Is jouw bedrijf goed genoeg beveiligd tegen cyberattacks? En weet jij wat je moet doen na zo’n cyberattack? 5 oktober werden meerdere bedrijven ontvangen bij Thales Hengelo, waar door deskundigen van alles verteld werd over cybercriminaliteit. En als kers op de taart kregen we ook nog eens een rondleiding bij Thales! En wauw, dat was awesome.

Dataverwerking

Misschien sta je er niet altijd helemaal bij stil, maar vaak verwerk je als bedrijf toch meer data dan je denkt. Namen, BSN-nummers: het zijn allemaal gegevens die kunnen leiden tot het identificeren van een persoon. Het is dus belangrijk om zulke gegevens te beschermen, om een niveau van privacy te kunnen garanderen. Een cyberattack kan ervoor zorgen dat je gegevens op straat komen te liggen, dus maatregelen treffen is essentieel. Zorg dus dat je systemen up to date zijn!

Tijdens de workshops werd uitgebreid ingegaan op hoeveel aanvallen er per dag wel niet plaatsvinden. Ik denk dat we er allemaal wel een beetje van schrokken. De verbazing werd helemaal gewekt toen werd onthuld dat het in de meeste gevallen meer dan 200 (!) dagen kan duren voordat wordt ontdekt dat er een aanval heeft plaatsgevonden. Wow!

Ook werd er ingegaan op de situatie na een cyberattack. Want, hoe ga je het beste om met reputatieschade? Het is het beste om vlug en transparant naar buiten te treden met het nieuws. Probeer de benadeelden te benaderen en te compenseren. Maar ook: wat ben je wettelijk verplicht om te doen na een aanval? In sommige gevallen is het namelijk nodig om de Autoriteit Persoonsgegevens in te lichten en de betrokkenen zelf.

Wees vooral bewust van het feit dat datalekken enorm vaak plaatsvinden: alleen in het tweede kwartaal van 2017 al vonden er 2.400 datalekken plaats die gemeld moesten worden bij de Autoriteit. En wist je dat zo’n 70% van de datalekken veroorzaakt wordt door menselijk handelen? Wanneer je een USB-stick kwijtraakt met persoonsgegevens erop, kan het namelijk al zijn dat je een datalek hebt veroorzaakt. Verdiep je hier goed in.

Rondleiding

Wat ik fantastisch vond, was dat we een rondleiding kregen door Thales. We kennen Thales onder andere van het bouwen van radarsystemen voor defensie en de luchtmacht. We werden meegenomen naar de assemblagehal, waar meerdere radarsystemen stonden. Het is toch heel gek om te beseffen dat een enkel paneel signalen kan opvangen vanuit een omtrek van 2.000 kilometer. En dat zo’n systeem relatief snel in elkaar te zetten is, maar toch minstens een jaar getest moet worden. Om er dan ook daadwerkelijk één getest te zien worden, daar gaat het hartje van een TechGirl toch wel sneller van kloppen. Dit was tof zeg!

In 2017 is TechGirl.nl ambassadeur voor Overijssel. Laat je verrassen door onze tech-avonturen in de regio!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.