Logitech MX Vertical Mouse

Review: Logitech MX Vertical Mouse

Last van een tenniselleboog, pijn in je hand of pols? Misschien komt het door het intensieve gebruik van je computermuis (de term ‘muisarm’ komt ergens vandaan, natuurlijk). Logitech heeft een muis ontworpen om dit probleem op te lossen: de Logitech MX Vertical Mouse. En TechGirl Milly, als een ‘zware muisgebruiker’, had het genoegen om deze muis te reviewen.

Het vasthouden van een muis dwingt je om je arm en pols op een onnatuurlijke manier te draaien, en als je dit elke dag opnieuw doet, kan dit pijn en schade veroorzaken. De Logitech MX Vertical is een geavanceerde ergonomische muis ontworpen om de spierbelasting te verlagen, de druk op de pols te verminderen en de houding te verbeteren. Klinkt goed, toch? Let’s put it to the test!

In de doos

  • Logitech MX Vertical Mouse
  • Unifying-ontvanger
  • USB-C oplaadkabel (USB-A naar USB-C)
  • Handleiding
  • 2 jaar fabrieksgarantie

Het design

Eerste indruk: een mooie, stijlvolle muis met een fijne grip. De naam zegt het al: de MX Vertical is een ‘verticale’ muis: je legt je hand er ‘zijwaarts’ op in plaats van ‘bovenop’. De linkerkant van de handgreep is diep gebogen, waardoor een natuurlijke duimsteun bovenop de muis ontstaat en de rug buigt in je handpalm met een aantrekkelijk golfpatroon. De muis is, als we Logitech mogen geloven, ontworpen voor handen van allerlei soorten en maten. Maarrrr, hij is aardig groot. Het kan dus de moeite waard zijn om even te proberen voordat je ‘m koopt als je kleinere handen hebt. Gelukkig past hij in mijn hand, dus kan ik ermee aan de slag. De muis is comfortabel om vast te houden en mijn arm voelt de hele tijd dat ik hem gebruik ontspannen aan.

Kenmerken

De muis komt met een ingebouwde oplaadbare batterij en wordt geleverd met een USB-C oplaadkabel (USB-A naar USB-C) waarmee je hem tijdens het opladen ook als bedrade muis kunt gebruiken – of in het geval dat Bluetooth niet beschikbaar is. 

Met de Logitech MX Vertical Mouse kun je voor een lange tijd aan de slag. Volledig opgeladen gaat de muis vier maanden mee, en na één minuut(!) snelladen kun je ‘m meteen weer drie uur(!) gebruiken. Even opladen terwijl je een kopje koffie haalt of een plaspauze neemt en je kunt meteen de rest van de middag weer vooruit.

De MX Vertical is een hoogwaardige Logitech-muis. Het ondersteunt Bluetooth en een op dongle gebaseerde draadloze RF-verbinding. De draadloze USB-dongle is een Logitech Unifying-ontvanger, wat betekent dat hij kan synchroniseren met meerdere compatibele apparaten.

Aan de slag

Het gebruik van de verticale muis is even wennen, maar na een dagje viel het gelukkig al mee. Hij werkt direct uit de doos zonder installatie van een driver op mijn Mac en de prestaties van de draadloze verbinding met de Unifying-ontvanger en Bluetooth zijn geweldig. 

MobileMobile

De muis ondersteunt 3 afzonderlijke draadloze profielen die handmatig kunnen worden geschakeld met een knop aan de onderkant van het apparaat, en ook automatisch met behulp van de Logitech Flow software.

De MX Vertical biedt extra functionaliteit als de Logitech Options software geïnstalleerd is, zoals een batterijstatusindicator, programmering van knoppen, DPI-instelling (met schakelbare profielen op een speciale knop) en de hierboven genoemde “Logitech Flow”, waarmee het draadloze profiel automatisch kan worden omgeschakeld naar een ander apparaat, waardoor ook kopiëren en plakken tussen apparaten mogelijk is. Dit vind ik zelf een heel leuk kenmerk, omdat ik zo mijn twee computers kan gebruiken met dezelfde muis. En het werk perfect, simpelweg door de cursor gewoon van het ene naar het andere scherm te bewegen.

De MX Vertical is geen gamingmuis, maar voor productiviteit voelt de sensor nauwkeurig genoeg aan. Hij heeft een uiterst nauwkeurige 4000dpi-sensor voor 4 keer minder handbewegingen. Lekker ergonomisch dus, maar het viel wel een beetje tegen dat je er niet horizontaal mee kunt scrollen. Ook zitten er knoppen op die je met je duim kunt gebruiken, maar mij gebeurde het een paar keer dat ik of te krampachtig moest drukken, of per ongeluk de linkermuisknop tegelijk indrukte. Klein verbeterpuntje, dus.

Logitech MX Vertical Mouse: de conclusie

Logitech heeft zichzelf behoorlijk stevig gepositioneerd als de beste muismaker en de MX Vertical is geen uitzondering. Ik ben vooral onder de indruk van het design en de stabiliteit van het apparaat. De muis is buitengewoon comfortabel in gebruik, voelt heel natuurlijk aan en zijn er maar kleine bewegingen nodig. Hij is alleen niet goedkoop: de muis heeft een adviesprijs van €109,-.

De prijs daargelaten is het wel echt een heel fijn ding. Als je veel met een muis werkt en snel pijn hebt in je hand, arm of pols (of zoals ik een flink deel van je dag achter je computer zit) kan de MX Vertical zeker een uitkomst zijn. Toch op zoek naar een ander model? TechGirl Jenny testte de MX Ergo.

Logitech MX Vertical Mouse
Pluspunten
Ergonomisch
Mooi design
Duurzaam
Veel aansluitmogelijkheden
Lange batterijduur van 4 maanden
Minpunten
Niet geschikt voor linkshandig gebruik
Hoge prijs
Geen horizontale scroll
8.2

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.