eigen app bouwen

Podcast #18 – Van goed idee tot je eigen app bouwen

Moeder worden is natuurlijk spannend en kan ook best overweldigend zijn. Je krijgt op zo’n moment een stortvloed aan informatie voorgeschoteld over babies. Anna Jacobs startte daarom een informatieve, en vooral realistische app samen met haar zus Frederieke. In How About Mom word je bijgepraat over de praktische kant van het moederschap. We spraken oprichter Anna Jacobs eerder al twee jaar geleden, net na de lancering van de app, maar hoe staat het er nu voor? Je hoort het in de aflevering ‘Van goed idee tot je eigen app bouwen’.

How About Mom is ontwikkeld zoals veel goede ideeën ter wereld komen: door een probleem. “Ik werd voor het eerst moeder en ik voelde me helemaal voorbereid”, aldus Anna. “Ik was er veel mee bezig, maar ik kwam toch voor veel verrassingen te staan. Wat is dat bloedverlies na de de derde dag? Hoe zit het met die grote borsten? In de kraamperiode viel ik van de ene verbazing in de andere en ik had behoefte aan informatie. Waarom heeft niemand me dit verteld?”

How About Mom

Anna heeft nog een tijd gedacht dat het aan haar lag, maar inmiddels hoorde ze steeds meer vrouwen om zich heen die ditzelfde gevoel deelden. “How About Mom ontstond en het is echt wat de naam al zegt: we helpen de moeder door deze tijd gidsen. Met dagelijkse tips en adviezen. Hierdoor begrijpen ze beter of bepaalde kwalen erbij horen en kun je informatie lezen van de beste experts. We bieden ook audio- en videocursussen ter ontspanning, of om de bevalling een plekje te geven, over seksualiteit en intimiteit na de bevalling. Natuurlijk is er ook veel online te lezen, maar je bevindt je al snel in allerlei krochten van het internet en je weet niet of je het voor waarheid mag aannemen. In onze app vind je juist de eerlijke verhalen.”

Veel verhalen zijn voorzien van informatie van experts, iets wat ze Anna en Frederieke erg belangrijk vinden: “We hebben vanaf het begin gezegd: we moeten twee sporen bewandelen. Aan de ene kant moeten we zorgen dat we een merkproduct maken waar moeders van gaan houden, aan de andere kant moeten we in het hart van de zorgverlener terechtkomen. Zo gaan mensen erover praten, hun ervaringen delen en kan de app groeien.”

Spannend moment

De app werd bijna twee jaar geleden gelanceerd, net aan het begin van de pandemie. “We lanceerden de app in mei 2020, middenin de eerste coronagolf. Dat was eigenlijk juist wel goed, want er heerste ongelooflijk veel onzekerheid en spanning onder moeders die niet naar de vaste controlemomenten bij de verloskundigen konden. We konden hierdoor een soort baken zijn. Helaas konden we niet een groot feest geven bij de lancering, maar toen de app eenmaal in de App Store stond was ik zo trots!”

“We krijgen regelmatig te horen dat How About Mom de moeders door de eerste weken heeft gesleept en dat ze het fijn vinden om af en toe een pushbericht te krijgen.” Afhankelijk van het moment van hun zwangerschap, maar ook daarna, ontvangen ze informatie over hun kindje of over hun eigen (herstel)proces. Iets wat newborn mama’s onderling weer delen met veel plezier.

App bouwen of laten bouwen?

Een app bouwen of laten bouwen? Anna en Frederieke kozen ervoor om er experts voor in te schakelen. “We hadden een idee en zochten iemand die dat kon bouwen. We hadden een schets gemaakt hoe het eruit moest zien en vroegen iemand om ons te helpen met het design.”

Dat ging niet helemaal zoals verwacht. “In eerste instantie dachten we dat we het grote plaatje allang hadden uitgedokterd. De UX-er wilde weer terug naar de basis, maar ik dacht: ja, maar het idee is er al, dus die sessies daarover hoeven we niet te hebben. Ik ben blij dat we dat uiteindelijk wel hebben doorgezet, want die sessies zijn ontzettend waardevol geweest. Het helpt om in bepaalde structuren te denken. Ook hebben we veel gehad aan moeders zelf. We hadden op een woensdag een oproep geplaatst dat we op vrijdag een paar moeders nodig hadden om een uurtje de app te komen testen. Ik dacht dat dat heel moeilijk zou worden, maar binnen de kortste keren stroomde de DM vol en kwamen moeders en hoogzwangeren helemaal naar Utrecht, puur omdat ze zo achter onze app stonden.”

Anna wilde de app per se met Moederdag online hebben. “We hadden niet heel veel tijd en iedereen verklaarde ons voor gek. Maar het is gelukt en in de eerste 3 dagen hadden we al 3000 downloads in de App Store én de Play Store. Ik denk dat we het voor elkaar hebben gekregen door een goede appbouwer te kiezen, onze betrokkenheid in de sprints en door de mensen in ons testpanel. Daarnaast hebben we hard gewerkt aan de bekendheid. We stonden zelfs op een grote zwangerschapsbeurs in maart 2020: toen was er nog niet eens een app. Het heeft ook geholpen dat moeders -net als ikzelf destijds- behoefte hadden aan het eerlijke verhaal en dat je dan een gratis app had die je dag en nacht kon raadplegen. Daar ben ik heel trots op, dat we dat succesvol voor elkaar hebben gekregen.”

Daarnaast is er ook een boek geschreven met eenzelfde naam, dat al meerdere drukken heeft, waardoor Anna uit haar ‘kindje’ nog veel meer heeft kunnen halen en nog meer moeders heeft kunnen helpen dan ze had durven dromen.

Meer weten over How About Mom? – check de website! En lees ook dit artikel nog even als je meer informatie wilt over een app bouwen.

Dit was aflevering 18 met Anna Jacobs

Maandag hoor- en lees je weer een nieuw interview: dan horen we het verhaal van Lisanne, en hoe zij Microsoft’s Cloud pakket …

Wil je alle afleveringen in de TechGirl Podcast nog eens luisteren? Ga dan naar www.techgirl.nl/podcast! En houd ook de homepage van TechGirl.nl in de gaten. Elke maandag hoor je een interview met een nieuwe vrouw in de IT en op donderdag gaan we in gesprek met een oude bekende uit de reeks ‘TechGirl van de Maand‘. Wij zijn na vijf jaar lang interviewen namelijk wel benieuwd hoe het nu is met onze oud-deelnemers…

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.