wifi logo

#DrTechGirl: Wifi 6, wat is het en heb ik het nodig?

Wifi 6 is de nieuwe standaard voor draadloos internet. Het belooft internetverbindingen sneller te maken, maar heeft ook een heleboel andere voordelen. Veel van de voordelen zullen nu nog niet heel dringend zijn, maar als we naar de toekomst kijken gaat Wifi 6 onmisbaar zijn. Maar wat is het? Wat doet het? En, heb je het nodig?

Wifi 6 is sneller

De nieuwste wifistandaard zorgt voor hogere snelheden voor gegevensoverdracht. De maximale potentiële snelheden van Wifi 6 zou 40% hoger moeten zijn dan bij Wifi 5. Wifi 5 kan theoretisch een snelheid halen van 6,8 Gbit/s, Wifi 6 heeft een theoretische snelheid van bijna 10 Gbit/s. Dit is echt heel snel, jammer genoeg zo snel dat je met de apparaten die je nu gebruikt dit niet eens kunt halen. Je zult nu dus nog niet zoveel merken van een nieuw Wifi 6-netwerk. Je zult dit wel merken als je meerdere apparaten gebruikt: meer snelheid in totaal is meer snelheid per apparaat. Wat me op het volgende punt brengt:

Het zorgt voor betere dekking

Maak eens een rondje door je huis en bedenk welke apparaten er op of met wifi werken. Iedereen heeft een smartphone, misschien nog wel eentje van de zaak erbij, laptops, computers, televisies, tablets en game consoles. Maar wat dacht je van wasmachines, vaatwassers, ovens, koelkasten en je airco? Je huis staat vol apparaten die internet (kunnen) gebruiken. In 2017 had een gemiddeld gezin nog 6,7 apparaten in huis die op wifi waren aangesloten. In 2020 waren dit er al zo’n 20 tot 30 per huishouden, volgens het GfK. Bovendien is de content op het internet stukken beter, maar daardoor ook zwaarder, bijvoorbeeld door de opkomst van 4K.

Omdat al die apparaten een stukje van je wifi gebruiken zul je merken dat hoe ‘drukker’ het is op je netwerk, hoe minder goed je wifi werkt. Tegelijkertijd videobellen, video streamen of gamen gaat dan al een stuk lastiger. Een Wifi 6-netwerk geeft veel meer ruimte voor al je apparaten, om precies te zijn vier keer zoveel ruimte als Wifi 5. Veel experts gebruiken de vergelijking van verkeer: van een weg met één baan voor verkeer de ene kant op en één baan voor verkeer de andere kant op, heb je opeens veel meer banen voor beide richtingen. Dat zorgt voor een snellere doorstroom van A naar B, zelfs als er meer verkeer is. Fabrikant NETGEAR zegt over de Orbi RBK753 die we onlangs testten, dat er maar liefst 40 apparaten op aangesloten kunnen worden.

Waar is het nog meer handig voor?

De nieuwe standaard zorgt naast een snellere en betere verbinding ook voor een veiligere verbinding. Wifi 6 netwerken maken namelijk gebruik van nieuwe technologie, WPA3. Dit is de opvolger van WPA2 en zorgt voor verbeterde versleuteling van de je verbindingen. Zo ben je beter beveiligd tegen externe aanvallen en is het bijvoorbeeld hackers moeilijker om je wachtwoord te kraken.

Een andere nieuwe technologie stelt apparaten in staat de communicatie met een router te plannen, waardoor ze minder lang aan hoeven te laten staan om signalen uit te zenden en op te zoeken. Dat betekent dat de batterij minder snel leeg raakt en dat de batterij langer meegaat. Dit is mogelijk dankzij een functie Target Wake Time, waarmee routers inchecktijden met apparaten kunnen plannen. Dit is vooral handig voor apparaten die continue met het internet verbonden zijn, zoals bepaalde sensoren of smart home-apparaten die het grootste deel van de dag niet worden gebruikt.

Hoe krijg ik Wifi 6?

Om met de nieuwe standaard aan de slag te gaan heb je geen ander internetabonnement nodig. Je abonnement updaten is dus zeker niet nodig om een betere verbinding te maken. Wat je wel nodig hebt is een nieuwe wifi-router, die maakt van het inkomende internet een Wifi 6 signaal. De beste resultaten heb je bovendien als het ‘ontvangende’ apparaten ook uitgerust is met Wifi 6, denk aan de iPhone 11 en 12, Samsung Note20, Samsunb S20, de LG V60, en de Playstation 5. Heeft jouw laptop, playstation of smartphone nog geen Wifi 6 optie? Niet getreurd, ook zonder zul je merken dat je wifi-netwerk in huis of kantoor een betere dekking heeft, dat je meer apparaten van goed internet kan voorzien en je bent beter beveiligd.

Heb ik het nodig?

Heb je nu nog geen 20, 30 of 40 apparaten in huis dan zul je misschien denken dat het iets is wat je nog niet nodig hebt. Qua snelheid zul je niet direct iets merken als je overstapt, maar die dekking in je huis daar merk je wel direct wat van. Als je dus een netwerk hebt dat niet zo stabiel is (lees: bufferende Netflix of haperende Zoom calls) kan Wifi 6 nu al een echte upgrade zijn. Het is ook ‘klaar voor de toekomst’ dingetje, met steeds meer WiFi apparaten op de markt. Heb je een huis dat al vol met wifi-apparaten staat, dan is Wifi 6 nu al een aanrader.

Voor de meeste mensen zal Wifi 6 langzaam in je leven komen. Bij sommige internetproviders krijg je nu al routers die met de nieuwe standaard kunnen werken en ook steeds meer smartphones, laptops en andere apparaten worden nu langzaam allemaal van Wifi 6 voorzien.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.