Microsoft Teams applicatie

Sharepoint en Teams: dit kun je ermee

Of je nou dol bent op thuiswerken of dat je het nu al helemaal zat bent: feit is dat we het inmiddels alweer ruim een half jaar doen. En zoals de corona maatregelen er nu uitzien, doen we dit de komende maanden nog steeds. Dat thuiswerken is voor sommigen van ons nog best een uitdaging… Gelukkig zijn er diverse tools zoals Sharepoint en Teams die ons kunnen helpen om op afstand toch zo goed mogelijk samen te werken.

Goed om te weten is dat Sharepoint en Teams allebei vallen onder de paraplu van Microsoft 365. Er zijn dus veel overeenkomsten. Toch zijn er ook veel verschillen, waaronder de functie van de apps. Wanneer gebruik je nou wat? Wij zetten beide tools voor je op een rijtje.

Sharepoint

Sharepoint is een DMS (Document Management Systeem), ook wel een documentenbibliotheek. En zoals de naam al doet voorspellen kun je met deze tool je documenten ‘managen’. Het is een plek waar je al je documenten kunt opslaan, maar waar je ook samen kunt werken aan documenten met collega’s die in hetzelfde team zitten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om bestanden te delen met personen die niet in jouw team zitten en zelfs met personen buiten je (werk)organisatie. Superhandig dus om op afstand samen aan documenten te werken!

Teams

Binnen Teams komt het sociale aspect om de hoek kijken. Teams heeft een chatfunctionaliteit die je kunt vergelijken met Skype. Chatten kan zowel één op één als in een groep, ook wel een Team genoemd. De chatfunctionaliteit heeft allerlei extra opties zoals GIFjes, emoji’s en stickers. Pas wel op dat je daar niet helemaal mee losgaat in de groepschat waar toevallig ook je manager in zit!

MobileMobile

Naast de chatfunctie kun je met Teams ook videovergaderen. Dit kan ook weer één op één met een collega om een vraagstuk te bespreken (of gewoon even lekker tegenaan te kletsen) maar kan ook met meerdere collega’s om een vergadering te houden. De ideale tool dus om in contact je blijven met je collega’s!

Verwarrend?

Op zich twee superhandige tools dus om het samenwerken op afstand een stuk makkelijker te maken. Toch ontstaat er nog wel eens verwarring door de optie ‘Bestanden’ binnen Teams. Bestanden die je via het paperclipje deelt in een groepschat (Team) worden namelijk direct opgeslagen in de documentenbibliotheek in Sharepoint. Voor elk Team binnen Teams wordt een aparte documentenbibliotheek aangemaakt in Sharepoint. De optie ‘Bestanden’ binnen Teams linkt je hier direct naartoe. Klinkt best logisch, toch?

Hopelijk zijn de functies van Sharepoint en Teams nu een stuk duidelijker voor jou. Doe er je voordeel mee!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.