Review: de JBL Soundgear Sense, het tegenovergestelde van noise cancelling?

Tegenwoordig lijken alle oortjes best veel op elkaar, maar JBL komt met iets dat er net wat anders uitziet: de JBL Soundgear Sense. Oortjes met een bijzonder ontwerp, die als het ware werken met het tegenovergestelde van noise cancelling. Eerder schreven we al kort over de JBL Soundgear Sense, maar in deze review deel ik mijn eigen ervaring over deze oortjes. Ik vertel je meer over luchtgeleidingstechnologie, het ontwerp, geluidskwaliteit en prestaties van de oortjes.

Luchtgeleidingstechnologie

De JBL Soundgear Sense zijn volledig draadloze open-ear koptelefoons die te koop zijn voor €149,99. Ze gebruiken luchtgeleidingstechnologie om geluid naar de oren van de gebruiker te brengen zonder de gehoorgang af te dichten. Luchtgeleidingstechnologie werkt door geluidsgolven door de lucht te sturen. Deze golven worden dan door de oorschelp naar het binnenoor geleid. Dit maakt het mogelijk om muziek te horen zonder de gehoorgang af te dichten. Doordat ze geen druk uitoefenen, zouden ze comfortabeler moeten zijn om te dragen. De oortjes zijn gemaakt voor situaties waarin het belangrijk is om je omgeving te kunnen horen, zoals bij het hardlopen of fietsen.

Een verrassend ontwerp

Toen ik de Soundgear Sense voor het eerst uit de verpakking haalde, was mijn eerste gedachte: “Dit ziet er anders uit dan normaal.” Het lijkt totaal niet op de traditionele oordopjes die we gewend zijn. Eerlijk gezegd leek het meer op hoortoestel dan een koptelefoon. Maar laten we even kijken voorbij het uiterlijk, want er is meer aan de hand dan je op het eerste gezicht zou denken.

Comfortabel en stevig

Het dragen van de Soundgear Sense was een interessante ervaring. In het begin verwachte ik dat ze voortdurend uit mijn oren zouden vallen, gezien de oortjes niet echt in je eigen oren gaan, maar dat gebeurde verrassend genoeg niet. De oortjes hebben een handig draaimechanisme waarmee je de pasvorm kunt aanpassen aan je oren, wat het comfort ten goede komt. Er is ook een afneembare “nekband” om het gewicht te balanceren, waarvan ik me afvraag of dat echt nodig is voor een betere luisterervaring.

De (grote) oplaadcase

De meegeleverde oplaadcase voor de Soundgear Sense is behoorlijk groot en zwaar, dit komt natuurlijk vooral door de haakjes die om de oortjes heen zitten. Dit kan een beetje onhandig zijn voor mensen zoals ik, die gewend zijn aan kleinere oplaadcases. Zelf heb ik mijn draadloze oortjes in mijn broekzak, dat is met zo’n grote oplaadcase niet echt praktisch. Maar goed, er is wel een handige LED-batterij-indicator op de case, zodat je altijd weet hoe het zit met de batterij. Een volle case kan de hoofdtelefoon tot wel acht keer opladen, wat vrij veel is. Het opladen van de hoofdtelefoon zelf duurt zo’n twee uur.

Geluidskwaliteit 

De Soundgear Sense maakt gebruik van luchtgeleidingstechnologie om geluid over te brengen, wat resulteert in een bijzondere luisterervaring. Ik zie het zelf een beetje als het tegenovergestelde van noise cancelling. Over het algemeen was ik tevreden met de geluidskwaliteit, hoewel de bas niet zo krachtig was als ik had gehoopt. Maar wat echt indruk op me maakte, was het feit dat mensen om je heen je muziek vrijwel niet kunnen horen. Tenzij je het volume maximaal opendraait natuurlijk.

De JBL App 

De bijbehorende JBL-app biedt handige functies, zoals het controleren van de batterijstatus van zowel de hoofdtelefoon als de oplaadcase. Je kunt ook verschillende aanraakbedieningen aanpassen, zoals het volume en de afspeelbediening, en je kunt kiezen uit verschillende geluidsmodus, afhankelijk van wat je aan het doen bent, zoals video’s kijken of muziek luisteren. 

Conclusie

Dus, wat is mijn uiteindelijke oordeel over de JBL Soundgear Sense? Nou, het is absoluut anders dan de meeste andere oortjes die ik heb geprobeerd. Voor mensen die niet houden van oortjes die daadwerkelijk in je oren zitten is dit een prima alternatief. Het ontwerp is eigenzinnig, maar het zit verrassend comfortabel. De geluidskwaliteit is oké, niet de beste, maar zeker niet slecht. De grote oplaadcase is een beetje onhandig, maar als je op zoek bent naar iets nieuws en unieks in de wereld van audio, is de Soundgear Sense het overwegen waard. Het biedt een frisse luisterervaring en een behoorlijk comfortabele pasvorm. Mocht je nou volop naar muziek willen luisteren en niks van je omgeving willen horen, dan raad ik je deze oortjes niet aan.

Pluspunten
Uniek ontwerp
Comfortabele pasvorm
Lange batterijduur oplaadcase
Niet storend voor anderen
Minder positief
Grote oplaadcase
Beperkte bass
7

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.