OLED, QLED, LCD en nu ook nog QNED. Wat hebben al die afkortingen toch allemaal te betekenen? Dr. TechGirl duikt ditmaal in de afkorting QNED, want hoewel dat klinkt als iets dat vast van Nederlandse bodem komt, is dat niet zo. Het heeft zelfs niets met Nederland te maken.
LG brengt dit jaar meer modellen uit die met hun eigen QNED technologie werken. En dat is een aanvulling op de vele soorten televisies die het merk aanbiedt. Zo heeft de televisiegigant uit Zuid-Korea OLED-televisies (de wat meer high end toestellen) en LCD-televisies (de wat goedkopere toestellen). LG weet dat mensen nog steeds graag LCD-tv’s kopen en heeft daarom een technologie ontwikkeld om mensen te helpen aan een televisiekwaliteit die tussen LCD en OLED inzit. Overigens zijn er ook LCD-schermen die aanzienlijk duurder zijn, maar bij een OLED zit je vaak wel rond de, of boven de 1.000 euro, terwijl een LCD-televisie al voor een paar honderd euro verkrijgbaar is.
QNED
Die QNED hangt er dus een beetje tussenin. QNED staat dan ook voor Quantum-dot Nanocell LED. Die Quantum-dots zorgen voor een betere controle over de kleuren. Daarnaast is QNED een techniek waarbij mini-led wordt gebruikt om een beeld te creëren dat zich laat meten met OLED-schermen, ook al kijk je naar een LCD. De helderheid is hoog, het contrast is krachtig en je haalt dus veel uit je televisie.
QNED heeft mini-led achtergrondverlichting, wat betekent dat er tienduizenden kleine lampjes achter het scherm oplichten, waarbij er ook nog een quantum-dotlaag aanwezig is om exact de juiste kleuren door te laten. De ledjes zijn verdeeld in verschillende zones waardoor er een groter contrast kan worden getoond. Het verschil tussen donker en licht beeld is erg groot, waardoor de beelden meer tot leven komen. Ook is de helderheid groter en dat voorkomt bijvoorbeeld dat je een reflectie ziet in het scherm.
Hoeveel inch
Overweeg je een QNED-tv te kopen, staat je dan niet blind op het aantal inch. Het is namelijk niet helemaal meer waar dat je per se op een bepaalde afstand van je televisie moet zitten. De scherpte is nu zo goed, dat het niet erg is als je televisie relatief groot is en je bank toch wel erg dichtbij. Het hangt natuurlijk wel af van wat je zelf prettig vindt kijken of comfy vindt, maar over het algemeen zijn we in Nederland de laatste jaren steeds grotere televisies gaan kopen, zonder dat onze huizen nu per se veel groter worden.
Heb jij een vraag aan Dr. TechGirl over gadgets, social media of coderen? Of wil je graag meer weten over een bepaald onderwerp? Dr. TechGirl staat klaar om het uit te zoeken voor je. Deel je vraag hieronder of mail naar info@techgirl.nl