Anna Jacobs

Anna Jacobs: “Ik miste een app die eerlijk was over het moederschap”

Moeder worden, is natuurlijk spannend en kan ook best overweldigend zijn. Je krijgt op zo’n moment een stortvloed aan informatie voorgeschoteld over babies. Babies, kleuters, peuters, foetussen en zelfs de voorplanting komt nog voorbij. Anna Jacobs startte daarom een informatieve, en vooral realistische app samen met haar zus Frederieke. In How About Mom word je bijgepraat over de praktische kant van het moederschap.

How About Mom moet een tegenhanger zijn voor de vele apps die je kunt downloaden tijdens je zwangerschap en zal je vooral veel informatie bieden over de baby. Anna: “Ik merkte bij mezelf en andere zwangeren dat de behoefte aan eerlijke, realistische en betrouwbare informatie groot was. Niemand kan je erop voorbereiden hoe het écht is om moeder te worden, maar je kunt die enorme ontwikkeling in je leven wel aangenamer maken door te beschikken over een goede, digitale gids die jou door je eerste jaar moederschap loodst.”

Dat doen ze door met How About Mom erkenning, geruststelling, advies en een antwoord op de vraag te bieden: ‘Is het normaal dat…?’. “We hopen ook dat we vrouwen aan het lachen kunnen maken en kunnen inspireren met onze verhalen en foto’s. We willen nieuwe moeders daarnaast ervan bewust maken dat tijd nemen voor jezelf, van groot belang is.“

Anna Jacobs

Ervaring in de smart health sector, zorgde voor een logische vervolg in de vorm van How About Mom. Frederieke: “De afgelopen zeven jaar hebben we ons binnen ons eerste gezamenlijke bedrijf SmartHealth bezig gehouden met zorg en technologie. Na Anna’s eerste zwangerschap en bevalling ontstond het idee voor een eigen app. Pas nadat Anna’s tweede kindje was geboren, groeide het idee uit tot How About Mom.”

Daarmee startte een nieuwe onderneming van de twee zussen. Frederieke: “We spraken in de eerste paar maanden met talloze zwangeren, moeders, kraamspecialisten en medische professionals. Van gynaecologen en verloskundigen, tot lactatiekundigen, psychologen, seksuologen en bekkenbodemfysiotherapeuten. Het werd duidelijk dat onze missie door velen werd gedeeld: meer aandacht voor de aanstaande en nieuwe moeder en meer openheid over huidige taboe-onderwerpen.”

Vanaf de start was het voor de zussen duidelijk dat er een app moest komen. Eerst legden ze de focus op het bouwen van online bereik, omdat dit hen helpt bij het contact met hun doelgroep en bij de lancering van een nieuw product. De lezers op de site en volgers op Instagram groeien, en zo wordt het platform steeds bekender. Tegelijkertijd wordt steeds duidelijker met welke zorgen en vragen andere nieuwe moeders te maken hebben. Anna: “Het is geweldig om te zien hoe vrouwen zich vanaf dag 1 vertrouwd voelen bij ons en persoonlijke vragen, zorgen, foto’s of verhalen met ons delen. De community die we tot nu toe hebben opgebouwd is heel waardevol.”

App How About Mom

Na ruim een half jaar van voorbereiding, onderzoek en het elkaar verzamelen van een team van medisch experts die bij de app betrokken willen zijn, start de app-ontwikkeling. De ervaren UX-designer Paulina werd erbij gehaald om de bestaande wensen en ideeën om te zetten naar een app. Frederieke: “In twee intensieve design sprints testten we onze aannames, designs en gebruikservaring, interviewden we talloze potentiële gebruikers en ontwikkelden we uiteindelijk een functioneel app prototype in Adobe xD. Hoewel de verleiding om direct te gaan bouwen natuurlijk groot is, zijn we blij dat we de tijd hebben genomen om grondig marktonderzoek te doen, meerdere prototypes te testen en online een bereik op te bouwen.”

MobileMobile

Een drukke tijd, maar welke skills heb je nou nodig om een succesvol platform te runnen? “Wij merken in ons dagelijks werk hoe handig het is om als ondernemer veel verschillende skills onder de knie te hebben. Natuurlijk hoef je niet overal in uit te blinken, maar het maakt het runnen van een bedrijf wel zo fijn als je zowel van vormgeving, als sales, marketing, financiën, strategie, projectmanagement en account management kaas hebt gegeten. We zien het ook als een grote pré dat we allebei goede journalisten en schrijvers zijn. Tenslotte zijn een goede dosis discipline, doorzettingsvermogen en positiviteit waardevolle eigenschappen.”

How About Mom heeft een kantoor op loopafstand van Utrecht Centraal, maar de dames zijn ook gewend om allebei vanuit huis of onderweg te werken. Anna: “Een fijne MacBook Pro en iPhone zijn onmisbaar, verder werken we voor een heel groot deel in de Google Cloud. Omdat ik zelf erg betrokken ben bij de vormgeving, zowel van onze site, branding en app, werk ik ook graag met InDesign en Adobe Xd. Gelukkig worden we daarbij ook ondersteund door een top team zodat we snel stappen kunnen maken.”

How About Mom is inmiddels populair en daar hebben de dames al de nodige mijlpalen mee behaald. Anna: “Het is natuurlijk belangrijk om altijd vooruit te kijken en nieuwe doelen te stellen, maar we proberen ook bewust stil te staan bij de dingen die we inmiddels hebben bereikt. De drieduizend downloads van de app in de eerste drie dagen vonden we natuurlijk wel een mooie mijlpaal. Dat downloadcijfer oversteeg onze verwachtingen. Het was erg gaaf om in die eerste dagen ineens Trending te zijn in de Apple Store en zoveel enthousiaste gebruikers te zien. Inmiddels is de app meer dan 8000 keer gedownload en we zijn blij met alle aandacht die er is voor How About Mom.”

Lekker veelzijdig

De zusjes zijn blij hun dagelijkse werk. “De veelzijdigheid van ons werk is één van de allerleukste dingen, geen dag ziet er hetzelfde uit. Los daarvan zijn de reacties en berichten die we van zwangere vrouwen en moeders krijgen iedere dag een geweldige motivatie. Het feit dat ook verloskundigenpraktijken, lactatiekundigen of kraamzorgorganisaties onze app promoten, flyers of posters aanvragen en actief over ons delen op hun sites, tijdens huisbezoek of spreekuur, is erg waardevol. Het minst leuk? Daar kunnen we kort over zijn: de boekhouding.”

Zelf ook je eigen bedrijf beginnen? De dames hebben nog wel een paar tips: “Volg je hart, gebruik je verstand en zoek goede adviseurs om je heen. Durf je ideeën te delen en twijfels te bespreken, daar steek je vaak veel van op.”

Anna is de running om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt op haar stemmen in een artikel dat online komt aan het einde van deze maand. “Stem op mij als je je kunt vinden in de missie van How About Mom. Meer aandacht en zorg voor de moeder. Geen taboe-onderwerpen meer, maar openheid over alles wat je lichamelijk en geestelijk gezien kunt verwachten als je moeder wordt. Meer liefde voor onszelf, ondanks alle grote of kleine veranderingen aan ons lijf of in ons hoofd. En: het bieden van betrouwbare informatie op een laagdrempelige manier die voor alle (aanstaande) moeders toegankelijk is.“

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.