nest cam

Home security met de Nest Cam

Nest Labs is vooral bekend van de Nest Thermostat, een slimme maar vooral ook sexy thermostaat. Bij TechGirl hebben we deze in december 2014 gereviewd. Nest nam in de tussentijd het bedrijf achter Dropcam over en heeft inmiddels ook haar eigen Nest Cam uitgebracht. Hiermee maakt het bedrijf weer een stap in home automation. Wordt home security nu ook een mainstream iets?

Wat zijn de features van dit ding?

Eigenlijk is het gewoon een IP-camera; een webcam aangesloten op het web. Maar samen met de Nest app en cloud opslag biedt de Nest Cam gemak. Geen gezeur met configureren, schijfruimte vrijmaken of netwerkkabels trekken. Plus: hij is zeker niet lelijk, al valt hij wel op.

Wat kun je ermee?

Je kunt hem gebruiken als baby cam. Of om de hond in de gaten te houden als je niet thuis bent – nu heb je bewijsmateriaal als-ie poept op je nieuwe tapijt. Of als er wordt ingebroken in je huis. En dan ben je blij dat je beeld hebt.

De Nest Cam schiet plaatjes in 1080p (full hd), heeft een 130 graden wide-angle view en een night vision modus. Meer dan prima voor de thuisgebruiker. Er zit ook een microfoon op om geluid op te nemen – en zelfs een speaker om de mensen in beeld toe te spreken.

Met de Nest app kun je van waar dan ook zien wat er gebeurt. Het systeem is slim genoeg om op te nemen als er wat beweegt. Je kunt instellen dat je een alert krijgt wanneer er wat verdachts gebeurt.

In de praktijk

Installatie is erg simpel. Je sluit hem aan (je krijgt er een lange micro-usb kabel + adapter bij), downloadt de Nest app op je telefoon en scant de code achterop je apparaat. Na het maken van je account en invullen van je wifi password ben je up and running.

MobileMobile

Het is makkelijk om de juiste hoek te kiezen als je hem in je huis hebt geplaatst, omdat je de Cam kunt tilten en draaien in de juiste positie. De onderkant is magnetisch en er wordt een adapter meegeleverd om te schroeven in je muur. Eventueel sluit je hem aan op een tripod als je die hebt.

Let op: een sterk wifi signaal is wel vereist op de plek waar je de Nest Cam plaatst. Bekijken van beeld ging niet altijd even soepel.

De app werkt verder prima. Beeld is duidelijk en verrassend goed in het donker. Als je weg bent dan blijft hij opnemen; in de app zie je alleen beeld met beweging terug, gegroepeerd op tijdstip. Dat maakt zoeken makkelijk.

Kopen of niet?

Hier komt de aap uit de mouw. Je betaalt abonnementskosten voor de cloud opslag van video. 10 euro per maand voor 10 dagen (of 30 euro voor 30 dagen), 5 euro per maand extra voor elke extra Cam. Ik vraag me af of dit niet iets te duur is; Netflix en Spotify hebben een vergelijkbare prijs en daar haal je veel duidelijker plezier uit.

Dus voor 199 euro + eventuele abonnementskosten is het niet de goedkoopste oplossing – zeker als je er meerdere in je huis wil – maar wel een van de makkelijkste. Was je sowieso al op zoek naar een beveiligingscamera? Dan is de Nest Cam een aanrader. Zo niet, dan is het een duur speeltje en is het wellicht interessanter om te wachten tot Nest met de smart lock komt.

PS: volgende week presenteer ik je nog een home security systeem, ditmaal van Verisure. Leuke video bijgesloten!

Pluspunten:
Design
Installatie-gemak
Gebruiksgemak
Minder om:
Prijs
Sterk wifi signaal vereist
8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.