vijf-gloeilamplichten

Help, mijn energierekening is te hoog! Met deze gadgets bespaar je energie

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de energieprijzen enorm de lucht in zijn geschoten de laatste tijd. Manieren om energie én dus ook geld te besparen zijn voor veel mensen welkom. TechGirl zou TechGirl niet zijn om dit op een techie manier te doen ;-). Lees je mee?

Sluipverbruik

Nu de prijzen zo hoog zijn, ben je misschien wel geschrokken van hoeveel energie er nog verbruikt wordt in de nacht of als je niet thuis bent. Dit zogenaamde sluipverbruik kan bijvoorbeeld komen door oude apparaten, zoals een oude koelkast, maar ook door de standby stand.

Energiemeter

Test daarom welk apparaat het hoge sluipverbruik veroorzaakt door middel van een energiemeter. Zo weet je precies hoeveel energie ieder apparaat verbruikt. Trouwens… Als je een tweede koelkast hebt: zet deze van de winter uit en doe het tijdelijk met één exemplaar. Die drankjes kun je van de winter ook buiten koud houden.

Standby killer

Apparaten zoals een desktop computer of een koffiemachine trekken ook nog energie als ze niet aanstaan. Standby sluipverbruik, noem je dat. Zo kan het sluipverbruik van jouw computer je al snel 75 euro per jaar kosten! Met een standby killer zorg je ervoor dat het apparaat alleen energie verbruikt wanneer het ook echt aanstaat. Daarnaast verlaagt het een standby killer nog eens de kans op brand.

Slimme stekkers (op afstand apparaten uitzetten als je het vergeten bent)

Ben je niet thuis en denk je “@#%!, mijn koffieapparaat staat nog aan”? Met een slimme stekker kan je niet alleen je verlichting op afstand regelen, maar ook de rest van je apparaten. Via smart home systemen/apps zoals Google Home zet je de slimme stekker (en hiermee het gekoppelde apparaat) aan of uit. Zo kan je zelfs in het buitenland je energieverbruik beheren.

Slimme thermostaat (Tado)

Dankzij een slimme thermostaat kan je meer inzicht krijgen in je energieverbruik. Slimme thermostaten kunnen je op meerdere manieren helpen energie te besparen. Zo zijn er slimme thermostaten die werken via een bewegingssensoren en slimme thermostaten die bijhouden hoe je leeft. Die laatste variant bepaalt zo wanneer de verwarming wel of niet aan moet staan.

Daarnaast heeft Tado een nieuwe (betaalde) functie: Tado° Balance. Hiermee wordt het verbruik aangepast aan de momenten waarop de energieprijzen laag zijn. Zo kan tot wel 36% aan energiekosten bespaard worden.

Heb jij meer tech energiebesparingstips? Deel ze in de comments!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.