Spotify gaat toch niet artiesten met “haatgedrag” weren

Een maand geleden kondigde muziekstreamdienst Spotify aan dat het niet langer artiesten wilde promoten die “hatelijk gedrag” vertonen. Dat betekende dat bijvoorbeeld R. Kelly, die meer dan eens in het nieuws is geweest om zijn seksuele uitspattingen (sorry voor de woordgrap), niet langer zijn nummers in Spotify playlists voorbij zag komen. Zijn nummers waren dan nog wel op te zoeken onder zijn artiestenaccount, maar in de door Spotify geprogrammeerde lijsten kwam hij niet langer voor. Goed idee? Spotify vond van niet: het heeft besloten artiesten met haatgedrag wel te promoten.

Geen gehaat

Spotify heeft besloten dat het het hatelijk gedrag-beleid dat het zelf had bedacht eigenlijk maar “vaag” vond en bovendien “leidde het tot verwarring en zorgen”. Logisch, want de ene artiest is bijvoorbeeld echt berecht voor zijn hatelijke gedragingen (althans, ik neem aan dat Chris Brown’s mishandeling van Rihanna ook onder hatelijke gedragingen vallen), en soms gaat het slechts om speculatie of is er geen bewijs voor het hatelijke gedrag. En natuurlijk is de vraag ook: wat is hatelijk gedrag? Racisme (en is het gebruik van het N-woord in hip hop dan hatelijk?)? Wat als je lied ooit van plagiaat is beticht?

MobileMobile

Kortom, CEO Daniel EK meent dat het in alle genres niet de rol is van Spotify om artiesten te reguleren en dat het nieuwe beleid helemaal verkeerd is uitgerold. Daarom is nu besloten het maar helemaal niet meer verder uit te rollen en gewoon weer terug te gaan naar de regels die we van vroeger kennen. Niet dat dat betekent dat je alles mag op Spotify: er is nog steeds een beleid dat voorschrijft dat “haat-content” verwijderd mag worden.

Geen KKK

Denk daarbij aan KKK-achtige figuren die tot haat van iedereen die niet blank is oproepen. Gelukkig maar. Het is wel de vraag of Spotify eventueel met nog een aangepaste versie van dit nieuwe beleid gaat komen, aangezien er schijnbaar wel behoefte aan is. Het maakt mij weinig uit, als ze Lemonade van Beyonce nou maar eens een keer weten te regelen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.