iPad 2022

Review: Kan de nieuwste iPad een laptop vervangen?

Ze zijn sinds een paar jaar weer helemaal populair: tablets. De grote telefoons of kleine laptops zonder toetsenbord zijn erg handig. TechGirl Laura Jenny wil weten of de nieuwe iPad (2022) een volwaardig alternatief kan zijn voor bijvoorbeeld je laptop. Met een accessoire zoals een los toetsenbord moeten we al een heel eind komen, toch?

Vliegtuig

Stel je voor: je gaat op reis met het vliegtuig en wilt onderweg wat werken. In sommige vliegtuigen kun je er lustig op los laptopperen, maar er zijn vliegtuigen die een soort lijnbussen zijn qua grootte. Daarin zit je dan als een soort klokkenluider van de Notre Dame volledig ineengedoken met je laptop maar half open, hopend dat de persoon voor je de stoel niet in de slaapstand zet. Het zijn spannende tijden, maar het moet beter kunnen, toch? 

iPad 2022

Ik zit al heel lang te wachten op een oplossing voor in het vliegtuig, maar ook voor in de tas: ik heb altijd een vrij grote hutkoffer bij me, omdat er altijd zo’n flinke 14-inch laptop inzit. Kan de mens onderweg niet beter werken op een tablet? Dan kun je aanzienlijk leukere, kleinere tassen bij je dragen. iPad 2022 heeft niet standaard een toetsenbord. Een toestenbord kun je los aanschaffen. Is dat het waard?

Dat een iPad een geweldig apparaat is, dat weten we. Ons toffe roze exemplaar heeft met zijn 10,9 inch een perfecte grootte. Ook de snelle processor die Apple zelf heeft ontwikkeld (A14 Bionic) stelt niet teleur. De iPad is in een mum van tijd opgestart en je kunt dus vliegensvlug aan het werk. Ook als je graag een streamingdienst kijkt, dan kun je van de iPad op aan. Door de goede processor kan de tablet veel aan, zonder dat hij begint te haperen.

iPad versus Laptop

Laptop-alternatief

De vraag is echter: hoe goed kun je erop werken? Ik had verwacht dat hij te klein zou zijn: dat mijn vingers te groot zouden zijn voor het toetsenbord en ik steeds naast zou tikken. Normaal vliegen mijn vingers als een razende over het toetsenbord. Ze zijn redelijk getraind in blind typen zonder dat ik er bij na hoef te denken. Tenminste, dat zijn mijn vingers gewend op een vrij grote laptop. Op een iPad is het even wennen, maar niet zo erg dat ik er niet op kan werken. Het went juist vrij snel. De toetsen zijn groot en er zit zelfs wat ruimte tussen en een touchpad onderaan. Nu betaal je daar ook wel flink voor: ik vind de prijs vanaf 299 euro veel te hoog voor een toetsenbord. Immers kun je voor dat bedrag alleen al ook een eenvoudige Chromebook kopen.

De prijs is wat mij betreft niet het grootste nadeel: het is Apple en dat is nu eenmaal een premium merk. Het is het ecosysteem dat dwaszit. Veel bedrijven kiezen ervoor om niet met Apple te werken vanwege het gesloten ecosysteem. De ondersteuning richt zich vaak op Microsoft en Windows en dan is iPadOS toch echt wat anders. Op veel kantoren kun je dus niet van bepaalde mogelijkheden gebruikmaken. Ben je echter ZZP’er en kun je het allemaal zelf bepalen, dan zou ik iPad zeker overwegen als laptop-alternatief. Zelfs als je een Google-gebruiker bent. Je kunt immers binnen de browser met Google Docs, Sheets en natuurlijk Gmail al heel ver komen. Zelf werk ik eigenlijk alleen maar daarmee, plus Photoshop, wat ook beschikbaar is op iPad.

Tablet als laptop

Ik heb altijd al willen onderzoeken of ik mijn grote laptop niet kan inruilen voor een subtieler alternatief. Dat is me nu duidelijk: de iPad kan een volwaardig alternatief zijn. Het voordeel is ook dat veel mensen weten hoe een iPad werkt, omdat hij enorm intuïtief is. Zelfs kinderen van drie weten hun weg binnen de kortste keren te vinden op dit fijne apparaat met groot aanraakscherm. Je kunt dankzij het heldere scherm met al zijn rijke kleuren ook goed foto’s erop kijken, of lekker even een streamingdienst aanzetten.

Als het gaat om de accessoires, is de iPad minder innovatief. Dat vind ik jammer. Ik doel daarmee vooral op de Pencil, die je alleen met een klein verloopje kunt opladen. Dat voelt erg houtje-touwtje voor een merk dat zo duur is en zo hoog inzet op design. Ook kun je de Pencil niet met magneten vastmaken op je iPad, waardoor de kans dat er iets kwijtraakt erg groot is.

iPad 2022 usbc

Fijne verrassing

Aan de andere kant zegt het veel: er is geen kritiek op deze tablet zelf, maar wel op de accessoires. Dan heeft Apple toch een aantal dingen goed gedaan. Wat mij betreft is het een goed alternatief op de laptop, maar dan mini: het is stijlvol en makkelijker om mee te nemen. En hij werkt met USB-C, dat is toch net even wat universeler. Dat de tech goed werkt van iPad, dat heeft Apple in al die jaren bewezen, maar dat het met behulp van zo’n toetsenbordje echt als een minilaptop voelt, dat is een heel fijne verrassing.

iPad 2022 roze

Lees ook:

iPad 2022 is verkrijgbaar vanaf 589 euro. Het toetsenbord heet Magic Keyboard Folio en is verkrijgbaar vanaf 299 euro.

iPad 2022
Pluspunten
Klein
Snel
Mooi design
Minder positief
Pencil blijft niet 'plakken'
Opladen Pencil is heel onhandig
8.2

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.