Thuiswerken? Zo leg je internet op zolder aan

Sluipverbruik verminderen als je thuis werkt

Sinds de corona crisis werken we allemaal meer thuis. De kans is daarom groot dat jij ook thuis een werk setup hebt. Wist je dat als je niet aan het werk bent en je de apparaten in stand-by hebt staan, ze alsnog stroom verbruiken? Elektrische apparaten verbruiken stroom zelfs als ze niets doen, dit heet sluipverbruik. In dit artikel leggen we je uit hoe je onnodig stroomverbruik kan voorkomen en stroom kunt besparen.

Sluipverbruik opsporen

Welke apparaten energie verbruiken in stand-by stand is moeilijk te zeggen. Over het algemeen geldt, vooral oudere apparaten gebruiken vaak meer energie in sluimerstand dan nieuwe apparaten. Sluipverbruik voorkomen doe je dus vooral door goed op je oudere apparaten te letten.

Per jaar is een gemiddeld huishouden 500 KwH kwijt aan sluipverbruik. Als een huishouden boven het energie prijsplafond uitkomt, kost dit hen € 375 per jaar. Alleen al door apparaten die stroom verbruiken in stand-by modus. Sluipverbruik verminderen kan je daarom veel opleveren.

Zet het apparaat helemaal uit

Zodra je klaar bent met werken, wil je het liefst je laptop dichtklappen. Deze en andere verbonden apparaten gaan dan in stand-by modus. Toch verbruiken ze de hele nacht energie. Dit is niet alleen slecht voor de planeet maar ook voor je portemonnee en dit is natuurlijk zonde.

Zet daarom de apparaten helemaal uit. Dit kan je doen door het apparaat af te sluiten of de stekker uit het stopcontact te halen. De stekker eruit halen is een manier om er voor de zorgen dat het apparaat zeker geen sluipverbruik veroorzaakt.

Helaas zijn er ook elektrische apparaten die constant stroom verbruiken waarbij de stekker eruit geen optie is. Denk bijvoorbeeld aan de cv-ketel of de elektrische deurbel. Deze apparaten functioneren alleen in hun stand-by modus. Als je zorgt dat deze relatief nieuw zijn hoef je je om dit sluipverbruik geen zorgen te maken. Dit geldt natuurlijk niet voor je koffiezetapparaat of dvd speler!

Gebruik een slimme stekker voor je thuiswerkplek

Sluipverbruik verminderen kan ook door het gebruik van een slimme stekker. Dit is een stekker die je in het stopcontact zit tussen de wandcontactdoos en de stekker van het apparaat. Deze slimme stekker zal sluipverbruik tegen gaan omdat ze met een timer werken. Je kan via een app deze stekker bedienen, ook kan je aflezen wat het apparaat verbruikt doordat deze komt met een energiemeter in de app. Zo heb je inzicht in wat het apparaat op dit moment verbruikt door een slimme meter. Als jij iedere dag thuis werkt en je printer, beeldscherm en laptop iedere nacht aan laat staan kun je wel € 150 per jaar aan energie besparen.

Minder stroom door een stekkerdoos

Als er meerdere apparaten bij elkaar staan kun je er ook voor kiezen om deze stekkers uit hun stopcontacten te halen en in een contactdoos te stoppen. Als je zorgt dat hier een knop op zit om deze aan en uit te zetten dan kan je gemakkelijk alle apparaten van stand-by modus te halen. Iedere dag al je apparaten in en uit het stopcontact halen is veel gedoe. Met een stekkerdoos is dit zo gepiept. De Voomy Multi Stekkerdoos met schakelaar heeft vier stopcontacten en vier usb-poorten en heeft een ontwerp dat in ieder interieur past. 

Alle apparaten uit als je uit de kamer loopt

Als je bang bent dat je sowieso gaat vergeten dat je de stekkerdoos moet uitzetten dan raden wij een Philips Hue setup aan. Door middel van een sensor kan Philips Hue registreren dat jij de kamer uitloopt. Als je jouw stekkerdoos hebt aangesloten op een Philips Hue slimme stekker dan zal het signaal van de sensor ervoor zorgen dat de stekkerdoos automatisch wordt uitgezet. Zodra je ‘s ochtends de thuiswerkplek weer inloopt zullen al je apparaten pas weer aan gaan.

Lees ook:

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met slimduurzaamwonen.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.