Kaia Mooren

Hybride werken op Rhodos: het internationale avontuur van digital nomad Kaia

In een wereld die steeds meer gericht is op hybride werkmodellen, waarin virtueel werken en flexibiliteit centraal staan, wil het Griekse eiland Rhodos zich ontwikkelen als ultieme plek voor een ‘digital nomad’. Cisco, leverancier van netwerk-, security- en hybride werk- oplossingen zoals Webex, bood haar werknemers de kans om hun werkplek tijdelijk te verplaatsen naar dit eiland. Een van de gelukkigen die deze kans met beide handen greep, was Kaia Mooren, een Virtual Sales Account Manager bij Cisco. Ze besloot haar werkplek tijdelijk te verplaatsen naar het zonnige eiland waar zij drie maanden lang kon genieten van een internationale ervaring en tegelijkertijd haar professionele netwerk kon vergroten…

Digital nomad Kaia Mooren

Deze kans om drie maanden in het buitenland te werken, was ideaal voor Kaia vanwege haar internationale achtergrond en functieprofiel. “Ik heb een Nederlandse vader en Belgisch/Noorse moeder. Ik ben in London opgegroeid en heb een tijd in Spanje gewoond.”

Als Virtual Sales Account Manager bij Cisco is Kaia onderdeel van het Global Virtual Sales team, werkt Kaia zo veel mogelijk virtueel. “Ik heb zo’n 100 klanten die ik allemaal digitaal spreek en zie. Dus dit initiatief van Cisco maakt het heel gemakkelijk om mijn werk te blijven doen, maar dan op een prachtige locatie onder de Griekse zon. En dat sprak mij heel erg aan.”

De Hybride Werkervaring op Rhodos

Drie maanden werken in het buitenland, dat klonk Kaia als muziek in de oren. “Ik zag deze mogelijkheid ook als een kans om collega’s met andere functies binnen Cisco uit verschillende landen te leren kennen. Binnen sales werken we vaak samen op basis van functie, dus door deze ervaring ontmoette ik veel meer collega’s uit andere takken van de organisatie. Ik heb veel meer feeling gekregen in hoe zij strategisch werken en hoe zij aan de achterkant met hun werk
omgaan.”

Het hybirde werkproject is een samenwerking tussen Cisco en de Region of the South Aegean, om meer digital nomads te verwelkomen op het prachtige eiland Rhodos. “Uiteindelijk ben ik samen met 16 collega’s van Cisco afgereisd naar Rhodos Stad. Als onderdeel van de samenwerking met de gemeente werden er verschillende werkplekken beschikbaar gesteld waar we konden werken op Cisco apparatuur. Daarnaast konden we ook ‘thuiswerken’ in ons eigen appartement, die flexibiliteit was geweldig.”

Elk avontuur brengt uitdagingen met zich mee…

Voordat Kaia naar Rhodos vertrok, had ze zich wel bedacht dat: “Het behouden van contact met mijn collega’s in Amsterdam was van groot belang voor mij tijdens mijn verblijf op Rhodos. Ik wilde de banden die ik in Amsterdam had opgebouwd niet verliezen, dus ik maakte regelmatig gebruik van Webex en telefoongesprekken om in contact te blijven met mijn collega’s in Nederland. Ook nam ik virtueel deel aan alle staff meetings om betrokken te blijven bij de
ontwikkelingen binnen mijn team.”

Het behalen van dit doel was ook meteen een uitdaging. Zo vertelt ze dat zichtbaarheid heel belangrijk is binnen je eigen organisatie. “Als je dat mist, merk je dat de relatie minder wordt met je collega’s. Ik vind drie maanden remote werken wel echt het maximum aantal maanden dat je ergens anders kan werken. Langer wegblijven zou de relaties met mijn collega’s hebben aangetast en dan had ik extra moeite moeten hebben doen om deze naderhand weer op te bouwen,” legt Kaia Mooren uit. “Daarnaast is zichtbaarheid binnen mijn eigen organisatie ook essentieel voor mijn professionele groei en carrièrekansen.”

Goede verbinding

Hybride werken heeft één essentiële factor, namelijk een goed werkende digitale verbinding en dat was helaas niet altijd in orde. “De wifi werkte niet altijd even goed, maar voor virtueel werken is dat natuurlijk wel nodig. Ik moest vaak mijn hotspot gebruiken voor een stabiele internetverbinding. Gelukkig had ik het voordeel van een Cisco telefoon, wat het enigszins vergemakkelijkte, maar ik besef wel dat dit niet voor iedereen geldt. Ik heb zelfs een aantal keer gehad dat ik moest inbellen bij een meeting via een telefoonnummer, waardoor ik geen beeld had en anderen mij ook niet konden zien. Dat ben ik niet gewend, want in de sales is het essentieel om je gezicht te laten zien. Dus goede verbinding was zeker een uitdaging.”

Hybride werken vraagt om een andere mentaliteit

Werken in een ander land betekent ook dat je je voor een tijd onderdompelt in een andere cultuur. Wanneer we Kaia vragen naar lessen die ze geleerd heeft, vertelt ze vol enthousiasme over haar nieuwe efficiënte werkhouding. “Hybride werken in een ander land met een andere cultuur, stelde me in staat om een totaal andere levensstijl aan te nemen gedurende enkele maanden. Het zonnige Rhodos bood meer zonuren dan mijn thuisbasis in Amsterdam en ik ontdekte dat de dagindeling van mensen in Zuid-Europa anders is. Ze zeggen eigenlijk dat je dag pas begint na je werkdag.”

Met die instelling is er voor een digital nomad veel tijd voor leuke activiteiten na de officiële werkdag. Ze vervolgt haar verhaal: “Deze nieuwe manier van denken heeft echt impact gehad op mij, waardoor ik niet meer simpelweg op de bank wil neerploffen als mijn werkdag voorbij is. Ik probeer nu de overgebleven 5 à 6 uur van de dag, ook in Nederland, optimaal te benutten door leuke dingen te ondernemen. Vroeger blijf ik vaak langer doorwerken en stelde ik veel werkzaamheden uit. Nu doe ik dat veel minder en ga ik er veel meer op uit, ook na de werkdag. Dat heb ik wel echt geleerd.”

Tips van Kaia Mooren

Volgens Kaia kan iedereen hybride werken, maar je kan niet verwachten dat je dezelfde ervaring hebt als hybride werken in Nederland. “Je moet ‘open minded’ zijn en niet overschatten hoe kort drie maanden is. Veel mensen zeiden dat die periode veel te lang was en dat snap ik als je klanten hebt die niet virtueel werken. Maar die drie maanden zijn voor mij echt voorbij gevlogen. Als je de kans hebt om ergens anders te werken en het zou mogelijk zijn zonder te veel impact te hebben op je leven, zou ik het zeker aanraden.”

Kaia vervolgt haar verhaal en zegt: “Deze ervaring was beter dan ik had verwacht. Ik had gehoopt dat ik een paar leuke vrienden eruit zou halen, maar niet verwacht dat ik zoveel vrienden zou maken, ook op werkgebied. Het contact in Nederland met collega’s heb ik wel gemist, maar dat ben ik nu weer aan het opbouwen. Ik zou het zeker nog een keer doen, maar dan niet gelijk volgend jaar want dan ben je binnen vijftien maanden tijd, zes maanden niet op je eigen kantoor en dat is best veel. Maar ik zie het zeker nog wel een keer gebeuren in de toekomst!”

Het aantrekken van een digital nomad

Een van de redenen waarom Cisco dit project heeft opgezet is omdat ze klanten zoveel mogelijk willen ondersteunen met het optimaliseren van hybride werken. Kaia Mooren vertelt verder: “Wij als Cisco-medewerkers wilden laten zien hoe goed hybride werk werkt, zelfs als iemand in een ander land zit. Rhodos wil graag dat mensen voor een langere tijd op hun eiland komen werken. Wij waren in dat geval de proefkonijnen en hebben de gemeente ook voorzien van feedback op het gebied van wekplekken en connectiviteit. Zij gaan nu hun digitale infrastructuur opbouwen en verbeteren naar aanleiding van dit project, want op het gebied van connectiviteit valt nog wel wat te winnen.”

Kaia’s digital nomad avontuur, dankzij het initiatief van Cisco op Rhodos, was voor haar een verrijkende ervaring, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Haar ervaring toont aan hoe hybride werken mogelijkheden biedt om nieuwe culturen te ontdekken, professionele relaties op te bouwen en tegelijkertijd effectiever te zijn in het werk. Cisco blijft streven naar het verbeteren van hybride werkmodellen, en dit initiatief heeft bewezen een waardevolle stap te zijn in de richting van deze flexibele en grensverleggende manier van werken, zowel op Rhodos als ver daarbuiten.

Klaar om zelf als digital nomad rond te reizen?

We schreven ook deze handige artikelen over het onderwerp, zeker het lezen waard!

Dit artikel werd aangeleverd door Cisco zelf, is non-sponsored, maar vinden wij (als redactie) zo leuk dat we het graag met je wilden delen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.