hackathon

Hoe Deventer 2.000 ICT’ers naar de stad wil halen

Het klinkt als een ambitieus plan, maar vele instanties gaan de krachten bundelen om 2.000 ICT’ers naar Deventer te halen. Wow! Hoe Deventer dat voor elkaar wil gaan krijgen? Ik woonde de sessie ‘Cleantech Grows Digital’ bij, mede georganiseerd door Informatiestad Deventer. Tijdens de sessie werden er veel voorbeelden gegeven van welke aanpak er gehanteerd moet worden, maar werden ook voorbeelden gegeven van enkele bedrijven in Deventer die al bezig zijn met het digitaliseren van hun processen. 

Panel

De dag startte met een panel, dat vanuit verschillende perspectieven ideeën aandroeg om deze ambitieuze doelstelling te behalen. Pascal Hulsegge trapte af en deelde haar visie over het inrichten van een mobiliteitspool, waarin ICT’ers geplaatst kunnen worden die niet op hun plek zitten. Zij blijven dan beschikbaar voor andere werkgevers in Deventer, en zullen minder geneigd zijn om naar Amsterdam te vertrekken. Bovendien moet geïnvesteerd worden in (her)opleiden.

Gideon Alewijnse haakt mooi aan op deze laatste visie. Het zou verstandig zijn om in een vast opleidingsprogramma al technieken toe te voegen zoals scrum. Het liefst zou je natuurlijk willen dat iedereen kant en klaar wordt opgeleid, maar dat gaat in de praktijk niet lukken… Daarom is het verstandig om ook de mensen die langs de kant staan van de arbeidsmarkt, te kunnen heropleiden. Het kapitaal dat aanwezig is in bedrijven, moet beter benut worden. Robert Mathlener haakt hierop aan. “We moeten belangstelling kweken in codegroepen. Zo kunnen alle ideeën aan elkaar gekoppeld worden! Interessante projecten moeten net dat duwtje kunnen krijgen dat ze nodig hebben.”

Dat is natuurlijk leuk gezegd, maar waarom moeten we daarvoor precies Deventer hebben? Jan Jaap Kolkman vertelt: “Deventer kent een stiekeme infrastructuur van ICT. We hebben veel meer in huis dan verwacht wordt. We moeten meer delen en slim organiseren. Dit doen we nu bijvoorbeeld al door als gemeente in overleg te treden met Saxion en andere bedrijven.”
Ook Alfred Liefers ziet de stiekeme infrastructuur van ICT in Deventer. Volgens hem zijn er al 2.200 bedrijven in Deventer bezig met informatie. “Zodra je aan studenten kan laten zien wat voor toepassingen Deventer kent, dan krijg je ze wel mee. We moeten zichtbaar worden richting studenten.”

Stiekeme infrastructuur

En dat die stiekeme infrastructuur er echt is? Dat bleek wel toen vertegenwoordigers van enkele bedrijven vertelden hoe zij hun processen hadden gedigitaliseerd. Ik had geen idee dat er al zoveel ontwikkeling plaatsvond in Deventer, ook bij de bedrijven waar je het totaal niet bij verwacht. Ik ben heel benieuwd of Deventer snel de besproken doelstelling zal behalen; het zou mij in ieder geval trots maken!

In 2017 is TechGirl.nl ambassadeur voor Overijssel. Laat je verrassen door onze tech-avonturen in de regio!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.