Sneller internet

Dit soort toepassingen vraagt om meer en sneller internet. 2020 was het jaar van 5G en in 2021 kwam WiFi 6 op de markt. Deze technologieën zullen in 2022 de basis vormen van de technologische trends voor dit jaar.

Een andere veelbelovende ontwikkeling is de ontwikkeling en lancering van particuliere satellietnetwerken. Een voorbeeld hiervan is Starlink van SpaceX/Elon Musk: een netwerk van satellieten waarmee iedereen ter wereld goed en snel internet moet kunnen krijgen. Met Starlink zouden snelheden overal ter wereld gehaald kunnen worden, die vergelijkbaar zijn met die van breedbandinternet. Dit biedt vooral voor afgelegen gebieden en ontwikkelingslanden kansen. Ook Amazon en OneWeb werken aan internet vanuit de ruimte.

Privacy

In een lijstje van tech trends in 2022 kan privacy niet ontbreken. Want hoe zit het met de privacy van gebruikers van deze nieuwe vormen van internet en online communicatie? Steeds meer consumenten en overheden maken zich dan ook zorgen over privacy. Dat is niet nieuw. Wat in 2022 wel kan gebeuren is dat zij steeds hogere eisen gaan stellen aan bedrijven én dat er daadwerkelijk acties worden ondernomen.

De Europese Unie heeft al boetes uitgedeeld vanwege het schenden van de Europese privacywet AVG. Zo ontving Facebook (Meta) al een boete van meer dan 250 miljoen dollar en Amazon kreeg een boete van bijna 1 miljard dollar. China heeft in 2021 ook nieuwe wetten ingevoerd om de privacy van consumenten te beschermen.

Ook (tech)bedrijven zelf zetten privacy steeds hoger op hun prioriteitenlijstje. Apple is bijvoorbeeld al bezig om gerichte reclame van app-ontwikkelaars te beperken en Google werkt aan een plan om in 2023 niet meer met tracking cookies te werken.

Andere tech trends 2022

Natuurlijk zijn trends niet altijd te voorspellen. Over een jaar weten we pas of deze tech trends, misschien een beetje, zijn uitgekomen.

Wat denk jij dat de tech trends van dit jaar worden?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.