Luyanda

Cybersecurity bij Shell Luyanda Khalaki: “Mijn plan B is zorgen dat plan A lukt”

Ze gaat recht op haar doel af: TechGirl van de Week Luyanda Khalaki werkt inmiddels anderhalf jaar bij Shell en doet precies de baan die ze graag wilde. Dat komt echter niet vanzelf: “Ik heb iedereen die het wilde horen verteld over mijn ambities in de cybersecurity.” We spraken deze Vulnerability Specialist over haar baan en haar leven in Nederland.

Luyanda is een bijzondere vrouw, een frisse wind: stel je haar een vraag, dan komt er geen stilte. Er komt geen ‘euh’. Er komt meteen een antwoord. Zelf dankt ze dat aan de hoeveelheid keren dat ze zichzelf heeft aangespoord om het gesprek met anderen aan te gaan en zichzelf in een spotlight te zetten, maar het is meer dan alleen hard werken. Luyanda weet ook echt heel goed wat ze wil en werkt daar naartoe. “Ik hou van technologie. Al heel jong wilde ik de nieuwste gadgets hebben en was ik gefascineerd door hoe dingen werken en problemen oplossen. Je hoeft bij tech niet fysiek iets te bouwen: oplossingen kunnen in virtuele ruimten worden gemaakt en verspreidt en dat is geweldig. Technologie kan zoveel mensen raken. Ook robots: mensen zijn er bang voor, maar ze kunnen wel banen doen die levens kunnen redden, zoals werkzaamheden die eigenlijk te gevaarlijk zijn voor mensen.”

Luyanda Khalaki

“Ik werk sinds twee maanden als Vulnerability Specialist bij Shell. In die rol check ik of er in de software en in webpagina’s en mobiele applicaties zwaktes aanwezig zijn. Ik kwam echter bij Shell binnen als Software Engineer. Cybersecurity heeft altijd mijn interesse gehad. Er is zoveel te doen in de cybersecurity: elk bedrijf heeft het nodig, zeker kijkend naar de nieuwe technologieën waarmee we allemaal werken. Daarom ben ik vanuit mijn rol als engineer meer gaan praten met mensen van het cybersecurity-team. Ik heb seminars over het onderwerp bezocht en ik heb heel duidelijk gemaakt aan mensen: ‘Als er een kans is in dit werkveld, dan grijp ik hem.”

Laat je horen

Een slimme zet, want toen de vacature er eenmaal was, werd er meteen aan Luyanda gedacht. “Ik heb iedereen lastiggevallen en ben heel doortastend geweest,” lacht ze. “Netwerken heeft hierin echt geholpen. Eén van de belangrijkste dingen om te doen in je carrière is dat als je iets wil, je dat ook laat zien en laat horen. Ik heb met heel veel mensen koffie gedronken.” 

Luyanda is van oorsprong Zuid-Afrikaans, maar ze wist al vroeg dat ze naar het buitenland wilde. “Ik heb mijn bachelor Computer Science and Information Systems gehaald in Ierland. Daar heb ik het erg naar mijn zin gehad, maar het was niet helemaal de Europese ervaring waar ik naar op zoek was. Ik had al veel Nederlandse vrienden en als ik ze hoorde praten over dit land dan was ik altijd meteen geïnspireerd. Ik wilde een master doen in Nederland, maar ik was al eerder door Dublin geaccepteerd. Toch heb ik dat afgezegd. Ik heb mijn spullen gepakt zodra ik een ‘ja’ had om een master Data Science te doen in Tilburg.”

Blijven pushen

Eigenlijk was dat hebben van een plan B in Dublin helemaal niet Luyana’s stijl. “Een collega vroeg me wel eens wat mijn plan B was als het allemaal niet lukte, maar mijn plan B is altijd om te zorgen dat plan A werkt. Ik geloof niet in een backup-plan. Als ik ervoor ga, dan ga ik er hard voor. Zo ben ik in alles. Toen ik geslaagd was in Tilburg, had ik een tijdje een grote uitdaging om een baan te vinden. Ik wist echter: als je blijft pushen, blijft proberen, dan komt het wel goed. Ik kan het aantal sollicitaties niet eens tellen, maar er was altijd wel een reden waarom dat het toch niet was. Uiteindelijk is het echter toch gelukt.”

Je kunt veel betekenen voor andere vrouwen

Het is haar onder andere goed vergaan omdat ze van een recruiter belangrijk advies kreeg. “Een recruiter dacht dat ik niet kon groeien in het bedrijf waar ik had gesolliciteerd. Ze adviseerde me om die reden om er niet voor te gaan. Ik kon de baan zo gaan doen, dat wist zij ook, maar ze wist dat ik waarschijnlijk niet zou kunnen groeien en dat ik daar uiteindelijk niet blij van zou worden. Ik vond het erg bijzonder dat een recruiter zo open en eerlijk is. Van vrouw tot vrouw is het absoluut waardevol om open te zijn. Dat is ook waarom ik dit interview met TechGirl doe: als je andere vrouwen kunt inspireren of helpen, dan kun je zoveel betekenen voor andere vrouwen.”

Data en software gaan hand in hand

Dan toch even terug naar Luyanda’s eigen baan, want data science als bachelor doen is toch wel heel anders dan cybersecurity. “Het klinkt misschien alsof er een disconnect is, maar data en software gaan hand in hand. Hoe beter je software begrijpt, hoe beter je data begrijpt. Zo kun je makkelijker inzien waar het probleem mogelijk zit. Data science op zich is geen deel van mijn werk, maar cybersecurity gaat gepaard met heel veel data: het is het belangrijkste onderdeel van informatiebeveiliging. Het helpt beslissingen nemen en het moet dus van de opperste kwaliteit zijn.”

Deze vrouw is ver gekomen in een vrij korte tijd. Op welke mijlpaal is ze het meest trots? “Ik was een heel introvert persoon. Dat ben ik nog steeds, maar ik heb er veel aan gedaan om mensen te laten zien: ‘ik ben er!’ Ik was heel gesloten maar heb mezelf echt gepusht om dat minder te zijn en zo succesvol te zijn. Ik geloof dat dat in elke industrie helpt: veel netwerken. Als mensen niets van je weten, dan is het moeilijk om verder te komen. Ik ben op een gegeven moment gewoon veel ‘ja’ gaan zeggen op dingen die me in een spotlight zouden zetten.” 

Offer dingen op voor wat je wil

Hoe doe je zoiets, over die interne twijfels heenkomen? “Het zit allemaal in je hoofd. Je moet dingen opofferen voor wat je wil. Gaat de angst om niet te gaan me meer bieden dan als ik wel zou gaan? Als je je bedenkt waar je meer uit kunt halen, dan zal je merken dat het alleen jijzelf bent die je in de weg staat. Ook heeft meer praten gezorgd dat ik in elk facet van mijn leven geholpen ben. Het is een beetje hetzelfde als met hardlopen: er is altijd wel een reden om het niet te doen, zoals het weer of dat stemmetje in je hoofd. Maar als je het nu niet doet, wanneer dan wel?”

Luyana Khalaki zou zich in de toekomst graag willen toeleggen op het leren van nieuwe vaardigheden. “Dat hoeven geen vaardigheden te zijn die noodzakelijk zijn voor mijn werk, maar die me in de toekomst wel kunnen helpen. Ik ben benieuwd naar andere delen van de cybersecurity, dus daar ligt die interesse en wil om te leren nu.” Tot slot heeft deze Shell-medewerker nog meer waardevol advies voor vrouwen in de tech: “Je moet veerkrachtig zijn. Je zal een minderheid zijn in je werkveld, dat is nu eenmaal hoe het nu is. Wees doortastend in wat je wil: ga ervoor. Houd er rekening mee dat niet iedereen aan je zijde zal staan, maar als jij je werk doet, maak je daar dan geen zorgen om.”

Push je idee

Een voorbeeld: wanneer je in een meeting een goed idee oppert, zorg dan dat je idee wordt opgepakt. Ook als het in eerste instantie wordt weggewuifd. “Als jij erin gelooft, push het dan bij je collega’s en zorg dat het op zijn minst geprobeerd wordt. Zodra ze dat doen en ze merken dat het werkt, dan zien ze je in een ander daglicht. Het gaat er dus niet om dat je credit krijgt voor dat goede idee, maar dat mensen je in een ander licht gaan zien. Dat gaat je op de lange termijn zoveel helpen.”

Boeken die Luyanda aanraadt zijn:

1. Tuesdays with Morrie – Mitch Albom

2. Meditations – Marcus Aurelius

3. The Power of Your Subconscious Mind – Joseph Murphy

“Deze boeken veranderen je perspectief op hoe je leeft en wat je belangrijk vindt.”

TechGirl interviewt wekelijks vrouwen die werken in tech. Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.