Xiaomi PR-lead Cristina Caricato: “PR is oog hebben voor alle details”

Niet elke baan in de tech betekent dat je compleet op moet gaan in je computer. Als je vaker op TechGirl komt, dan weet je dat. Als je iets in de tech wil doen, maar zelf niet per se heel technisch bent, dan zijn er genoeg andere banen die je toch dichtbij het vuur brengen. Het beste voorbeeld is dat van TechGirl van de Week Cristina Caricato. Zij is PR-lead bij Xiaomi voor de hele regio West-Europa. We spreken haar over haar baan en haar passie voor het PR-vak.

Cristina is Italiaanse en ze werkt vanuit Milaan. Na een studie Communicatie startte ze bij een groot communicatiebureau voor allerlei grote merken. “Ik werkte er acht jaar lang voor merken als Samsung en Black Shark, maar ook merken in de food-business. Uiteindelijk werd ik in 2019 gevraagd door Xiaomi om daar te komen werken, alleen voor de Italiaanse markt. Dat was echt nog wel een andere tijd: Xiaomi was toen opkomend en dat was best spannend. Ik vroeg aan verschillende vrienden van me die in de media werken wat zij van Xiaomi vonden en iedereen zei dat Xiaomi de juiste keuze voor me is.”

PR bij Xiaomi

Waar Cristina toen met 10 mensen werkte, is dat inmiddels gegroeid naar 70 man. “Ik heb PR voor Xiaomi in Italië opgezet en kreeg de kans om veel met het hoofd marketing te werken. We groeiden en groeiden en na drie jaar werd ik aangesteld als head of PR Xiaomi West-Europa. Dat betekent Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Portugal en Nederland. Ik ontwikkel met mijn team de strategie op regionaal niveau. In België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk ben ik direct verantwoordelijk en schakel ik veel met lokale PR-teams daar, omdat we daar geen PR-manager hebben.“

Cristina merkt op dat Xiaomi geen Chinees bedrijf is in hoe het wordt gerund, maar juist echt een internationaal bedrijf. “Het is zo leuk wat we van andere culturen leren en zeker als Italiaanse is dat soms heel anders, omdat we met veel gebaren spreken en die soms in China iets anders betekenen.” Maar wat wel vaak zo werkt bij Chinese bedrijven is dat ze redelijk hiërarchisch werken, dus als de PR-afdeling in China iets bedenkt, dat het uitgevoerd moet worden op die manier door de lokale PR-teams. Cristina zegt dat dat niet zo werkt bij haar werkgever. “We hebben veel vrijheid om zelf iets te ondernemen, mede gebaseerd op onze kennis over de lokale gemeenschap. Natuurlijk zijn er wel regels om te volgen, maar we hebben op lokaal niveau zeker de mogelijkheid om iets nieuws te creëren.”

Verhalen vertellen

Wat Cristina belangrijk vindt in haar werk is om het verhaal rond te maken. “Ik heb enorm veel passie en flinke verwachtingen. Het belangrijkste aan onze baan is de mogelijkheid om nieuwe verhalen te vertellen. Dat doen we onder andere via de media en via creators. Op een gegeven moment was er een groots evenement in Venetië en vond ik dat we daar als Xiaomi ook iets mee moesten doen, dat is toen gelukt. Het is niet makkelijk om het juiste evenement te vinden, zeker gezien de timing. Het is vaak kortdag en dat is een uitdaging. Soms hebben we in februari een aankondigingsevenement en kunnen we daar begin januari pas mee starten. Maar als het allemaal lukt, dan vind ik dat heerlijk. Niet alleen voor de complimentjes, maar omdat ik er persoonlijk veel voldoening uithaal.”

Cristina is gedreven door passie en adviseert andere vrouwen zich ook daardoor te laten drijven. “Als je passie hebt, kun je al je doelen bereiken. Specifiek in de PR is oog voor detail heel belangrijk. Soms is één klein detail het verschil. En ook het verhaal vertellen en weten aan wie je dat doet: soms is een bepaalde hoek om het verhaal te vertellen aan de ene journalist heel anders dan aan de andere. En dus ook aan de ene of de andere lezer. Maar doe het niet alleen: uiteindelijk hebben we anderen nodig en bereiken we door samenwerking nog mooiere dingen.”

Fotocredit: ©Marco D’Amico

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.