Gloeilamp

Review: Lidl smarthomelijn – een iets minder comfortabele smarthomeset

We zijn al een tijdje bezig met het reviewen van diverse smarthomeproducten. Denk bijvoorbeeld aan de lijn van Action, maar ook Philips Hue. Na Kruidvat, Action en HEMA heeft ook Lidl een eigen smarthomelijn uitgebracht. Die werkt echter heel anders dan die van de andere grote winkelketens.

We hebben van Lidl de starterkit gekregen en de slimme kerstverlichting. Die laatste reviewen we tegen de kerst, want inmiddels staat zelfs de kerstboom in huize Laura Jenny niet meer. Bovendien moet je die ook eigenlijk in de boom hangen voor je hem vol hangt met ornamenten, wordt vervolgd dus. Jammer, want slimme kerstboomverlichting hebben we nog niet bij andere smarthomeaanbieders gezien. Het is een heel origineel idee en ziet er in de reclame erg leuk uit. In november vertellen we je hoe die bevalt!

Smarthome starterkit

De starterkit dan. Lidl heeft vrij veel smarthome-producten, waaronder beweginssensoren, slimme stekkers, een ledstrip en zelfs hele plafondlampen. Wij doen het wat rustiger aan met alleen drie slimme lampen. Echter zijn die niet zo makkelijk geïnstalleerd als die van de concurrentie. Het werkt namelijk niet via wifi, maar via Zigbee. Dat betekent dat je eerst wel je hubje moet aansluiten op je router. Voor de meeste mensen is dat zo gefixt, maar die van mij hangt helaas in de meterkast, die achter een grote kast staat. Ietwat schorvoetend ben ik dan ook aan de slag gegaan.

Aan de andere kant heeft het installeren van de hub op mijn router wel een voordeel. Waar de producten van Action, HEMA en Kruidvat niet samenwerken met Philips Hue en IKEA Tradfri, kan de Lidl Gateway dat wel. Dat komt door dat Zigbee-protocol. We hebben het nog niet kunnen testen met die producten van andere merken, maar het is in ieder geval fijn dat Lidl niet helemaal voor zijn eigen protocol gaat. Je hebt er echter nog wel een app voor nodig: de Lidl Home-app. Heb je geen idee hoe je moet beginnen, dan kun je gelukkig ook van de papieren handleiding terecht die wordt meegeleverd bij de starterkit.

Kruidvat, Lidl en Action

Aan de andere kant kun je het meeste ook wel online vinden. Je smarthome-apparaten moeten immers ook online zijn. Het grappige is dat Lidl verder in installatie wel op de concurrenten Kruidvat, Lidl en Action lijkt. Er gaat een lamp knipperen en dan kun je hem in je app verbinden en vervolgens aan- en uitzetten, of een andere kleur geven. Het licht kan erg koel worden en wat warmer, hoewel ze dan wel wat minder handig zijn om een boek bij te lezen, kun je er wel een romantische sfeer mee creëren. 

De starterset van Lidl is ook in prijs wat hoger dan bijvoorbeeld de lampen van Kruidvat. Daar heb je voor 4 euro een slimme lamp die zonder hub werkt: bij Lidl heb je én meer installatiehobbels, én ligt de prijs ook veel hoger. De starterkit met drie slimme lampen én de schattige kleine hub kost 64 euro. Dat viel me wel wat tegen. De reden dat ik dit zeg is omdat de lampen minder makkelijk te installeren zijn, maar wel duurder. Ze voelen bovendien wat plastic-achtig aan. En hoewel ze lekker groot zijn, moet je niet al te groots licht verwachten: in somme kleurtinten lijkt het licht wat te verstommen. 

Ik zou hierdoor zelf minder snel voor Lidl kiezen, al komt dat ook omdat die hub achter een grote kast in mijn huis schuilgaat waar ik niet makkelijk bij kom. Het is jammer, want waarschijnlijk is het dus wel een ideale toevoeging aan een smarthome waar bijvoorbeeld al Philips Hue aanwezig is. Echter zou ik er dan alsnog voor kiezen om iets meer te investeren en voor Philips Hue te kiezen. Die lampen geven écht enorm fijn licht en dat kan ik van die van Lidl helaas toch niet helemaal zeggen. Zeker niet voor de prijs die Lidl er toch nog voor vraagt. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.