Action Smarthome behanggroen

Action smarthome maakt het makkelijk je huis te verslimmen

Het was vroeg kerst, want zomaar leek het ineens bij allerlei winkels smarthome-producten te regenen. Het maakte me nieuwsgierig: is een smarthome-lamp van Action net zo effectief als die van Philips Hue, ook al is hij veel goedkoper? Het is de hoogste tijd om te testen hoe makkelijk deze smarthome-producten in gebruik zijn, dus dat hebben we gedaan.

Het is een beetje verwarrend, maar de smarthomeproducten van Action heten niet ‘Action smarthome’. Ze heten LSC Smart Connect en ze werken op het smarthomeplatform dat Tuya heet. Handig om te weten: Action en HEMA hebben namelijk precies dezelfde leverancier. Er schijnen wel verschillen merkbaar te zijn in het aanbod, maar qua app en qua overeenkomstige lampen zou Action veel goedkoper zijn -en dus wel hetzelfde-. Goed, dat hebben wij persoonlijk niet getest, dus daar kunnen we op dit moment geen antwoord op geven. 

Action Smarthome lineup

LSC Smart Connect

Wij geven antwoord op een heel andere vraag: hoe werken die Action smarthome-producten? Het grootste voordeel van de Action-smarthomelijn is dat er geen hub nodig is. Bij Philips is dat wel zo: dan heb je per se nog apart die – vrij dure – hub nodig, puur en alleen om de boel aan te sturen. De slimme lampen van Action zijn wat dat betreft dus eigenlijk wat slimmer: die kunnen direct met de app op je telefoon communiceren, in plaats van dat daar weer een hub tussen moet zitten. Het betekent wel dat je allemaal losse apparaten op je wifi aansluit. Wel een leuk detail: de lampen werken ook met de Google Assistant.

Alles werkt via de LSC Smart Connect-app die je via je wifi laat praten met je Internet der Dingen-producten. Action heeft een flinke lijn geïntroduceerd, dus we zijn wel even bezig om het allemaal uit te pakken, te installeren en dan ook nog te bespreken. Er zijn led-lampen, spotjes, een ledstrip, een afstandsbediening, deursensor, slimme stekker, bewegingsmelder, binnencamera, buitencamera, werklamp en zelfs een plafondlamp. 

Oke, laten we beginnen bij de lampen, want dat zijn er wel een heleboel. Je kunt ze vrij makkelijk installeren. Via de app kun je door een soort regenboogcirkel ook nog selecteren welke kleur ze moeten schijnen, waarbij je natuurlijk op elk moment kunt besluiten om voor een andere mood te gaan. Verwacht trouwens niet dat ze à la minute veranderen: ze hebben wel een paar milliseconden nodig, maar zolang je ze niet als discolichten wil gebruiken, moet dat geen enkel probleem zijn. De lampen geven veel licht af, al zijn er natuurlijk kleuren die wel iets matter zijn. Ik ben eigenlijk best verbaasd over de hoeveelheid licht die er van de lampen komt. Je kunt zelfs instellen hoe fel ze schijnen, in welke kleuren ze schijnen en je kunt zelfs het percentage licht afstellen.

Slimme lampen van plastic en van glas

Er zit trouwens een verschil in lampen qua materiaal. Action heeft een lijn met slimme lampen van plastic, maar ze zijn er ook van glas. Dat zijn lampen met een wat luxere uitstraling, en een beetje retro, want ze lijken op een oude gloeilamp. Die lampen zijn te herkennen aan hun gele verpakking: ze kunnen ook alleen wit en geeltinten tonen in licht. Lekker fel voor je werkplek, en juist wat warmer geel voor bij het Netflixen op de bank. Ze zijn vooral heel geschikt voor die warmere tinten, is mijn ervaring.

Waar ik in eerste instantie blij van werd, dat is de ‘werklamp’, die ik heel oneerbiedig in een kast wilde doen, omdat de vorige lamp daar de geest heeft gegeven. Het speciale aan die lamp is namelijk dat hij op beweging reageert. Doe je je kastdeur open, dan gaat ie aan, sluit je hem weer, dan is de lamp uit. Op papier, ik ben nog steeds bezig met de installatie, omdat ik zelf niet begrijp hoe het werkt. Misschien mis ik een onderdeel, ik moet er nog even goed voor zitten. Hetzelfde geldt trouwens voor de outdoor camera: die hangt nog niet. Daar had ik niet de juiste tools voor beschikbaar in de afgelopen weken.

MobileMobile

Er zijn ook deursensoren, bewegingsmelders en slimme sirenes van Action. Van die laatste weet ik niet helemaal wat ik ervan moet denken, maar een bewegingsmelder is natuurlijk heel handig. Je kunt zo niet alleen een inbreker laten schrikken, maar je kunt de melders ook koppelen aan je lampen, zodat je garagelicht aanspringt zodra je met je lijf langs de deurpost gaat. Erg handig. Let wel: de bewegingsmelder heeft even tijd nodig om weer te werken (omdat hij even in slaapstand moet, want anders gaat de batterij te snel leeg), waardoor een oplossing als deze beter zou zijn voor een garage, dan voor bijvoorbeeld de wc. Het duurt namelijk ook even voor de connectie met de lamp is gemaakt, waardoor je dan even in het duister tast. Als je nodig moet, dan kan dat voor een vervelende situatie zorgen.

Inbrekers, pas op voor Action

Je hebt de slimme sensoren dus ook om je op een inbreker te wijzen. Je krijgt van de sensor alleen een melding op je telefoon dat hij is afgegaan. Heb je echter ook de camera, dan kun je ook bekijken wat er gebeurt. Het beeld is best goed: het is niet zo geweldig als bijvoorbeeld de Ring deurbel, maar het is meer dan voldoende om iemand te herkennen. Wil je vooral iemand wegjagen, dan kun je dus die sirene eraan koppelen, maar die hebben we niet kunnen testen. Bovendien moet je oppassen, want als je er zelf langs loopt dan gaat die sirene ook loeien.

Waar ik erg enthousiast over ben, dat is de ledstrip. Het is een wat duurder ding, maar je krijgt er wel meteen een supermooie smarthome-uitstraling van. Plus, hij kan in alle kleuren van de regenboog, dus je kunt hem met kerst lekker rood maken (hoewel, je moet altijd oppassen met rood licht en de associaties die mensen ermee hebben) en met bijvoorbeeld de Superbowl donkerblauw. De sfeer is er meteen mee gezet. Ik heb hem zelf nog niet helemaal kunnen testen zoals ik wil, omdat ik nog planken moet ophangen waar ik ze aan wil bevestigen, maar: onder mijn drankvoorraad staat het ook erg goed. Het is mooi om drankflessen van onderen te verlichten met led (en funest voor je dry January, maar dat kunnen we Action niet aanrekenen).

Het installeren van de producten is best snel gefixt. Je hebt die app, je hebt het product en je kunt nadat je een account hebt aangemaakt tikken op het product dat je hebt. Je hoeft alleen je wifi-wachtwoord op te geven en ze zoeken vanzelf connectie met elkaar. Het lijkt bijna te makkelijk, maar dat is juist de schoonheid ervan: je huis slim maken, daar hoef je niet per se zelf heel erg slim voor te zijn. Apps en producten zijn zo intuïtief gemaakt, een kind kan de was doen. De smartplug bijvoorbeeld, waarmee je bijvoorbeeld kan instellen dat een niet-slimme lamp op een x moment aan en uitgaat. Het is allemaal echt binnen drie seconden gefixt in de app, en je kunt het ook in de app veranderen. Je hoeft dus echt niet een hele middag uit te trekken om al je smarthomeproducten toe te voegen. Ik had ze onder een minuut geïnstalleerd en gekoppeld. Dat kun jij zeker sneller.

Wees een koppelaar

Er zit ook al in de app een gedeelte ingebouwd waarmee je bepaalde artikelen met elkaar kunt koppelen, waardoor je dus kunt instellen dat het licht aan moet gaan als de sensor iets detecteert. Dat zit allemaal in de app, daar hoef je niet een aparte app voor te zoeken. Erg handig. Bovendien kun je Google Assistant ook inzetten, en die heeft ook routines sinds vorig jaar, dus daarin kun je ook de smarthomeproducten van Action gebruiken. 

Ik moet zeggen dat mijn verwachtingen enorm laag waren. Ik dacht: dat kan toch nooit goed werken of lang meegaan? Dat laatste heb ik nog niet goed kunnen testen. De lijn is pas een paar maanden uit, maar dat eerste is eigenlijk allemaal heel soepeltjes gegaan. Ik ben heel erg gecharmeerd van wat Action te bieden heeft. Bovendien is het een lekker laagdrempelige manier om te laten zien dat smarthome niets is om bang voor te zijn. Hoewel, daarmee doel ik op de installatie. Uiteraard kleven er wel grote veiligheidsrisico’s aan smarthome, omdat alles op je wifi-verbinding zit en dus eventueel toegang kan geven tot zaken die iets verder gaan dan welke kleur je lamp is. 

Dus ja, als je je beveiliging goed op orde hebt en je wil toch de stap maken naar meer smarthome in je huis, dan kun je best eens overwegen om een lamp van Action in je mandje te mikken. Je hoeft er in ieder geval niets extra’s voor te kopen, al is de kans groot dat je uiteindelijk steeds vaker smarthome-producten gaat kopen. Tenminste, als de winkels weer open zijn, want Action heeft voor de lockdown geen online winkel ingericht. Zoals je hebt kunnen lezen ben ik nog wel even bezig met de Action-producten ophangen en installeren, maar het gros van de artikelen is echt binnen seconden gefixt. Zo snel heb je nog nooit kleur in je leven gebracht.

Action Smarthome behanggroen
Action smarthome-producten
8.2

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.