Nora Ben Jaber

Project Manager Nora Ben Jaber: “Ik raad iedereen aan om de IT in te gaan”

Sinds 2003 werkt ze als IT Project Manager bij verschillende opdrachtgevers, maar sinds 2018 doet ze dat als ZZP’er. TechGirl van de Week Nora Ben Jaber (bekend van de Equals-campagne) helpt bedrijven met hun IT-projecten en daar geniet ze van, al vindt ze het wel jammer dat de IT nog vooral een mannenwereld is.

Nora Ben Jaber

“Als een project succesvol gerealiseerd moet worden, dan kunnen bedrijven mij benaderen. Ik zit nu bij waardetransporteur Brinks voor de implementatie van een nieuw product voor het zelfscanplein van Albert Heijn zodat klanten met contant geld kunnen betalen. Dat gaat voorspoedig, waardoor dat naar de running business gaat. Tijd voor mij om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Vanaf april ga ik dan ook naar Lidl.”

Nora heeft volledige vrijheid om zelf te kiezen wat ze precies gaat doen: ze is ZZP’er. Ze heeft zelf in de hand tegen welke opdrachten ze ‘ja’ zegt. Dat bevalt haar goed, al was er een moment waarop ze dat plan had laten varen. “In 2009 moest ik wegens een reorganisatie weg bij een loondienstbaan. Mijn dochter was net geboren en ik dacht: dit is het moment om het zelf te gaan doen: mijn eigen projecten uitvoeren als freelancer. Maar de markt ging niet zo goed, ik was wat onzeker, had net een baby… Ik had alles geregeld, maar durfde de stap toen niet te nemen.”

Nora Ben Jaber koos destijds toch voor een baan in loondienst, maar het bleef rondspelen in haar achterhoofd. “Op een gegeven moment merk je dat de tijd vliegt: ik zat bij een organisatie die software maakt voor verzekeraars. Ze wilden echt de wereld veroveren en groeide dus enorm. Er was volop werk. Ik besefte dat ik er niet jonger op werd: wilde zelf ook groeien en meer zelf bepalen. Toen besloot ik te stoppen met mijn dienstverband en freelance te gaan. Ik gaf mezelf drie maanden om op te starten om te kijken wat ik wil. Maar op een gegeven moment ging het heel snel. Ik werd benaderd door een bedrijf en was in no-time bezig met een klus.”

De stap naar ZZP

Je zou kunnen denken dat, nu ze zo happy is als ZZP’er is, spijt heeft dat ze het niet eerder heeft gedaan, maar heeft Nora zeker niet: “Ik heb er geen spijt van, ik weet van mezelf dat ik dingen goed afweeg. Je kan altijd terugdenken en zeggen: wat nou als?’, maar ik ben blij met hoe het is gegaan. Sinds 2018 doe ik het alsnog en heb ik mijn doel behaald. Gelukkig heb ik ook nog de kans om het door te zetten, dus dat blijf ik doen.” Nora is zo gedreven in de IT, dat je zou denken dat ze al van jongs af aan met deze tak van sport bezig is. Niets is minder waar. “Ik heb bedrijfseconomie aan de Hogeschool in Arnhem gestudeerd en bedrijfskunde in Nijmegen aan de katholieke universiteit.”

Dat is dus heel wat anders. “Ik kwam van school en  dacht: zie ik mezelf dan echt als controller of een andere baan in de finance? Ik wist niet zo goed wat ik wilde. Het was 2000/2001 en de IT schreeuwde om mensen. Er waren grote tekorten en dat betekende dat je voor het werken in de IT niet echt een IT opleiding of achtergrond nodig had.  IT-bedrijven waren naarstig op zoek naar mensen. Ze boden ook opleidingen aan, voor mij een trigger om het te gaan proberen. Ik wilde de combi van finance en IT opzoeken en zo ben ik erin gerold. Ik heb eerst een tijd via Pinkroccade gewerkt en daar boden ze veel basiscursussen IT aan al hun medewerkers: dat vind ik nog steeds heel waardevol.”

IT biedt kansen

Nora horen praten over de IT is alsof je naar poëzie luistert: ze heeft de sector echt omarmd. “IT biedt zoveel kansen, zoveel functies: vrouwen denken vaak aan techneuten, maar dat is totaal niet zo. Helaas is het nog wel een mannenwereld: er zouden veel meer vrouwen in de IT kunnen werken en dat vind ik jammer. Er zijn hartstikke veel zachtere functies voor wie dat wil, zoals project management, account management, service, enzovoort. Echt programmeren kan je niet zo trekken, maar de IT kent zoveel verschillende soorten functies en rollen: ik adviseer iedereen om de IT in te gaan. Oké, als je roeping is om advocaat of arts te worden misschien niet, maar als je twijfelt of niet op je plek zit waar je nu bent: probeer het!”

Vooral dat IT blijft groeien en ontwikkelen trekt haar erg aan. “Eigenlijk ben je continue aan het veranderen en het houdt niet op. Het maakt het voor je carrière interessant, want je verzamelt allerlei ervaringen die weer helpen bij de volgende ervaring. Eigenlijk ben ik er zo ingerold en blijven hangen: ik heb ook veel verschillende functies uitgevoerd, zoals consultancy, service management, een beetje product management en natuurlijk project management. Ik leerde echt wat bij mij past als persoon en waar mijn energie ligt. Minder bij product management bijvoorbeeld, maar volop bij project management. Ik vind het fijn dat het heel afgekaderd is: er is een kop en een staart, je hebt een duidelijke opdracht.”

Common sense

Zo krijg je in project management een deadline, een budget, kwaliteitseisen en is het aan jou om dit samen met het team te bereiken. “Dat maakt het voor mij spannend en uitdagend, want ik ben deadline gedreven en een echte go-getter. Je hebt in mijn werk te maken met doelen, met stakeholders, met eindgebruikers. Het is zoveel meer dan technisch een nieuw systeem implementeren.

Je moet wel op hoog niveau kunnen communiceren en begrijpen wat er gezegd wordt. Als een architect je iets uitlegt, moet je wel begrijpen waar het over gaat. Ook is de business niet altijd IT minded, dus die moet je het kunnen uitleggen. Als je geïnteresseerd bent en je vraagt door, dan snap je hoe het op high level in elkaar zit. Voor het detailniveau heb je teamleden: ik hoef de bits en bytes niet te snappen.”

IT moet sexier

Hoe enthousiast Nora Ben Jaber ook is over IT, ze mist dat soms bij andere vrouwen. “Mijn dochter is nu 14 jaar en kiest nu een profiel voor als ze straks naar VWO 4 gaat. Eén van de keuzevakken is informatiekunde, maar haar mentor, was daar heel negatief over. Ik denk dat het zorgen dat er meer vrouwen in de IT gaan werken start bij de jeugd. Het begint bij het onderwijs, waarin we IT concreter, leuker en sexier moeten maken dan het stigma dat het nu heeft. IT is best wel een vaag begrip, maar door het concreter te maken, inspireren we de jeugd.” Haar dochter heeft geluk met Nora als moeder, want die is daar duidelijk wel toe in staat.

En oudere meisjes? Voor vrouwen die de IT in willen of twijfelen heeft Nora ook advies. “IT wordt veel geassocieerd met techneuten of nerds, terwijl als je het gewoon probeert, duidelijk wordt dat er veel leuke functies en rollen zijn waarmee je echt niet alleen maar met techniek bezig bent. Ik zou mensen willen adviseren om de IT in te gaan: het is een groeiende sector en je kunt er carrière in maken.“

En kijk ook eens of freelancen iets voor je is, want Nora Ben Jaber is daar nog steeds heel blij mee. “Dat ik die stap heb gezet om zelf in de driver’s seat plaats te nemen, daar ben ik trots op. Het is ook heel interessant om verschillende bedrijven en sectoren van binnen te zien. Ik leer elke keer iets nieuws. Misschien kom je er na een paar jaar achter dat je dat niet (meer) wil: prima, maar dan weet je het wel zeker. De IT in? Doe het gewoon en kijk achteraf of je blijft hangen of niet.”

TechGirl interviewt elke week een vrouw in de tech. Lees ook:

Photographer: Megan Jane Simons © 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.