goed wifi in huis

Hoe krijg jij goed WiFi in huis?

REPOST // Dit artikel uit 2015 herplaatsen wij, omdat het nog steeds relevant is. Heb jij geen goede WiFi in huis? Heb je geen bereik op zolder en duurt het laden van een YouTube-filmpje eeuwen? Je zult dan mogelijk veel baat hebben bij een onderzoek van de ElectroStylist. Met de WiFi-scan brengt de stylist jouw netwerkproblemen in kaart. Hij licht het netwerk in je huis door en geeft in begrijpelijke taal inzicht in het probleem én de oplossing. We gingen eens met zo’n ElectroStylist op onderzoek uit bij één van Nederlands’ probleemgevallen.

De situatie

Henk en Hester wonen samen met hun pas geboren dochtertje in een mooie vrijstaande woning. Henk houdt van gadgets, zolang het maar wel praktisch blijft. Hester vindt het wel best zolang het maar werkt, vooral als Henk er niet is. Henk is al een tijdje bezig met upgraden van zijn huis om zo het wooncomfort stapje voor stapje smarter te kunnen maken. Inmiddels tellen we ruim 25 apparaten van allemaal diverse fabrikanten. Denk aan smartphones, Hue lampen, maar ook aan de draadloze printer en dergelijke. Om al deze apparaten goed te kunnen laten werken, moet het thuisnetwerk goed op orde zijn. En hier zit het probleem van deze setup.

De problemen

Laten we beginnen met hun internetaansluiting. Dit is een glasvezelverbinding van XS4ALL en één van de snelste aansluitingen die je op dit moment kan krijgen. Daarbij heeft hij het geluk dat XS4ALL standaard een FRITZ!Box router geeft aan haar klanten. Dit is op dit moment één van de beste routers die je kan krijgen van een provider. Met andere woorden: ze halen alles in huis wat nodig is om een stabiel smart home te kunnen bouwen. Je zou zeggen dat het daar dus niet aan ligt…

De 5 huidige problemen zijn:

    • Het WiFi signaal in zijn huis is niet stabiel. Soms heeft hij vol bereik, maar geen internet.
    • Als Henk hobby’t in de garage heeft hij slecht WiFi-bereik, ook heeft zijn huistelefoon hier geen bereik.
    • Lampen reageren soms wel en soms niet, dit is erg vervelend.
    • Films streamen gaat te traag of soms helemaal niet.
    • Hester wordt helemaal gek van dat dingen steeds niet werken als Henk niet thuis is.

Dus… hoe los je dat op?
Kijk snel mee. In onderstaand filmpje geeft ElectroStylist Rudirick je een paar handige tips!

Enkele highlights
Wat meteen opvalt, is dat Henk veel vraagt van zijn WiFi netwerk. Bij elkaar opgeteld zijn er ongeveer 10 apparaten, die continue verbinding zoeken met het WiFi netwerk. Entertainment apparaten die video- en muziekbestanden spelen vragen veel van het thuisnetwerk. Voor de Sonos speakers maken ze bijvoorbeeld gebruik van een Bridge dat een extra WiFi signaal opbouwt naast je eigen WiFi signaal. Dit werkt goed voor de Sonos apparaten, maar kan ongemerkt storing opleveren op je eigen WiFi signaal. Let daar dus op!

Andere tips:

1) Bekabel vaste apparaten, zoals de beveiligingscamera. Hierdoor blijft je WiFi signaal vrij voor apparaten die écht draadloos moeten, zoals je smartphone en tablet.

2) De beperking van een WiFi repeater is dat hij enkel het originele WiFi signaal oppakt en deze versterkt. Het nadeel hiervan is dat je altijd verlies hebt van het originele signaal. In sommige gevallen betekent dit zelfs een halvering van origineel signaal. Dit kan resulteren in dat je een
perfecte WiFi verbinding tussen je smartphone en de repeater hebt, maar te weinig origineel signaal binnen krijgt.

3) Gebruik zoveel mogelijk van hetzelfde merk om een goede netwerkverbinding tot stand te krijgen. Dit maakt het gebruik en instellen van apparaten eenvoudiger, omdat alles in een zelfde begrijpbare user interface werkt. Wat als voordeel heeft, dat als er iets aan de hand is, je meteen gelijk eenvoudig kan achterhalen waar de fout zit in het thuisnetwerk.

In het geval van Henk en Hester…

Na de WiFi scan heeft Rudirick meteen een aantal aanpassingen doorgevoerd in het huis. Het netwerk bestaat nu uit:

1 x Router | Fritz!Box 7490:
Dit is de baas van het netwerk. Dat betekent dat alles in zijn netwerk altijd via deze router aangestuurd wordt. Ook bepaalt de router of deze toegang krijgt tot het internet. De router beschikt over een 2,4Ghz radio signaal en over het nieuwe en vrijere radiosignaal 5Ghz. Daarnaast is er ook een Dect signaal ingebouwd, wat betekent dat ook je huistelefoon aangesloten kan worden. Als laatste heeft deze router ook een NAS functie ingebouwd, waardoor hij als centraal opslagsysteem kan functioneren voor hun data zoals films, foto’s, muziek en belangrijke documenten.

1 x Accespoint | Fritz!Wlan 1790E:
Dit is een twee-in-één WiFi hotspot. Je kan hem gebruiken als WiFi repeater, welke het bestaande WiFi signaal kan versterken. Doordat hij standaard 6 antennes ingebouwd heeft zitten, zal hij het WiFi signaal erg stabiel kunnen verlengen. Zijn oude repeater heeft 1 antenne. Maar als je er een kabel instopt en dit aangeeft in hun software dan functioneert hij als accesspoint, wat simpel gezegd betekent dat je vanaf dat punt een volledig nieuw WiFi signaal kan bouwen, welke sneller en stabieler zijn werk kan doen.

1 x WiFi hotspot | Fritz!Powerline 546E:
Net als de 1750E is dit een WiFi hotspot. Wij hebben deze gebruikt voor in de garage, om hiermee een goed WiFi signaal te kunnen bouwen in zowel de garage als in de tuin. Omdat we hier geen mogelijkheid hebben om een kabel naar toe te trekken, hebben we gebruik gemaakt van powerling adaptor. Dit betekent dat we middels zijn stroomkabels het internet naar de schuur kunnen krijgen. Dit is meestal stabieler dan een repeater, en houdt je originele WiFi signaal onaangetast.

2 x Huistelefoon | Fritz!Fon M-TF
We hebben zijn “oude” huistelefoon meteen ingewisseld voor nieuwe smart huistelefoons. Nu kunnen ze overal ter wereld middels een app op hun smartphone, zien wie er op de huistelefoon heeft gebeld. Ook kan hij dan meteen zijn antwoordapparaat afluisteren. De Fritz!Fon heeft nog veel meer voordelen in combinatie met een Fritz!Box, zoals je lichten schakelen middels je huistelefoon. Gewoon omdat het kan.

1 x Wallplug | Fritz!Dect 200
Wij hebben ook een Smart dect wall plug gegeven. Met deze wall plug kan hij een lamp aan- en uitzetten. Ook kan hij deze plug of meerdere plugs gebruiken om te kunnen meten wat het energieverbruik is van zijn elektronische apparaten, zoals de wasmachine, vaatwasser of droger. Hiermee krijgt hij inzicht in zijn energieverbruik, en kan hij naast een stuk smarter ook nog bewuster leven.

Dit betreft een herplaatst artikel uit 2015. In essentie klopt het wat hierboven staat, qua apparaten zijn er inmiddels meer geavanceerde gadgets te gebruiken. Lees daarvoor deze meest recente artikelen over goede WiFi:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.