mio fuse

Mio Fuse als gym buddy: friend or foe?

Klinkt Mio je bekend in de oren? Nee, het is niet de gps-fabrikant maar wel “Mio Global”, de pionier op vlak van optische hartslagmonitoring. Hun visie rust op drie pijlers: to empower, to innovate and to be open. Zo willen atleten en andere fanatieke sporters het laatste uit de kast doen halen door middel van easy-to-use optische hartslagmonitoren. Optisch? Je leest het goed! Dit onderscheidt hun producten van de meeste fabrikanten.

De claim luidt: even nauwkeurig, zonder borstband. Zo heb je Polar, Garmin en nog een handvol fabrikanten die hun polshorloge verkopen in combinatie met een borstband om de hartslag te monitoren. Persoonlijk heb ik deze nooit willen gebruiken met het vooroordeel dat het niet comfortabel zou zijn tijdens mijn workout. Mio ontwierp om exact deze reden een horloge met ingebouwde optische led sensoren die je hartslag meten zonder verder benodigde accessoires. Fitbit, Jawbone en Adidas lanceerden recentelijk producten met dezelfde technologie. Ook Microsoft zit binnenkort mee in de lift. Mio is lang niet meer de enige speler in zijn categorie.

Ikzelf had nog nooit gehoord van Mio Global, terwijl ze in Amerika al de hemel werden ingeprezen op verscheidene beurzen. Mio nam al snel de leiding met hun twee meest innovatieve producten: de Fuse en de Alpha 2.

Het verschil tussen beide is miniem. Zo heeft de Alpha 2 een glazen display in tegenstelling tot de verborgen rode leds van de Fuse. Voor de rest kunnen ze precies hetzelfde. Esthetisch gezien is de Fuse wel degelijk de eye-catcher. Het lijkt wel zo’n gadget uit de toekomst! Iedereen in de gym was benieuwd na het opmerken van het knipperende rode hartje om m’n pols.

https://youtu.be/uo80wVBX3AE

We zetten even de pros tegenover de cons.

Sterktes

  • Gebruiksgemak:
    • Eenvoudige bediening en weergave
    • Vibraties + kleuraanduiding bij overgang hartslagzone
    • Hartslagmonitoring zonder borstband = meer vrijheid
  • Zeer comfortabel om de pols + blijft goed zitten
  • Goed leesbaar scherm, ook bij veel zon
  • Batterijduur +- 7dagen met 1u workout per dag
  • Open source: ook te verbinden met third party trackers en/of apps
    • MapMyRun, Endomondo, Runkeeper, MapMyRide, Strava en Wahoo Fitness
  • 3ATM waterdicht
  • Te kiezen uit 2 maten met bijhorende kleur S/M (aqua blue) en L (crimson red)

Zwaktes

  • Verbruikte calorieën zijn niet altijd nauwkeurig
  • Geen accurate meting bij krachttraining
  • Geen slaapmonitor
  • Mio Go app is beperkt qua functionaliteit
  • Vastlopen van de software, kleine bug?
  • Meting bij lopen pas optimaal na het koppelen aan externe app.

What’s in the (tiny) box?

  • Mio Fuse
  • USB-oplaaddock
  • Handleiding toestel + Mio Go app
  • Registratieformulier

Waar kan hij je mee dienen?
Wat je kunt aflezen hangt af van de modus waarin hij zich bevindt: daily activity tracking of workout mode. In het algemeen lees je makkelijk het uur af, je dagelijkse goal in afgelegde stappen of verbruikte calorieën (stel je in via de app), de afgelegde afstand en calorieverbruik. In Workout mode komt daar de hartslag en pace bij.

Tania_test

The struggles:

1) What time is it?
Hoe graag ik hem ook om m’n pols had, hij was niet altijd ideaal. Snel klaarmaken voor school, kijken hoe laat het is..eh..geen uur? Des te langer ik hem in mijn bezit had, des te meer hij dit probleem begon te vertonen. Ik moest voortaan én de Fuse én mijn gewone horloge aandoen. Absurd. De touch-knoppen bleken niet meer te reageren, dit voor soms 3 uur aan een stuk!

2) Niet altijd even nauwkeurig.
Bij het lopen was hij min of meer accuraat, enkel de maximum snelheid klopte vaak niet. Zodra ik Strava met GPS coördinaten eraan koppelde deed hij het prima. Nu, ik ben geen fervente loper dus mijn grootste issues vond ik in de gym. Daar zat ik dan 120kg te persen op de legpress (aka doodgaan) en meneer Fuse beweerde dat mijn hartslag een kalme 86 bmp was. What’s that about? Het demotiveerde me ergens, het klopte soms langs geen kanten. Vanaf het moment dat hij geen stappen kon waarnemen dacht hij waarschijnlijk dat je effectief in ruststand was en filterde hij de hartslagpieken uit de grafiek. Na het lezen van enkele reviews zag ik dat ik niet de enige was met dit probleem.

3) Mio Go app.
Het synchroniseren verliep moeizaam. Na de laatste update blokkeerde de boel en moest ik de app helemaal herstarten. Aan het eind van de dag kon ik mijn resultaat vaak niet bekijken, frustrerend.

On the bright side:
Eerst en vooral wil ik opmerken dat Mio veel aandacht heeft geschonken aan de oplader. Het oplaaddock is een kernfusie tussen minimalisme en innovatie, draadloos zorgt een magneet ervoor dat de Fuse op zijn plaats blijft liggen en in een mum van tijd oplaadt.

Het toestel zelf is zorgvuldig afgewerkt, echt heel mooi. Het siliconen bandje kan wel wat fijn stof vasthouden maar dit is zo af te spoelen onder de kraan.

Voor wie is het toestel het meest geschikt?
Mio voorziet in de app een keuzelijst tussen verschillende sporten. (foto)
Algemene bodybuilding staat er niet tussen, terwijl hun productfilmpje dit wel aantoont. Dit kan voor verwarring zorgen bij aankoop. Later merk je dat de parameters je hierbij in de steek laten.

Conclusie:
Desondanks de minpunten was het zeker een fijne ervaring. De keren dat hij optimaal werkte gaven me een echte boost. Je voelt de vibratie bij het bereiken van een hoger niveau, je wilt sneller en harder gaan maar vooral je maximum van de vorige keer verbreken..
Het is niet uitgesloten dat mijn exemplaar wat gebreken had, ik stuurde hem dan ook terug naar de winkel. Het gemis van zo’n cool ding rond je pols is reëel, ergens hoop ik de Fuse ooit eens een tweede kans kan te geven. Hasta la proxima amigo.

Score: 7

Pluspunten:
Gebruikersvriendelijk
Comfortabel
Batterijduur
Minder omdat:
Niet nauwkeurig
Kleine bugs
Niet geschikt voor krachttraining
7

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.