Angst voor de tandarts: we hebben het allemaal, of kennen op zijn minst iemand die bang is voor de (half)jaarlijkse controle bij ‘de tandendokter’. Niets om je voor te schamen, maar vervelend is het wel. Ontlopen mag geen optie zijn. Dus hoe zorg je dat je zo min mogelijk stress bij de tandarts ervaart? Misschien kan de Relaxmaker je helpen!

Wat is het?

De naam zegt het al: de Relaxmaker maakt je relaxed. Tenminste; dat is wat de makers van deze speciale videobril beweren. Wanneer je de Relaxmaker opzet, zie je rustgevende natuurbeelden. Angst en spanning schijnen daardoor te verminderen.

Marlies Lenselink (fysiotherapeut en medisch fotograaf) en Rene van der Meer (medisch analist en medisch fotograaf) staan aan de wieg van de ontwikkeling van de Relaxmaker. Op hun website staat: “We zijn geïnspireerd geraakt door de effecten van Healing Environment en delen een passie voor natuur en zorg voor mensen. Samen zijn wij enkele jaren geleden gestart met het ontwikkelen van beeldprogramma’s voor cliënten en patiënten, omdat we merkten dat mensen rustiger werden en sneller herstelden als ze keken naar natuurbeelden.” Klinkt goed toch? En dat ‘gewoon’ door Hengelose makelarij!

De uitdaging

Rene daagt ons uit om de Relaxmaker eens te proberen. Zelf ben ik niet zo bang voor de tandarts, dus dat heeft geen effect. Daarom verschuift mijn vraag naar jou:

Wil jij de Relaxmaker eens uitproberen?

Voor deze challenge ben ik op zoek naar iemand met de volgende kenmerken:

 • Voelt spanning voor het tandarts-bezoek, maar raakt er niet van in paniek.
 • Is wel in voor een experiment samen met Techgirl.
 • Geef zijn of haar eerlijke mening over het product.
 • Mag gefilmd worden voor een vlog en vraagt vooraf medewerking aan zijn dokter/tandarts.
 • Erkent dat tandarts- of doktersbezoek nog altijd voor eigen rekening zal zijn.

Je kunt je uiterlijk opgeven tot en met 21 augustus 2017. Dat doe je door een reactie achter te laten onder dit artikel. Wij nemen per e-mail contact op met de geselecteerde (dus check ook eventueel je spam-folder tegen die tijd)

In 2017 is Techgirl.nl ambassadeur voor Overijssel. Laat je verrassen door onze tech-avonturen in de regio!

4 reacties

 1. Rikkert Dings

  Beste techmakers,
  Interessant initiatief tegen de angst voor de tandarts! Ik ben zelf tandarts en zou graag meer informatie willen en willen meewerken.

  Beantwoorden
 2. Beek

  Leuk initiatief die van toegevoegde waarde kan zijn voor patiënten met angst. Ik heb mijzelf hier al meer in verdiept en wil graag weten of de relaxmaker de video in virtual reality maakt. Zo is het waarschijnlijk mogelijk voor de patient om in een hele andere omgeving te komen en even niet de gedachten bij de tandartsstoel. Ik denk dat dit met een normale video minder het geval zijn.

  Voor de toekomst kan het veel perspectief bieden. Tegenwoordig zijn zo veel mensen bang voor de tandarts, volgens recente bronnen ongeveer 2.000.000 mensen in Nederland. Als dit een mogelijke oplossing biedt om dit te verhelpen dan zie ik grootse toekomstplannen in voor de relaxmaker.

  Beantwoorden
  • Marlies Lenselink

   Beste heer of mevrouw Beek,
   Excuses voor de late reactie, maar ik kan vanuit RelaxMaker jouw vraag beantwoorden. Het betreft hier geen VR bril, het betreft een videobril met natuurbeelden waar van wetenschappelijk is aangetoond dat patiënten daardoor ontspannen. Onze ervaring is dat een VR bril tijdens de behandeling van de tandarts niet goed werkt, de bril steekt ver naar voren en zit de tandarts in de weg. Ook nodigt een VR bril uit om te bewegen, dat werkt niet echt tijdens de behandeling. Onze ervaring is dat een VR bril ook veel zintuiglijke prikkels geeft en daardoor niet altijd ontspannend werkt, sommige mensen worden ook wat misselijk ervan. De RelaxMaker videobril neemt jou ook mee in een andere omgeving. Vrijwel alle patiënten ontspannen door natuurbeelden. Gespannen patiënten vinden het ook fijn dat ze nog wel iets boven en onder langs de bril kunnen kijken en daardoor enigszins controle op de omgeving kunnen houden, en er niet onverwachts iets met hen wordt gedaan. Denk je dat jouw tandarts geïnteresseerd is in de RelaxMaker?

   Beantwoorden
 3. C. Luijten

  Beste, is zo’n bril ook te huur? Ik ben doodsbenauwd bij de tandarts en ga binnenkort naar een nieuwe tandarts en zou het enorm graag uitproberen..
  Graag hoor ik van u

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.