Anke internet Cuba

#DrTechGirl – internet op Cuba, wat mag ik daarvan verwachten?

Omdat mijn werk online is, is mijn vakantie offline‘ – ik schreef er eerder een column over voor de Metro. En nog steeds sta ik achter deze uitspraak. Voor mensen zoals ik, is Cuba dan wel een absolute aanrader. Want internet… dat hebben ze daar niet zoveel. Jullie stelden me allemaal vragen op Instagram over mijn ervaring met internet op Cuba. Tijd om dat eens nader toe te lichten in deze Dr TechGirl rubriek!

“Is er internet op Cuba?”

Die vraag werd me letterlijk gesteld. Het antwoord is ‘ja’. Er zijn internetcafeetjes en sinds kort kunnen Cubanen ook mobiel internetten (sinds dec ’18). Ze gebruiken hiervoor een prepaidbundel. Een paar honderd MB kost bijna een heel maandsalaris, dus je kunt nagaan dat er nog niet heel veel gebruik van wordt gemaakt.

Je moet ook niet verwachten dat je overal in het land internet aantreft: er zijn op verschillende plekken WiFi spots te vinden, bijvoorbeeld op een dorpsplein, bij de supermarkt, of bij de lobby van een hotel. Loop je daar voorbij, dan valt direct je internet weg. Je herkent die internetplekjes direct, omdat dat vrijwel de enige plekken zijn waar je groepen mensen bij elkaar ziet staan, die naar hun schermpje staren. Wat bij ons eerder de regel dan uitzondering is, is bij hen dus net andersom 😉

Toeristen en internet…

Toeristen kunnen niét gebruik maken van een Cubaanse prepaidbundel. Zij kunnen wel bij hun hotel vragen om een WiFi code. Daar betaal je omgerekend één euro voor per uur. Dat klinkt niet zoveel, maar als je je bedenkt dat een gemiddelde Cubaan 25 euro per maand verdient, krab je je nog eens achter de oren.

Een WiFi code kan op een papier staan: je ontvangt dan een eigen gebruikersnaam (een e-mailadres waarop je niet kunt inloggen) met daarbij een wachtwoord in cijfers. In andere gevallen ontvang je een kraskaart waarop je inlognaam en wachtwoord staan.

“Hoe goed is het internet op Cuba?”

De kwaliteit van internet op Cuba, is wisselvallig te noemen. Op bepaalde piekuren ligt je internet er ineens uit. Op andere momenten is de verbinding prima te noemen. Extreme snelheid zul je er niet vinden. En ook goed om te weten: er wordt censuur toegepast op Cuba, dus je kunt niet alle websites en apps gebruiken.

Digital nomades kunnen (op dit moment van schrijven) Cuba beter nog even links laten liggen, tenzij je er juist voor een digitale detox komt. Ik zou het er zelf niet op wagen om zo te spelen met de basis van mijn bedrijf – zonder internet geen TechGirl natuurlijk!

MobileMobile

Liefs, DrTechGirl

#DrTechGirl is een terugkerende reeks waarin we op zoek gaan naar oplossingen voor jouw tech gerelateerde problemen. Heb je slecht wifi bereik in huis? Wil je weten hoe je de beste foto’s kunt maken? Heb je een heel andere praktische tech vraag? Stel hem aan ons en wie weet helpen we je met de oplossing! *** Bij veel belangstelling maken we een selectie uit de inzendingen ***

    Jouw naam (verplicht)

    Jouw email (verplicht)

    Jouw vraag

    Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.