LG Tone Free review: fijne oordopjes, als je ze niet met je mondkap lanceert

Het is tegenwoordig niet makkelijk om te kiezen welke oordopjes je het beste kan kopen, want er zijn er zoveel. Ze lijken allemaal qua mogelijkheden erg op elkaar. LG heeft nu oordopjes gemaakt onder de naam Tone: LG Tone Free LG FP5-oordopjes.

Ik vind het een vreemde gewaarwording: oordopjes van LG, waarbij het merk bijna niet te vinden is op de verpakking: niet aan de voorzijde in ieder geval. Ook op het doosje staat vooral groot Tone, in plaats van LG. En als je ze aan je telefoon wil hangen, dan lijkt het net alsof deze gehackt is: er staan allerlei rare tekens in beeld bij je Bluetooth-connecties, in plaats van gewoon simpel de naam ‘LG Tone Free FP5’.

LG Tone Free

Laat je er echter niet door van de wijs brengen, want LG heeft wel degelijk fijne oordopjes gemaakt. Deze 109 euro kostende oortjes zijn erg licht en voelen daardoor wat goedkoop aan, maar het voordeel is dat je ze niet in je oor voelt zitten. Bovendien komt er aardig wat geluid uit: meestal luister ik mijn muziek op het hoogste volume (ik heb hoop voor de innovativiteit binnen het gehoorapparaatjessegment), maar bij deze doppen heb ik dat gelaten: er komt namelijk flink wat geluid uit. Soms is dat wat scheller dan ik gewend ben van andere oordopjes, maar het weet vooral een aanwezige bas te produceren en dat is erg fijn. Deze oordopjes gaan, als je ze regelmatig oplaadt, wel 22 uur mee (8 uur op één keer laden).

LG Tone doosje

Noise-cancellation

De noise-cancellation van deze oordopjes is goed, niet geweldig: je hoort er alsnog wel dingen doorheen en ik merkte dat de dopjes niet helemaal bestand zijn tegen de gure wind in Nederland. Als ik op de fiets zat, dan was hij niet altijd het omgevingsgeluid de baas. Wat wel goed werkt, dat is de fluistermodus, waarmee je een telefoongesprek kunt voeren zonder dat je hard hoeft te schreeuwen (ik raad het af om dat op de fiets te doen bij flinke tegenwind). 

MobileMobile

Ik heb vaak met oordopjes ruzie wanneer ik mijn mondkap afdoe, mijn haar achter mijn oor strijk of een sjaal af en aan doe, want veel oordopjes laten zich makkelijk lanceren. LG Tone Free gaat hierin helaas niet vrijuit. Hoewel het design wel vrij natuurlijk en klein is, en zeker niet zo bonkig of zwaar, zijn ze toch wel een paar keer op de grond geëindigd, of ergens verstrikt in mijn haar. 

Nu ben ik dat inmiddels wel gewend en het is zelden zo dat oordopjes wat dat betreft beter presteren, maar ik denk dat de lichtheid van de dopjes enerzijds helpt om minder snel uit je oor te vallen. Anderzijds maakt het ze ook heel beweeglijk wanneer ze wel worden gelanceerd. Gelukkig kun je ze weer opzoeken, want er zit een ‘vind mijn oordopjes’-functie op deze in-ears.

LG Tone selfie

Bediening

Voor mij zijn deze oordopjes te schel: ik vind het geluid net even iets te ‘dun’ klinken, ook voor zijn prijs: de Nothing Ear 1-oordopjes zijn dan bijvoorbeeld prettiger qua geluid: dat klinkt net even rijker. Wel is de feedback wanneer je je muziek wil pauzeren of skippen best prettig. Je hoort een geluid wanneer je ze aanraakt. Wel zijn ze vrij streng: je moet 3 keer behoorlijk snel achter elkaar tikken om een nummer te skippen. Doe je het net te langzaam, dan pauzeer je je muziek per ongeluk of zet je het geluid harder. Maar dit is ook een kwestie van wennen, want heb je eenmaal door hoe de oordopjes graag beroerd worden, dan gaat dat prima.

Ik zou deze oordopjes zelf niet snel kopen. Ten eerste zijn ze een wat vreemde eend in de bijt door hun wat vage verpakking waarin het LG-logo naar de achtergrond verdwijnt, gecombineerd met die rare naam van de oordopjes als je ze aan Bluetooth hangt. Dat is natuurlijk niet de hoofdreden: dat is dat het geluid net even te schel voor me is. Wel zijn deze oordopjes fijn om een gesprek mee te voeren en voelen ze licht als een veertje. Voor hun prijs zijn ze niet verkeerd, maar ze voelen helaas ook wat goedkoop aan, waardoor ik zelf eerder andere oordoppen uit deze categorie zou aanraden.

Pluspunten
Voelen lekker licht in het oor
Bacteriedodend UV-licht
Kunnen lang mee op één keer laden
Minder positief
De naamgeving is wat vreemd (zowel op de verpakking als op je telefoon)
Geluid is niet heel rijk en zelfs wat schel
Voelen al met al wat goedkoop aan
7.3

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.