Google op laptop

Jouw Macbook aan een scherm koppelen: USB-C dongle van D-Link

Google op laptop
Pluspunten
Minder positief
8.7

De nieuwe Macbooks hebben geen reguliere USB-ingangen meer en een SD-kaart kun je ook niet zomaar connecten. Apple was de eerste die deze stap in laptop-land zette. Love it, or hate it – het heeft z’n voor- en nadelen. Maar hoe kun je dan toch jouw Mackbook aan een scherm koppelen? Nou, simpel: met een daarvoor geschikte USB-C dongle! In dit geval testte TechGirl Anke de D-Link DUB-M810.

Een Macbook zonder al die poorten en kaartslot(en), dat maakt de behuizing lekker slank. Esthetisch hartstikke leuk, maar om externe apparatuur aan te sluiten, heb je dus een dongle nodig, ook wel ‘hub’ genaamd. Mijn eerste hub was prima. Die had twee USB 3.0 ingangen en een HDMI. Aan de achterzijde zat een SD-kaartslot. Naar mijn gevoel werkte hij wel prima, met als enige nadeel dat hij wel heel erg warm werd.  

D-Link DUB-M810

Ter test kreeg ik nu de D-Link DUB-M810 toegestuurd. Heel veel verschil merk ik niet met mijn oude hub, maar een paar dingen kan ik wel beschrijven. Hij wordt namelijk een stuk minder warm en hij heeft een Ethernet-poort. Voor het versturen en binnenhalen van grote bestanden is dat handig, want bekabeld gaat de gegevensoverdracht toch een stuk sneller dan via wifi.

In de D-Link hub zit ook nog een USB-C poort voor Thunderbolt 3. Huh? Nee joh, let op: dit is juist superfijn. Omdat je de DUB-M810 in een USB-C poort van je Macbook steekt, ben je die poort in principe ‘kwijt’. Maar omdat de hub er dus zelf ook één biedt, heb je net zoveel USB-C poorten over als voorheen. Slimmm! En je kunt hem ook door de hub blijven opladen. 

En, het lijkt heel kinderachtig, maar elke Macbook-gebruiker herkent het: de hub zit lekker strak in de laptop. Je voelt bij sommige accessoires weleens dat het wankelt, en niet helemaal lekker klemt. Maar deze zit goed vast.

MobileMobile

Samenvattend

  • 3 SuperSpeed USB 3.0-poorten, x1 met Quick Charge (BC 1.2)
  • 1 HDMI, ondersteunt tot 4K-resoluties
  • 1 USB-C (Thunderbolt 3)-poort met datasynchronisatie en stroomvoorziening tot 100W
  • Dual-Slot SD/microSD/SDHC/SDXC kaartlezer
  • 1 RJ-45 Gigabit Ethernetpoort

Is ‘ie snel?

De overdrachtssnelheid is 5000 Mbit per seconde, maar dat is natuurlijk onder ideale omstandigheden. Heb je een tragere SD-kaart, dan gaat het natuurlijk iets minder snel. Door de HDMI kun je ook een extra scherm toevoegen, zelfs een 4K scherm, dus je kunt er ook voor kiezen om het niet aan je tweede computerscherm te hangen, maar aan je televisie. 

Prijs van de USB-C dongle

Deze USB-C dongle kost ongeveer 80 euro. Dat klinkt als een boel geld, maar is best wel marktconform. In het land der USB-C hubs (8 in 1) kom je bedragen tegen tussen de 25 en 115 euro. Het is niet dat we die andere varianten ook getest hebben, maar het prijsverschil zit ‘m waarschijnlijk in een stukje kwaliteit.

Conclusie

De D-Link DUB-M810 is een uitstekende aanschaf. Het design is behoorlijk compact, vooral als je kijkt naar de verbindingsmogelijkheden die hij allemaal biedt. De overdrachtssnelheid is lekker hoog en door de Ethernet ingang kun je hem aan een modem verbinden. Het apparaat is overigens niet alleen voor Macbooks, maar ook op Windows-systemen werkt dit apparaat uitstekend.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.