Hij kost maar 230 euro, terwijl hij er wel best luxe uitziet: de Honor 9X. Honor is een merk dat onder Huawei valt, maar waarvan dit nieuwe toestel gelukkig wel gewoon in Nederland uitkomt. Zeker als je even een toestel voor tussendoor nodig hebt, of je iemand kent die nooit meer dan driehonderd euro aan een smartphone zal spenderen, dan heb je met dit toestel een goede keuze in handen.
Als je de Honor 9X uit zijn doosje haalt, dan zal het je meteen opvallen dat het ontwerp van het toestel helemaal in orde is. Aan de achterkant heb je drie camera’s en een flitser, plus een gaatje in het midden waarmee je je vingerafdruk kunt scannen. Het toestel heeft een mooie gladde achterkant die is afgewerkt met rondingen, zodat hij lekker in de hand ligt. Pas op, door de gladheid zoeft hij makkelijk van een stoffen bank, dus ik raad je wel aan er een hoesje voor te kopen.
EMUI
Ga je hem eenmaal gebruiken, dan zal je merken dat hij overeenkomsten heeft met Huawei-telefoons. Dat komt omdat ook dit toestel gebruikmaakt van EMUI. EMUI is een soort laagje dat wordt aangebracht op Android om het een bepaalde look & feel te geven. Ik ben het gewend om met EMUI te werken, maar waarschijnlijk moet je jezelf nog wel wat handigheidjes aanleren als dat bij jou niet het geval is. Het is geen OnePlus: je kunt hem vrij makkelijk gebruiken omdat zo’n beetje voor elke functie wel een knopje is.
Wat natuurlijk hét ding is van telefoons in 2019, dat is hoe goed de foto’s zijn. Honor 9X heeft drie camera’s op de achterkant: 48MP (basis), 8MP (panorama) en 2MP (diepte). De 9X kan best goed inzoomen, maar ik vond de groothoekmogelijkheden wel wat tegenvallen. Je ziet vrij snel dat hij dingen op een onnatuurlijke manier breder trekt en dat de foto van rommelige kwaliteit is. Aan de andere kant kan dat wel net een goed hulpmiddel zijn om toch net wel dat gebouw op de foto te krijgen, dus ik juich dit verder alleen maar toe. Het zou alleen beter zijn als deze net even iets breder kon in een opvolger.
Honor 9X
Wat ik ook heel prettig vind aan dit toestel, dat is dat hij meteen een foto klikt zodra je hem daartoe opdracht geeft. Je wisselt bovendien makkelijk tussen verschillende fotografiemogelijkheden en filters. Even een selfie opleuken door de achtergrond wat te blurren? Daar draait Honor 9X zijn hand niet voor om. Bovendien zijn de kleuren in de foto’s ook levendig, zeker voor een telefoon in zijn prijsklasse is er weinig om over te klagen. Je kunt de foto’s bovendien perfect bekijken op het scherm dat volledig gevuld is: de selfiecamera popt namelijk omhoog vanuit de bovenkant.
Als je trouwens een selfiequeen bent, dan kun je veel plezier beleven aan Honor 9X. Er zijn allerlei handige filters te kiezen, er is een schoonheidsmodus (die niet uit verschillende onderdelen bestaat, maar wel je gezicht echt gladder en wat jonger doet lijken) en ook hier klik je gemakkelijk en snel je kiekje. Wat ook fijn is, dat is dat hij niet ineens iets te close-up is bij selfies. Je kunt er dus een goede foto van je hele gezicht en haar mee maken. Of, nog beter, van jezelf en een vriendin naast je. Er zijn camera’s waarbij selfies meteen veel te dichtbij zijn en ik ben blij dat 9X niet zo’n camera heeft.
Selfiecamera popt omhoog
Het scherm is 6,59 inch LCD en lekker groot. Het geeft heldere kleuren, zodat je je foto’s ook echt ziet zoals ze horen te zijn en dankzij de beeldverhouding van 1080×2340 pixels zijn ze ook nog eens scherp te zien. Wat deze telefoon wel mist, en wat ik niet helemaal snap, dat is dat je hem altijd met je vingerafdruk (of een code) moet ontgrendelen. Je kunt daar niet je gezicht voor inzetten. Dat is wel jammer, want zeker in de winter heb je vaak handschoenen aan en dan is face unlock wel zo makkelijk. Bovendien is het wel zo mooi met die oppoppende selfiecamera, zoals je wel hebt bij toestellen zoals OnePlus 7T Pro, Oppo Reno en de Huawei P Smart Z.
Als het om foto’s gaat tenminste, want wat mij betreft had hij wel iets sneller mogen opladen. Het voordeel is dat de batterij lekker lang mee gaat: je bent er zo een dag mee verder, maar het kostte me voor mijn gevoel ook een dag om hem weer op te laden. Dat komt ook omdat mijn privételefoon (de Huawei Mate 20 Pro) simpelweg heel erg snel oplaadt, want hij is alsnog in een half uurtje weer voor uren achtereen opgeladen. De telefoon is vrij normaal in reageertijd: het is niet een toestel om constant vijftig dingen tegelijk open op te hebben en te doen, want hij heeft maar 4GB RAM (en 128GB opslaggeheugen).
Een groot voordeel voor velen, dat is dat dit toestel zowel een USB-C-oplaadport heeft als een gewone koptelefoonaansluiting van 3,5mm. Sowieso ben ik te spreken over dit toestel, gezien de prijsklasse waartoe hij behoort. Als ik Honor was dan zou ik voor het volgende toestel iets meer focus leggen op die groothoek, maar dat is vooral omdat ik zelf groothoekfoto’s als een enorme toevoeging zie. Je kunt er toch net even wat dichtbij staan en toch alles geheel op de foto krijgen, en je kunt er ook geweldige landschapsfoto’s mee schieten. Het zou gaaf zijn als die foto’s ook op 9X van goede kwaliteit zijn, maar voor het bedrag dat deze telefoon kost mag je meer dan tevreden zijn over de kwaliteit die de foto’s nu zijn.