IFA 2020 – Berlijn vanuit je luie stoel

Altijd al naar een super exclusieve product launch van Sony, LG, Philips of Sonos willen gaan? Dan is nu je kans! IFA Berlijn gaat namelijk digitaal met (speciaal voor consumenten) een IFA 2020 XTENTED SPACE waar key notes and product launches live gestreamd zullen worden. Super exciting om eens mee te maken!

IFA?

Eerst een beetje historie. Wie is de Funkturm in Berlijn wel eens opgevallen, het kleine, minder bekende broertje van de Fehrnsehturm? Met een ontwerp gebaseerd op dat van de Eifeltoren is het een markante, maar niet zo bekende verschijning in het silhouet van de stad Berlijn. In 1926 werd de opening van de radiozendmast groots gevierd op de derde editie van IFA, dat al sinds jaar en dag (met een kleine pauze) aan de voet van deze toren plaatsvindt.

Sinds die tijd is IFA Berlijn het toneel geweest van menig technologische onthulling. Variërend van een eerste experimentele televisie-uitzending (1928), de presentatie van de eerste autoradio (1932), de eerste kleurentelevisie (1937), de eerste CD’s (1981) en de eerste mobiele telefoons (1989), tot meer recent flat screen tv’s (1995), MP3 spelers (1999) en digitale radio (2003).

Echt leuk werd het in 2008 als (slimme) huishoudapparatuur een waardige entree maakte op de beurs. De IFA is hip, innovatief, technisch, maar vooral ’the-place-to-be’ op het gebied van de nieuwste gadgets en ontwikkelingen van alles wat we zo graag in ons huis halen.

Vorig jaar

Vorig jaar zijn TechGirls Anke en Hilde afgereisd naar Berlijn om IFA 2019 bij te wonen. Eindeloos lopen door ongeveer 30 beurshallen met honderdduizenden andere bezoekers. Ze hoefden zich niet druk te maken dat ze hun stappentarget niet zouden halen tijdens IFA.

Samsung presenteerde (weer) de nieuwe Galaxy Fold, en er was veel te zien op het gebied van smart home apparatuur. Nieuwe gadgets werden onthuld, zoals de Sonos Move en de JBL Pulse 2 party speaker. Echt wereldschokkende onthullingen bleven uit vorig jaar.

Maar gaat het daar echt om als je naar Berlijn reist voor de IFA? Natuurlijk is het tof om de allernieuwste snufjes en technologische ontwikkelingen met eigen ogen te zien en weg te zwijmelen bij onbetaalbare, futuristische gadgets. Maar laten we eerlijk zijn; ons gaat het om de ontdekkingsreis door de jungle aan stands, de exclusieve feestjes in de avonden en het weerzien van tech-collega’s en gelijkgezinden. IFA is een happening die zijn weerga niet kent.

IFA 2020

2020, wat een jaar. Door de maatregelen rondom het coronavirus heeft de wereldeconomie een flinke klap gehad en is de beurs verkort naar 3 dagen. De beurs vindt dit jaar plaats van donderdag 3 tot en met zaterdag 5 september en naar verluid zullen er niet meer dan 80 bekende merken deelnemen. Namen die we voorbij hebben zien komen zijn Qualcomm, Huawei, LG en Honor, maar grote afwezige dit jaar zal Samsung zijn. Daarnaast hebben veel kleinere bedrijven en ontwikkelaars het af laten weten, omdat IFA ze simpelweg dit jaar het podium niet kan bieden.

Wat wel georganiseerd wordt, is een aantal kleinere B2B events waar in totaal 4000 genodigden welkom zijn. Consumenten zijn expliciet niet welkom. Wij kijken het meest uit naar de online presentaties die merken zelf geven. In totaal zijn er ook 800 journalisten uitgenodigd om de presentaties in reallife bij te wonen.

Qualcomm zal de openingskeynote voor zijn rekening nemen. 5G, AI en updates van bestaande producten staan waarschijnlijk in de spotlight dit jaar. Denk hierbij niet alleen aan smart home en –mobility maar ook natuurlijk mobiele telefoons en camera’s.

Het is natuurlijk bewonderenswaardig dat IFA überhaupt een live event weet neer te zetten in een tijd als deze. We verwachten dus eigenlijk ook wel wat leuke nieuwtjes, simpelweg, omdat er voor bedrijven al een half jaar geen mogelijkheid is geweest tot het presenteren op een live podium.

Vanuit TechGirl hebben we de beslissing genomen om niet naar IFA te gaan dit jaar, ook al hebben we een personal invite van de Berlijnse beurs gekregen. We vinden het erg jammer om thuis te blijven, maar ‘leuk’ weegt niet op tegenover ‘gezondheid’. We volgen zoveel mogelijk livestreams. En ook jij kunt ze dit jaar volgen via de IFA 2020 XTENDED space.

Ben jij er bij?

Dus ik zou zeggen; ga lekker in je luie stoel zitten. Maskertje op je gezicht, laptop op schoot en streamen maar, die IFA 2020. Zak onderuit en geniet van het feit dat je naar CEO Cristiano Amon van Qualcomm kan luisteren, terwijl hij inspireert over de nieuwste ontwikkelingen die onze digitale toekomst gaan vormen. Of laat K-Pop ster Henry Lau je rondleiden door het drie etages tellende speciaal voor IFA gebouwd huis van LG, waarbij hij je hun nieuwste snufjes op het gebied van smart home laat zien.

Have fun!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.