Thamar Karpes

Senior Business Developer Thamar Karpes: “Ik had mijn burnout niet willen missen”

Heel veel ervaring, en dat niet alleen op de werkvloer maar ook in het leven: Thamar Karpes werkt als Senior Business Developer bij Commvault en heeft al ruim 15 jaar ervaring in tech. In TechGirl van de Week vragen we haar naar een grote, normaliter nogal negatief bestempelde happening in haar carrière en welke positieve invloed het heeft gehad.

“Ik heb nooit bedacht om de sales te gaan werken. Tijdens mijn eerste vaste baan kwam ik er achter dat ik sales leuk vond en er goed in was. Ik sprak met mensen uit de markt en die zeiden dat als ik echt sales wilde leren, ik kopieermachines moest gaan proberen te verkopen. Het idee was: ‘Als je dat kan verkopen, dan kun je alles verkopen.’ Zo gezegd zo gedaan en ik bleek er succesvol in te zijn.”

Senior Business Analyst

Geen HBO, geen universiteit, gewoon het werkveld in en er nog ontzettend goed in zijn ook. Thamar blijkt haar hand niet om te draaien voor een uitdaging. “Mijn carrière ging toen verder in verschillende rollen en dat voelde goed. Ik begon op eigen kracht in de sales, werd senior sales, toen account director en toen wereldwijd verantwoordelijk. Ik heb altijd een focus op new business gehad, ik vind dat binnen de IT erg leuk.”

Sinds januari 2022 gaat ze die uitdaging aan bij Commvault, een internationaal software bedrijf op het gebied van cyberveiligheid. Maar waarom kiest Thamar Karpes toch steeds voor tech? “Ik hou van tech: het zijn nieuwe dingen, innovaties, het draagt bij aan de wereld. Daarnaast hou ik van innovatie en pionieren: ook als vrouw in een mannenwereld doe ik dat graag. Ik heb veel samengewerkt met engineers, consultants, architecten: ik haal er altijd veel uit wat mij verrijkt in mijn kennis. Zelf die heel technische banen doen zou niet bij me passen: ik ben wel een nerd, maar niet zodanig dat ik achter de laptop wil gaan zitten om te programmeren.”

Liefde voor tech dus, genieten van werken in een mannenwereld: veel vrouwen in de tech zullen dit herkennen. Maar wat ook veel vrouwen -sterker nog, mensen- zullen herkennen is dat het soms wat veel is. “Werken is een heel belangrijk onderdeel van ons leven en ik zat echt aan de top, maar toen kreeg ik een burnout. Ik was 40 jaar, global account director en had een team onder mij. Een baan met veel verantwoordelijkheden, maar een burnout komt nooit van het ene op het andere moment: het is een opeenstapeling van gebeurtenissen. Ik had te maken met een sterfgeval in de privésfeer, een langdurige relatie die werd beëindigd en toen ben ik harder gaan werken. Te hard: uiteindelijk heb ik anderhalf jaar met een burnout thuisgezeten.”

Burnout

Het was een heel vreemde gewaarwording voor de Senior Business Analyst Thamar: “Ik had heel veel energie en ik was altijd overal succesvol in, dus het was voor mij best even slikken. Je wordt door die burnout geconfronteerd met de dingen waarvan je wegrent. De burnout was voor mij wel een katalysator naar een veranderingsproces. Alles wat niet goed voor mij kwam aan bod, waardoor ik moest leren om grenzen te bewaken, nee te zeggen en meer in verbinding te blijven met mezelf. Niet andere mensen pleasen, maar in je kracht staan.”

Dat klinkt wel makkelijker dan het is. “Ik heb een hoger bewustzijn gekregen op mijn eigen ontwikkeling en wie ik ben. De inzichten zijn in de afgelopen paar jaren ontstaan. Zo ben ik dingen gaan doen als yoga, meditatie, energetische heling en aan het werk met onverwerkte emoties, trauma’s: je wordt binnenstebuiten gekeerd. Maar die weg naar binnen is de enige weg waardoor je echt in je kracht kunt gaan staan en daarna authentiek durft te zijn. En dat is zeker in deze chaotische wereld van belang. Dat is ook wat ik andere vrouwen wil meegeven: elke vrouw is uniek en dat maakt juist het verschil in wie je bent. Je hoeft je niet aan te passen aan wat je denkt dat andere mensen van je verwachten.”

Daarbij doelt Thamar onder andere op de mannenwereld. “Dat meegaan in die mannenwereld hoeft niet altijd. Ik ben trots dat ik one of the guys was, maar als ik erop terugkijk heeft het me ook veel gekost. Ik voelde de drang om te bewijzen dat ik meekan en ik was gewoon retesuccesvol. Maar als je jezelf durft te omarmen en te laten zien, dan hoef je niks te bewijzen. De prijs die ik daarvoor heb betaald is die burnout geweest. Toch had ik die nooit willen missen. Het klinkt raar, maar het heeft voor mij een omslagpunt veroorzaakt waardoor ik bewuster in het leven sta.”

Authentiek zijn in een mannenwereld

Juist in de techwereld, die altijd snel-snel-snel is en vol innovaties, lijkt dat wel een uitdaging. Thamar zegt: “De ontwikkeling die we zien is dat het steeds sneller en anoniemer wordt, maar wij mensen maken het verschil. Mensen dragen bij aan de cultuur in een organisatie. Uiteindelijk bepalen we zelf de verandering ode wereld die we willen zien. De focus van alleen maar winst maken, die zouden bedrijven meer moeten richten op de mensen. Laat mensen ook meer hun eigen functie indelen want ze kunnen waarschijnlijk veel meer dan dat ene ding. Voor vrouwen in de tech specifiek heb ik ook advies: “Durf authentiek en jezelf te zijn in een mannenwereld. Door jezelf te durven zijn, ben je veel succesvoller dan je denkt.”

Bekijk ook Tamars website.

Lees meer interviews met vrouwen in de tech:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.